Diari Més

Ordenances

Els bars de Tarragona amb poc aforament hauran de reduir la terrasses a l'espai públic

La regidora de Domini Públic, Paula Varas diu que «el que volen els restauradors no ho volen els veïns i a l’inrevés»

L'aplicació de la nova ordenança obligarà a molts bars a reduir les seves terrasses.

Els bars amb poc aforament hauran de reduir la terrasses a l'espai públicGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ordenança de terrasses i extensions comercials a la via pública que tindrà l’Ajuntament de Tarragona, actualment en fase d’elaboració, ha generat els primers dubtes entre els professionals de la restauració i els veïns que han estat consultats per l’Ajuntament. L’esborrany estableix la capacitat, ubicació, horaris i altres condicions que hauran de complir els bars i restaurants que ocupen l’espai públic. El govern municipal vol fer compatible la utilització de voreres per establiments comercials amb el dret dels vianants a desplaçar-se amb comoditat.

Un dels aspectes que més preocupa als propietaris d’establiments, sobretot a aquells que disposen de locals de reduïdes dimensions, és la quantitat de persones que podran ser-hi al mateix temps a les terrasses, sempre que l’ordenança final no modifiqui el contingut de l’esborrany. L’espai públic que podran disposar es calcularà amb relació a una persona per metre quadrat de superfície útil i, el que més inquieta a molts professionals, és que la terrassa no es podrà superar el cinquanta per cent de l’aforament màxim permès a l’interior de l’establiment. Aquest fet pot provocar que molts bars vegin com es redueix de manera considerable l’espai públic que ocupen actualment, la qual cosa els suposarà fer menys calaix.

La regidora de Domini Públic, Paula Varas, va mantenir una reunió amb professionals del sector el passat dimarts, durant la qual va exposar el contingut de l’esborrany de l’ordenança, com va avançar aquesta redacció. En la trobada van participar una quarantena de restauradors, de diferents associacions gremials i zones de la ciutat de Tarragona. Ahir a la tarda, en roda de premsa, Varas va destacar que també ha mantingut reunions amb veïns afectats per la presència de terrasses, sobretot de la plaça de la Font. El resultat de les converses és que «el que volen els restauradors no ho volen els veïns i a l’inrevés», va afirmar la regidora d’Esquerra Republicana.

Amb relació a les terrasses, Varas va advertir que «molts» establiments «hauran de reduir la terrassa, però hi ha ciutadans que diuen que l’hostaler no ha de fer negoci ocupant espai públic». L’objectiu de Varas és aconseguir el màxim consens possible. En aquest context, va anunciar que la pròxima setmana, al portal de participació ciutadana del web de l’Ajuntament «es podrà consultar l’esborrany d’ordenança i la gent podrà donar la seva opinió, perquè creiem en els processos participatius i volem trobar un equilibri». La voluntat del govern municipal és que l’ordenança pugui estar vigent «el pròxim estiu», va dir la regidora.

Varas va anunciar que el pròxim 27 de març celebrarà una nova reunió amb el sector de la restauració, per la qual cosa «els demanem que ens facin arribar les seves propostes i queixes». Segons persones que hi van assistir a la trobada de dimarts, hi pot haver una allau, ja que el sector està molt sensibilitzat sobre la repercussió negativa que la primera ordenança que regularà les terrasses tindrà en els negocis.

Sense publicitat

L’esborrany també preveu que els elements que les configurin les terrasses no podran exhibir publicitat o propaganda aliena a l’establiment, per la qual cosa no estaran en condicions d’utilitzar mobiliari amb noms de marques comercials, amb l’excepció que siguin els del mateix bar o restaurant. En moltes ocasions, el nom de begudes va associat a taules i cadires. La conseqüència directa serà que hi haurà establiment que hauran de canviar el mobiliari.

Per altra banda, els espais destinats a terrasses no abastaran tota la ciutat, ja que hi haurà limitacions. Aquest és el cas de la Rambla Nova, on, a la coca central, només es podran instal·lar en el tram comprés entre el Balcó del Mediterrani i els carrers Sant Agustí i Adrià. En aquest punt concret, només serà permesa l’ocupació d’aquest espai públic el segon i el tercer trimestre de l’any o, cosa que és el mateix, entre els mesos abril i setembre, aquests inclosos. Des d’aquest sector i fins a la plaça de les Corts Catalanes només es permetrà l’ocupació a les voreres laterals.

En aquest apartat, l’esborrany preveu que als carrers Compte de Rius, Sant Agustí i August no es podran instal·lar estructures fixes i l’ocupació tindrà una amplada màxima de dos metres, la qual cosa implica que les taules hauran de formar una única filera. Les voreres amb una amplada inferior a 2,80 metres no podran albergar terrasses, i les que tinguin entre 2,80 i 3,40 metres les taules podran tenir dues cadires, en paral·lel a la calçada.

Els horaris

Pel que fa a horaris d’ocupació de la via pública, el tancament haurà de fer-se, sempre que no es tracti de la plaça de la Font, a les 23.30 hores, de diumenge a dijous, entre l’1 de novembre i el 15 de maig, i a les 24 hores del 16 de maig al 31 d’octubre. Els divendres, dissabtes i vigílies de festiu, a les 00.30 i les 01.00 hores, respectivament. La normativa contempla excepcions, amb ampliació de l’horari de tancament fins a la 1 de la matinada quan hi hagi ponts festius, per Setmana Santa o Carnestoltes, entre altres, i fins a les 2 de la matinada, de dijous a dissabte i vigílies de festius del 23 de juny i del 24 de setembre.

Les terrasses de la plaça de la Font podran obrir fins a les 24 hores de l’1 de novembre al 15 de maig, de diumenge a dimecres, i fins a la 1 de la matinada dels 16 de maig al 31 d’octubre. Els dijous, divendres, dissabtes i vigílies de festiu ho podran fer fins a 01.00 i les 02.00 hores, respectivament.

tracking