Diari Més

Societat

Les alternatives al col·lector de residus del riu Gaià cobren força

Comunitat de regants i ajuntament presentaran al·legacions al projecte de manera conjunta

Imatbe de la llera del riu Gaià, per on passa actualment el

Les alternatives al col·lector de residus del riu Gaià cobren forçaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els prop d’un centenar de propietaris de finques afectats pel trasllat d’un col·lector d’aigües residuals a la Riera de Gaià emetran aquesta setmana les seves al·legacions al projecte. En una reunió celebrada el passat dijous entre l’Ajuntament, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la comunitat de regants, es van «calmar els ànims» segons indica el president dels regants, Joan Carles Gual, donat que la idea exposada «no fa tanta destrossa» com alguns es pensaven. Això i el diàleg finalment establert entre les parts –aquesta era una de les queixes principals exposades– fa que confiïn en què el desenllaç sigui positiu.

I és que el passat mes de febrer l’ACA va fer públic un projecte constructiu del nou col·lector de la Riera de Gaià del sistema de sanejament d’Altafulla i sanejament del sector nord-est del Catllar, però els propietaris de les finques afectades se’n van assabentar pel diari. El govern municipal va recollir llavors les queixes d’aquests i va traslladar les inquietuds a la Generalitat. De la «indignació» inicial ara s’ha passat a la «calma» donat que Francesc Benet, responsable de la demarcació territorial de Tarragona de l’ACA, els va donar la raó en algunes de les apreciacions que els van fer sobre el projecte. Joan Carles Gual assegura que «la primera opció» és «conservar el traçat actual i arreglar-lo». A causa d’una denúncia d’Agents Rurals, la Generalitat està obligada a fer complir la normativa europea en la preservació de l’entorn natural del riu Gaià, per la qual cosa el col·lector té molts números de canviar de recorregut. Ara, el motiu de negociació, doncs, es troba en què l’afectació sigui la mínima possible per a les hortes.

Segons apunta el president dels regants, l’ACA els va traslladar que estudiarien propostes alternatives, com ara aprofitar el camí municipal. En aquelles finques per on calgui passar, a més, miraran de «no travessar-les ni trencar-les per la meitat, sinó que passin pels límits». Igualment, amb la presència del redactor del projecte, va quedar clar que les excavacions necessàries en alguns trams serien d’«un metre o un metre i mig i no de quatre o cinc metres com ens pensàvem». D’aquesta manera, la «destrossa» als cultius serà considerablement inferior.

Greuge comparatiu

El fet que, per via judicial, la Generalitat estigui obligada a preservar l’entorn natural de la llera del riu al sud de la Torre d’en Guiu (el Catllar) i no al nord (en connexió amb la urbanització La Cativera) suposa per als propietaris de les finques de la Riera de Gaià un greuge comparatiu. «Si no es toca allò, per què s’ha de tocar això, o es treu tot o no es treu res», lamenta Joan Carles Gual. Aquest és un dels arguments plantejats a la reunió entre Francesc Benet, la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Tarragona, Trinitat Castro, i l’alcalde Jaume Casas.

El regidor de Medi Ambient, Joan Casas, va assegurar que l’Ajuntament anirà «fins on faci falta» per tal que l’afectació als horts sigui la mínima possible. En aquest sentit, aquesta pròxima setmana –el termini s’acaba el 13 de març– tenen previst presentar unes al·legacions de manera conjunta amb la comunitat de regants per modificar el projecte. «D’aquesta manera, el projecte s’atura», destaca Casas, que espera que mentre la Generalitat no respongui a les al·legacions hi hagi temps per a continuar negociant. També alguns dels propietaris presentaran al·legacions pel seu compte a títol individual. «Si veuen que hi ha cent propietaris en contra, s’ho pensaran», destaca Joan Carles Gual, que preveu també reunir-se amb el director de l’ACA a Barcelona aviat.

tracking