Diari Més

Entitats

La nova ordenança estableix que les entitats de Tarragona hauran de compartir locals

La major part de les 71 seus de què disposa l’Ajuntament per a cedir són utilitzades per només una associació

L'antic edifici de les Lletres, de grans dimensions, hi tenen cabuda sisi entitats en locals municipal.

La nova ordenança estableix que les entitats hauran de compartir localsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Disposar d’un local municipal com si, gairebé, fos de propietat, és una de les pràctiques amb les quals vol acabar l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona (ERC-ECP). Així ho contempla l’esborrany de la nova ordenança de cessió temporal d’ús destinada a entitats sense ànims de lucre. L’Ajuntament té en règim de cessió 71 locals, dels quals la immensa majoria són utilitzats per només una entitat. Hermán Pinedo, regidor de Patrimoni, Joventut, Cooperació i Habitatge, va manifestar a aquesta redacció que, a Tarragona, «hi ha més entitats que locals i, per tant, aquells de què disposem s’hauran de compatir». Un dels objectius que es persegueix és «optimitzar» les dependències municipals que se cedeixen a entitats sense ànim de lucre.

La futura ordenança «establirà quant ha de pagar l’Ajuntament i quant les entitats pel manteniment del local, com per exemple el consum de llum i aigua». «Les entitats hauran d’assumir una part», va remarcar Pinedo, qui va apuntar que «els grups municipals ja disposen de l’esborrany i el nostre objectiu és arribar a un consens abans d’aprovar-lo».

El passat gener, quan l’esborrany començava el seu recorregut, Pinedo va afirmar que «fins ara, desgraciadament, els locals es donaven a dit, segons la directriu del polític de torn, i la intenció d’aquesta ordenança és posar fi a això». De fet, són escassos els locals que, actualment, estan compartits per més d’una entitat, com succeeix en l’Edifici Torre Perú de Sant Pere i Sant Pau, on tenen la seva seu l’emissora de ràdio del barri i l’Associació de Veïns Zona Nord, o un del carrer Riu Montsant, destinat a l’Associació de Veïns Torrenova i el Col·lectiu de Dones de Torrenova. En la gran majoria dels casos, cada un dels locals correspon a una única entitat, fet amb el qual vol acabar la nova ordenança. Un cas excepcional és el de l’edifici de l’antiga Facultat de Lletres, a la plaça Imperial Tarraco, on tenen la seva seu en locals municipals fins a sis entitats.

L’esborrany estableix que, «conforme el principi bàsic d’optimització dels recursos municipals, la cessió de l’ús es realitzarà de forma preferent en règim d’ús compartit entre dues o més entitats, sempre que les característiques del local ho permetin i les seves activitats siguin compatibles, a criteri de l’Ajuntament».

Termini de quatre anys

Pel que fa al termini màxim de durada inicial de la cessió d’ús, aquest serà de quatre anys, a comptar des de la data de l’atorgament de l’autorització. L’esborrany indica que, de manera «excepcional», la durada de la cessió «podrà ampliar-se mitjançant una pròrroga, sense que la total pugui excedir a la del termini inicial». A més, «en els casos de cessió que incloguin la realització d’obres de reforma dels elements i instal·lacions interiors del local a càrrec de les entitats per un import superior a 6.000 euros, el termini de durada es podrà ampliar per un període superior, en atenció a les condicions del projecte, amortització de les obres i a la continuïtat en el temps».

Es dona la circumstància que hi ha entitats que el venciment del local és a llarg termini, fins a 15 i 30 anys, en alguns casos, amb venciments els anys 2027, 2032, 2038 o 2047, per posar uns exemples, i fins i tot n’hi ha que no tenen especificat el termini. En algunes circumstàncies, la renovació es fa any rere any. Actualment, les cessions de locals municipals a les entitats estan paralitzades a l’espera de què s’aprovi l’ordenança municipal.

Les entitats que comparteixin local «hauran de designar un únic interlocutor amb l’Ajuntament» i s’establirà «de forma expressa i clara el sistema de distribució de les càrregues derivades del manteniment, consum, taxes, assegurances, fiances i quotes comunitàries, si escau, entre les entitats usuàries». Per altra banda, les discrepàncies que puguin existir entre les diferents entitats, pel que fa a la interpretació de les normes d’ús intern, seran dirimides per l’Ajuntament, en la seva qualitat de titular del local.

Criteris tècnics

Herman Pinedo defensa que el repartiment dels espais municipals a les diferents associacions ciutadanes es farà amb «criteris purament tècnics». La idea és que les entitats presentin les activitats que voldran dur a terme al local i, entre altres condicions, es tindrà en compte que no tinguin un altre espai. Pinedo va remarcar que «les que ja estan instal·lades tindran prioritat, dins un termini lògic, per adaptar-se a la nova normativa» i la finalitat «l’objectiu és repartir els locals amb justícia». A més, va apuntar que les entitats que ja tenen local el podran mantenir, sempre que compleixin les condicions regulades per l’ordenança, mentre les que no en tinguin «podran accedir-hi a un», va dir el regidor d’En Comú Podem.

tracking