Diari Més

Laboral

IQOXE presentarà un altre ERTO que haurà de negociar amb els sindicats

La química al·legarà afectacions econòmiques, organitzatives i de producció després que Treball rebutgés l’expedient per «força major»

Imatge de la planta química d'IQOXE el dia després de l'explosió del passat 14 de gener.

IQOXE presentarà un altre ERTO que haurà de negociar amb els sindicatsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La companyia química IQOXE presentarà novament un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, al·legant aquest cop afectacions econòmiques, organitzatives i de producció, després que el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya rebutgés el que ja va presentar per «força major», considerant que no havia quedat acreditat el «caràcter imprevisible de l’accident», ja que encara no es coneixen les causes que el van provocar.

IQOXE però, haurà de negociar amb els representants dels treballadors, els quals haurà d’escollir el Comitè d’empresa de la companyia demà, aquest nou expedient de regulació laboral. Fonts de la química van assegurar ahir a Diari Més que l’ERTO es presenta perquè cal ajustar la plantilla a les necessitats laborals de la companyia i van mostrar el seu desacord amb Treball, que defensava que la plantilla estava duent a terme tasques de neteja i de reparació, assegurant que aquestes ja no seran necessàries d’aquí uns dies i, per tant, molt personal quedarà sense feina per fer. A més, van defensar també que l’expedient que al·legava «força major» hagués afectat només a, aproximadament, un 15% del total de 107 treballadors de l’empresa, el que consideren «poca cosa».

Les mateixes fonts van afirmar que aquesta regulació hagués estat «rotativa» i que hagués cobert «el 100% del salari dels que haguessin quedat sense feina, els quals haurien continuat cotitzant». En canvi, van explicar aquestes mateixes fonts, «els afectats per aquest nou ERTO quedaran a l’atur i no cotitzaran».

Pel que fa als sindicats, el secretari general d’Indústria de CCOO a Tarragona, José Manuel Martín, va defensar a aquesta redacció que, de la mateixa manera que amb el primer, «el dia d’avui no li trobem el sentit a aquest ERTO». Martín va recordar que «el Departament de Treball ja va rebutjar el primer expedient perquè no va considerar que hi hagués caràcter imprevisible en l’accident i perquè l’activitat continua a la planta».

Sobre la taula negociadora amb la patronal, el sindicalista va explicar que «IQOXE haurà d’al·legar les causes que el porten a presentar l’ERTO, però sobretot les haurà de justificar». «A partir d’aquesta justificació, valorarem i farem propostes alternatives», va afegir Martín, que va considerar que «es pot donar ocupació a la plantilla sense haver de recórrer a l’ERTO, per exemple fent formacions o treballant a la planta que no es va veure afectada».

Sobre aquesta part del complex que no va patir greus danys amb l’explosió, IQOXE espera que pugui estar operativa com més aviat millor: «El nostre objectiu és posar en marxa la planta d’etilè», van defensar les fonts de la companyia, que van assegurar també que «actualment s’està repassant que compleixi la normativa de seguretat».

Cal recordar que la setmana passada, en una visita a Tarragona, la consellera d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, va posar sobre la taula que aquesta planta d’IQOXE podria estar en marxa abans del mes de maig.

tracking