Diari Més

Policial

Detinguts a Tarragona per la importació, manipulació i venda de medicaments sense control sanitari

Formaven part d'una organització que actuava en 15 províncies de l'Estat

Pla mitjà de diversos agents antiavalots de la Policia Nacional a l'aeroport del Prat.

El Ministeri desplaçarà 200 efectius més de la Policia Nacional a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Guàrdia Civil, Policia Nacional i Agència Tributària, han dut a terme conjuntament la primera fase d'una important operació contra el tràfic il·legal de medicaments, en la qual han estat detingudes 47 persones, totes de nacionalitat espanyola excepte un súbdit portuguès, en províncies com Madrid, Alacant, Girona, Barcelona, Tarragona, València, Almeria, Jaén, Granada, Sevilla, Màlaga, Lleó, Salamanca, Valladolid i Canàries, a les quals se'ls imputen delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal, estafa, contraban i blanqueig de capitals.

El cap d'aquesta organització delictiva, el ciutadà espanyol A.D.G, ha estat detingut a Dubai, des d'on la dirigia la organització. S'ocultava amb tres Ordres de Detenció Internacionals en vigor per diferents delictes, tot això gràcies a la ràpida coordinació de l'Agregadoria d'Interior d'Espanya i les autoritats d'aquest país, que ha permès la seva immediata extradició.

La investigació va començar fa més d'un any arran de la col·laboració ciutadana mitjançant una denúncia anònima, a partir de la qual es van començar a seguir diferents enviaments duaners procedents de Malàisia que poguessin contenir principis actius de medicaments sense ser declarats com a tals.

Tadalafil i Sildenafil com a complements alimentaris

Aquesta organització criminal importava fàrmacs en grans quantitats des de Malàisia, sempre declarats falsament com a complements alimentaris i plantes naturals per a sortejar els controls duaners i comercialitzats posteriorment com vigorizantes 100% naturals, quan en realitat es tractava, com ha quedat constatat en diferents anàlisis, de potents fàrmacs com el Tadalafil i el Sildenafil, vasodilatadors destinats al tractament de la disfunció erèctil.

La ingesta d'aquests productes sense la supervisió mèdica pot provocar infart de miocardi, angina inestable, arrítmia ventricular, palpitacions, taquicàrdies, accidenti cervell vascular i fins i tot mort sobtada.

A la vista dels resultats d'aquestes anàlisis, l'Agència Espanyola del Medicament va procedir a retirar del mercat determinats productes declarats com a 'naturals', que el seu contingut no es correspondria amb la seva composició, podent ser altament perillosos per a la salut dels consumidors.

Els caps d'aquesta organització, plens coneixedors dels efectes d'aquests productes a causa de les queixes de clients i a les contínues retirades del mercat per part de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, es limitaven a canviar els noms comercials i els empaquetats d'aquests, continuant amb la seva distribució i venda en una àmplia xarxa d'establiments tipus herbolaris, sex shops, gimnasos i per internet. Entre les marques intervingudes es troben 150 presentacions diferents.

tracking