Diari Més

Patrimoni

El Fòrum de la Colònia de Tarragona serà un espai verd i gratuït

La propera setmana començaran obres de reforç al mur perimetral de l'amfiteatre romà

El Fòrum de la Colònia és un dels monuments menys visitats.

L'Ajuntament de Tarragona acudeix a l'1,5% Cultural per actuar al Fòrum de la ColòniaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona vol convertir el Fòrum de la Colònia en una zona verda al centre de la ciutat i d'accés gratuït. Es tracta de l'espai on hi ha les restes romanes del centre neuràlgic de la vida de Tarraco i que el consistori vol arreglar i dinamitzar. En declaracions a l'ACN, el conseller de Patrimoni de Tarragona, Hermán Pinedo, ha avançat que properament demanaran una subvenció per un import aproximat d'un milió d'euros al ministeri de Cultura per poder desenvolupar el projecte. El seu desig és que estigui en marxa a finals de legislatura. A banda, en els propers dies començaran unes obres de reforç del mur perimetral de l'amfiteatre romà situat sota les escales del Miracle.
«Volem que sigui un parc arqueològic obert i que la ciutadania senti que és un espai verd», comenta Pinedo. L'aposta és que sigui la zona verda de l'Illa Corsini, una àrea comercial i social que s'ha d'acabar de definir però que compta amb un ampli consens polític a la ciutat. Actualment, per accedir al Fòrum de la Colònia i visitar les restes romanes cal pagar entrada. Un dels primers treballs que s'hi volen fer és el de millorar-ne l'accessibilitat. La subvenció que se sol·licitarà fa referència a l'1,5% cultural, que permet finançar fins a un 75% del cost del projecte.

MÉS INFORMACIÓ

L'Ajuntament de Tarragona acudeix a l'1,5% Cultural per actuar al Fòrum de la Colònia

Actuacions a l'amfiteatre

El que arrencarà en els propers dies, a priori la setmana que ve, són les obres de reforç del mur perimetral de l'amfiteatre, en el tram que passa per sota les escales del Miracle. És un dels punts que els informes tècnics marcaven com a més problemàtic. A l'octubre ja es va fer una primera intervenció en la part superior del mur, la que delimita el monument amb les escales, per on passen els vianants. El mur però, també va per sota i és aquí on ara s'actuarà. Pinedo detalla que la setmana passada ja es van començar a instal·lar les tanques de seguretat.

Un cop hagi acabat aquesta actuació, l'objectiu serà començar els treballs que permetin reobrir l'arena de l'amfiteatre, «si tot va bé, a l'estiu», segons Pinedo. Per aconseguir-ho s'haurà d'assegurar la part de la graderia excavada a la roca, ja que hi ha algunes pedres de grans dimensions que podrien lliscar fins a l'arena, segons alerten diferents informes. Pinedo indica que una de les opcions que hi ha damunt la taula és «ancorar la roca a la muntanya» sobre la qual es va construir la graderia. Tot i això, aquesta opció genera dubtes als tècnics ja que això «pot fragmentar i partir la roca», que és part del monument. «Estudiem possibilitats per no fer malbé la graderia i que no hi hagi risc de despreniments», assegura el titular de Patrimoni. L'altre element on caldrà intervenir és la Porta Triumphalis, que dona accés a l'arena i que es troba en un estat de conservació delicat.

Encara sobre l'amfiteatre, en les darreres setmanes hi ha hagut una notícia positiva. Els estudis fets amb georadars han determinat que «no hi ha grans forats» dins la graderia reconstruïda als anys 70. És el lloc on s'asseuen els visitants i que, igual que la resta del monument, està tancat des del setembre de l'any passat arran d'un informe que alertava que hi havia «risc de col·lapse». «Intuïm que la graderia és segura però ho hem de confirmar amb una monitorització dels moviments que produeixen el pas dels trens i dels cotxes per saber com l'afecten», avança Pinedo. «Fins que no sigui 100% segura, no s'obrirà», reitera el conseller, que confia que això es pugui produir cap a finals d'any.

tracking