Diari Més

Educació

La URV espera mantenir les beques de mobilitat al Regne Unit tot i el Brexit

El vicerector d’Internacionalització, John Style, es mostra tranquil i considera que seguir amb el programa Erasmus «és el que convé a tothom»

Style explica que les universitats britàniques buscaran la manera de seguir amb la mateixa relació amb les europees amb normalitat.

La URV espera mantenir les beques de mobilitat al Regne Unit tot i el BrexitACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Davant la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i els dubtes que aquesta situació havia generat respecte al programa de mobilitat Erasmus, amb el qual es beca els estudiants europeus per fer una part dels seus estudis universitaris a una altra ciutat de la UE, la Universitat Rovira i Virgili no es mostra preocupada i espera mantenir aquestes beques al país anglosaxó durant els pròxims anys.

El vicerector d’Internacionalització de la URV, John Style, diu que «el Regne Unit sempre ha estat dins la UE, però amb un peu fora, i a partir d’ara estarà fora de la UE però amb un peu dins». Amb aquest exemple, Style explica que, ara per ara, aquells estudiants que ja han demanat fer l’Erasmus al Regne Unit per al curs 2020/2021 no s’han de preocupar perquè és segur que el podran fer amb total normalitat durant el primer quadrimestre, quan encara durarà el període de transició, que acaba el desembre d’aquest any, i molt probablement tampoc tindran cap problema per fer-lo en el segon quadrimestre, ja el 2021. Amb el termini d’inscripció encara obert, són 32 els estudiants de la URV que ja han sol·licitat el Regne Unit com a destí per fer part de la carrera el curs vinent, 8 en matèria de pràctiques i 24 per estudiar.

«El govern britànic entén, com altres països d’Europa, que l’Erasmus és un programa genial pels joves i volen seguir donant-li suport», assegura Style, que afegeix que, si no és amb el mateix programa Erasmus, serà amb una relació semblant, però que, al cap i a la fi, becarà als joves estudiants. «A més, les universitats britàniques estaven molt a favor del remain i buscaran la manera de mantenir les relacions amb les universitats europees amb total normalitat», explica l’encarregat de mobilitat del centre universitari, tot assenyalant que «la importància i els beneficis de l’Erasmus són clars». En aquest sentit, Style diu també que «a nivell d’intercanvi universitari, mantenir aquest programa és el que convé a tothom, confio en el sentit comú».

Sobre les complicacions burocràtiques que poden tenir els estudiants que escullin el Regne Unit com a destí, tenint en compte que qui hi vulgui viatjar s’haurà de fer un visat i els tràmits no seran tan senzills com fins ara, Style considera que, si el govern britànic té la voluntat de continuar participant en el programa Erasmus, interessa al mateix país posar totes les facilitats perquè els estudiants hi puguin anar. «No m’imagino que estigui en els seus plans inventar un procés complicat», defensa Style. El vicerector d’Internacionalització explica, sobre això, que un dels temes que més preocupava als brexiters era que estudiants estrangers de fora d’Europa s’apuntaven a les universitats per cursar-hi tota la carrera i no anaven a classe, sinó que era l’excusa per entrar al país i establir-s’hi i, segueix Style, per aquest motiu el govern havia demanat a aquests centres que augmentessin el control de presència dels alumnes a les classes. En canvi, el govern britànic és conscient que els casos d’estudiants europeus són molt diferents, ja que es tracta d’alumnes que fan la carrera al seu país i van al Regne Unit a estudiar únicament una part d’aquesta. «Interessa a tothom continuar en una situació igual o el més semblant possible a la que tenim ara», diu Style.

2019/20, el curs més crític

Pel que fa a les dades d’estudiants de la URV que han decidit el Regne Unit com a destí per al seu Erasmus, s’observa una davallada important en el curs 2019/20, l’actual. El curs 2014/15, van ser 55 estudiants (23 de pràctiques i 32 per estudiar) els que van anar al Regne Unit; el curs 2015/16 van ser 45 (20 per pràctiques i 25 per estudiar); el curs 2016/17, 65 (33 de pràctiques i 32 per estudiar); el curs 2017/18 van ser 59 (34 de pràctiques i 25 per estudiar); el 2018/19 van ser 51 (25 de pràctiques i 26 per estudiar); i el 2019/20, aquest curs, només 38 (22 de pràctiques i 16 per estudiar).

Segons Style, aquesta davallada significativa en el curs actual es deu al fet que quan els estudiants van haver de decidir el seu destí per l’Erasmus va ser l’etapa de màxima incertesa respecte al Brexit. En aquest sentit, la URV va donar l’opció als seus alumnes de buscar un país alternatiu o bé mantenir el Regne Unit i posar una segona opció si finalment la sortida del país anglosaxó de la UE no els permetia anar-hi. Finalment van ser 38 els que van mantenir-se en la voluntat d’anar-hi, 5 estudiants els que van canviar el seu destí (2 a Itàlia, 1 a Portugal, 1 a Suècia i 1 a Noruega) i un total de 14 els que finalment no van anar ni tan sols d’Erasmus. Aquestes últimes dades mostren que, si no hagués estat pel Brexit, 57 alumnes de la URV haurien fet l’estada al Regne Unit, seguint la línia dels últims anys.

Finalment, l’encarregat de mobilitat explica que també ha analitzat el nombre d’alumnes de la URV que van decidir anar a la República d’Irlanda a fer l’Erasmus per aquest curs actual, pensant que seria una opció plantejada pels estudiants tenint en compte que no forma part del Regne Unit, però resol que no ha observat cap increment respecte a els cursos anteriors.

tracking