Diari Més

Entitats

Neix Units per Tarragona, grup de pressió per «despertar la ciutat»

Els membres pertanyen a diversos àmbits socials i econòmics, i no descarten presentar-se a les eleccions municipals de 2023

La reunió consituent d'Units va tenir lloc el 19 de febrer, amb presència de 30 persones.

Neix Units per Tarragona, grup de pressió per «despertar la ciutat»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Units per Tarragona és el nom que ha registrat el president de la Coordinadora d’Entitats (CET) i de l’organització ecologista Mare Terra-Mediterrània, Ángel Juárez, qui impulsa un grup de pressió que ja s’ha constituït oficialment i que té, entre altres objectius, «despertar la ciutat, arribar al consens en els grans temes que afecti el conjunt dels ciutadans i desencallar projectes com els de l’antiga Tabacalera, l’edifici del Banc d’Espanya o la Savinosa», va dir. «Alguns fa dècades que esperen una solució, que es faci alguna cosa útil per la ciutat», va subratllar.

Juárez va anunciar que, entre les persones que formen part d’aquest grup transversal, «hi ha persones com els presidents del Nàstic i de l’ADT, Josep Maria Andreu i Robert Hernández,empresaris del sector turístic, de la restauració i de l’oci nocturn, constructors, metges o infermeres, i les més de cent entitats que formen part de la CET». «Fa mesos que treballem en la creació d’aquest lobby de pressió, organitzant diferents reunions per parlar de temes que preocupen a la ciutat», va manifestar Juárez, qui va dir que «la situació que viu Tarragona és insostenible i no podem permetre que es deteriori més: la ciutat està ancorada en el passat». El dimecres de la setmana passada una trentena de persones va dur a terme la reunió definitiva, en la qual es va decidir formalitzar la constitució del grup de pressió.

«Els integrants d’Units per Tarragona considerem que falta trobar el consens en el projecte de ciutat que es vol desenvolupar», va dir Juárez. En aquest context, va remarcar que «no és possible, i no convé a la ciutat, que cada vegada que canvia el govern municipal de Tarragona s’intenti canviar, també, els projectes que fa anys que s’arrosseguen». «Parlem –va apuntar–,d’aquells projectes que podrien ser beneficiosos per la ciutat es guardin en un calaix», va dir l’impulsor del grup de pressió. Juárez va referir-se, també, al fet que «hi ha comerços tancats, s’ha produït una caiguda de la gastronomia i de l’oferta hotelera, estem parlant d’una Tarragona apagada que cal que desperti».

En l’ideari d’Units per Tarragona destaca el fet que el grup «considera que polítics i ciutadans estan massa distanciats i, per aquest motiu, el lobby també vol actual com a punt d’unió entre poble i dirigents, i recordar als polítics per a qui es fa la política», va apuntar Juárez.

Possible candidatura electoral

Ángel Juárez va explicar a aquesta redacció que «la nostra voluntat no és crear un partit polític, però no descartem fer una candidatura transversal per presentar-nos a les pròximes eleccions municipals, si veiem que per part dels partits polítics i del govern de la ciutat no hi ha una resposta a les nostres demandes», va dir, després de comentar que «no anem contra ningú i sí a favor de prendre mesures perquè la ciutat avanci, miri cap al futur». En aquest context, el president de la CET va apuntar que, «si el govern municipal ens demana el nostre suport per pressionar a Madrid per temes com el del ferrocarril, l’hi donarem». Juárez va insistir a dir que «aquest projecte l’integren persones de diferents àmbits i sectors, amb ideologies diverses però que comparteixen la idea de canvi que necessita la ciutat i, fent honor al nom, s’uneixen perquè estimen Tarragona». «Fem propostes que pensem poden ser consensuades, governi qui governi», va afegir.

«Obrim la porta a tothom»

Fins al moment de la presentació oficial, Units per Tarragona informarà de les seves accions mitjançant les xarxes socials i una pàgina web que estarà activa en els pròxims dies. «Obrim la porta a tothom que no estigui content amb els partits que han votat, amb els quals no s’hi senten prou representats», va dir Juárez, qui va lamentar el fet que, amb relació a l’accident del passat 14 de gener a l’empresa IQOXE, «la CET, que aglutina més d’un centenar d’entitats, va demanar participar en aspectes com el PLASEQCAT i no ens han convocat a cap reunió». En aquest punt, va recordar que «prop de vint associacions de veïns formen part de la Coordinadora». «No és temps de paraules, sinó de fets», va subratllar el seu president.

Pel que fa a reivindicacions, Juárez va indicar que «Tarragona és una de les ciutats del país més endarrerides en matèria de medi ambient, tenim un riu abandonat, com el Mur Verd que van aconseguir tenir fa uns trenta anys i gairebé no hi ha punts de càrrega de vehicles elèctrics, o és una llàstima com han quedat les platges després del temporal Glòria i com segueixen un mes i mig després».

Units per Tarragona també «lamenta» la imatge que ofereixen les entrades a la ciutat per carretera. «La majoria no són dignes d’una ciutat com la nostra, que es Patrimoni de la Humanitat», va indicar l’impulsor del grup de pressió. «Tarragona està agonitzant i nosaltres en sentim orgullosos de ser tarragonins, i per això volem que doni passis cap endavant, no al contrari com està succeint».

Com a cas recent que Units per Tarragona considera «inacceptable», Juárez va referir-se a la Biblioteca de Torreforta. «Té grans deficiències i fins i tot fa unes setmanes van haver de llançar dos-cents llibres que van quedar malmesos per filtracions d’aigua de pluja i ha estat un grup de veïns que ha demanat una solució». «Actualment, a Torreforta no hi ha ni associacions de veïns», va recordar. A més, Juárez «cal agilitzar la burocràcia a aquelles persones que obrin un negoci nou, en comptes d’ofegar-la amb impostos: aquesta és una de les moltes mesures que demanem per millorar».

ángel Juárez i Josep Maria Andreu, durant la temporada.

Neix Units per Tarragona, grup de pressió per «despertar la ciutat»Cedida

tracking