Diari Més

Ensenyament

Els docents de matemàtiques rebutgen la prohibició de calculadores gràfiques a les PAU

La Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya lamenta que aquesta mesura afectarà «negativament» l’aprenentatge

Imatge d'arxiu d'una de les proves de la selectivitat en una de les aules de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Els docents rebutjen la prohibició de calculadores gràfiques a les PAUACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de conèixer el passat mes de novembre que el Departament d’Universitats de la Generalitat de Catalunya ha prohibit als alumnes l’ús de les calculadores gràfiques a la Prova d’Accés a la Universitat (PAU), els docents de Matemàtiques de la província de Tarragona mostren el seu rebuig a la mesura adoptada pel Govern i asseguren que afectarà «negativament» l’aprenentatge dels alumnes. Concretament, l’Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals (APMCM), que agrupa els de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona i que forma part de la Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya (FEEMCAT), s’ha fet seu el manifest d’aquest segon col·lectiu, amb el qual mostra el seu total rebuig a la decisió del Departament d’Universitats.

Sobre aquesta prohibició, que el comunicat detalla que es tracta de les calculadores «que puguin portar informació emmagatzemada o puguin trametre-la, que siguin gràfiques o puguin fer càlculs simbòlics», un dels membres de l’APMCM i professor de matemàtiques i director de l’INS Fontanelles de les Borges del Camp, José Rey, lamenta que es tracta d’un «endarreriment, quan el que s’ha de fer és «avançar».

«El Departament d’Educació de la Generalitat està immers en projectes que aposten per les noves tecnologies i ara suprimeix l’ús de calculadores gràfiques, que era l’element més innovador en aquest sentit dins la selectivitat», critica Rey. De fet, el primer punt del manifest de l’associació de professors de matemàtiques apunta que «el dia d’avui, els recursos TIC com calculadores, ordinadors, tauletes, o mòbils són eines de treball habituals a l’aula que contribueixen a millorar la manera d’ensenyar i aprendre les matemàtiques i que permeten el predomini de la comprensió i la reflexió en tot el treball matemàtic».

En aquesta línia, el director del centre del Baix Camp defensa que moltes d’aquestes tecnologies no estan permeses a les PAU, potser per evitar problemes, com ara trampes per part dels alumnes, però no entén «com pot ser que ara es decideixi prohibir l’ús de la gràfica quan s’ha utilitzat durant 25 anys i els alumnes han fet bons exàmens», diu Rey, que afegeix que «les calculadores no pensen, el que pensa és l’alumne», de qui diu, a més, que «s’estan vulnerant els seus drets».

Possible motivació

Rey assegura que el col·lectiu de docents de matemàtiques també està molest pel fet que aquesta decisió s’ha pres sense consultar-los. «Han pres aquesta mesura precipitadament, sense dialogar, i, fins i tot, diversos contactes que tenim dins el Departament d’Universitats s’han mostrat sorpresos amb aquesta decisió», diu el professor. Rey creu que una de les possibles motivacions de la Coordinació General de les PAU a prohibir la utilització d’aquest tipus de calculadores està relacionada amb el fet que «segurament, en moltes ocasions, alguns tribunals de selectivitat han pensat que les gràfiques podien portar problemes i, per evitar-los, han decidit eliminar-les i ja està, mort el gos, morta la ràbia». En aquest sentit, el manifest apunta que «si l’ús de les calculadores gràfiques pot provocar un falsejament dels nivells assolits pels alumnes, aquest fet ens hauria de fer pensar en la manera com s’estan avaluant les competències matemàtiques. Entenem que més que prohibir seria més encertat revisar el tipus de prova d’avaluació que s’està utilitzant».

El director de l’INS Fontanelles remarca que «l’examen de les PAU l’hem de fer amb les mateixes condicions amb les quals treballem a l’aula» i lamenta, per tant, que «molts professors que ja estan acostumats a treballar amb les calculadores gràfiques haurem de retrocedir i tornar al paper i al llapis». En aquesta línia, el manifest defensa que «sabem que una decisió d’aquest tipus té conseqüències negatives en la manera d’ensenyar, aprendre i avaluar tant a segon de batxillerat com a cursos anteriors. Especialment a batxillerat el professorat voldrà adaptar-se al model de les PAU. Independentment del que digui el currículum, el professorat voldrà assegurar-se que el seu alumnat va preparat per a superar les PAU que es trobarà».

En el missatge, la FEEMCAT assegura també que aquesta prohibició, que en els últims anys ja s’ha aplicat a altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol, fa que Catalunya s’allunyi del nivell de països com Noruega, Dinamarca i Finlàndia, i «suposa un retrocés respecte als països més avançats i ens situa entre els més endarrerits en els sistemes d’avaluació».

Finalment, la federació catalana es planya de què els alumnes que fan el batxillerat internacional sí que podran utilitzar-la i això és «un greuge comparatiu». A més, recorda que diferents organismes d’arreu del món «estan posicionats clarament a favor de l’ús de les TIC, en general, i de les calculadores, en particular, en l’ensenyament i l’aprenentatge de les Matemàtiques».

tracking