Diari Més

Naturalesa

El caragol endèmic de la Muralla de Tarragona pot viure dos anys sense ingerir aliments

El regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, diu que la URV està interessada a estudiar aquest mol·lusc que hauria arribat de Mallorca en època romana

El biòleg Txiqui López observa amb deteniment una colònia de més de set exemplars.

El caragol endèmic de la Muralla pot viure dos anys sense ingerir alimentsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El caragol endèmic de la Muralla pot viure dos anys i, fins i tot tres, sense ingerir aliments, va informar ahir dimecres Ferran Aguilar, un tarragoní que estudia aquesta espècie des de fa vint-i-cinc anys. Aguilar, membre de l’empresa Medigrafic, contractada per l’Ajuntament per realitzar un estudi en profunditat, junt amb el biòleg Txiqui López, van acompanyar el regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, en una nova inspecció en la Muralla. Pinedo va comentar que la URV està interessada a estudiar un caragol que, probablement, es va establir a la Part Alta de Tarragona en època romana, provinent de l’illa de Mallorca.

El regidor va afirmar que seria positiu fer un estudi estratigràfic arqueològic, perquè «hi ha moltes possibilitats de trobar caragols enterrats». La seva localització facilitaria datar amb certa precisió l’arribada a Tarragona. Pinedo va remarcar que «el caragol menja molsa i líquens, i no perjudica els carreus».

Tixqui López va comentar que la presència del caragol «és un indicador de contaminació i la seva localització ens pot permetre saber quins sectors de la Muralla estan més exposats». La major part de la colònia –s’han comptabilitzat prop de 1.300 exemplar, molts acabats de néixer– es troba en l’interior del Passeig Arqueològic i, com a curiositat, va apuntar que no n’hi ha al tram exterior del Portal del Roser ni a la zona del passeig de Sant Antoni. López va dir que la vida del caragol a la Muralla és tranquil·la, ja que pràcticament no té depredadors. El seu principal enèmic són les merles.

Per altra banda, López va comentar que l’estudi que s’està realitzant per encàrrec de l’Ajuntament «ens permetrà conèixer la genètica del caragol, fet que ajudarà a saber quan es va produir la separació del de Mallorca, tot i que estem parlant d’uns dos mil anys».

L’estudi de l’ADN pot ser determinant en la investigació, ja que es podria comparar el del caragol de Tarragona amb el de les Illes Balears. En aquest punt, Ferran Aguilar va apuntar que «podem estar davant d’una reintroducció històrica», entre altres motius perquè «el sistema constructiu de la Muralla és similar a la dels talaiots, tot i que aquest són més antics». A més, va indicar que el caragol «seria originari de l’illa de Cabrera, tot i que també hi ha a la Badia de Palma», però va negar que provingui de la Serra de Tramuntana, al nord de Mallorca.

A la Muralla també s’ha trobat un escorpí de mida petita, color negre i no verinós que, segons Aguilar, és una espècie de la península Ibèrica. «Podria ser cossí d’un que hi ha a les Balears», va dir. L’escorpí viu en zones humides i en jardins, com un de la Catedral que sempre està tancat al públic.

El regidor Pinedo a la Muralla i, en primer terme, un caragol.

El caragol endèmic de la Muralla pot viure dos anys sense ingerir alimentsDiari Més

tracking