Diari Més

Vaga a la petroquímica

El territori es manifesta i clama per més seguretat a la petroquímica

Els sindicats convocants de la vaga en el sector defensen les seves reivindicacions i xifren el seguiment en «un cent per cent»

La manifestació va congregar unes 1.500 persones, segons dada aportada per la Guàrdia Urbana, que van exigir més seguretat a la indústria química i no oblidar l'explosió mortal a IQOXE.

El territori es manifesta i clama per més seguretat a la petroquímicaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El territori del Camp de Tarragona i, en particular els barris de Ponent i la Canonja, s'han manifestat aquest dimecres pels carrers de la ciutat per reclamar més seguretat a la indústria química i exigir mesures que evitin un accident com el del passat 14 de gener a IQOXE, que va acabar amb la vida de tres persones, va ocasionar diversos ferits i va provocar greus danys materials en un nombre elevat d’immobles i establiments comercials. La manifestació ha coincidit amb la jornada de vaga general a la indústria química convocada pels sindicats majoritaris.

Prop de 1.500 persones han participat en la manifestació convocada pels ajuntaments de Tarragona, Vila-seca, la Pobla de Mafumet, la Canonja i Constantí, sindicats, organitzacions veïnals i la Coordinadora d’Entitats de Tarragona, segons dada aportada per la Guàrdia Urbana.

Els manifestants han portat pancartes amb lemes com «L’aire net no té preu», «Sant Salvador en suport de les víctimes», «La impunitat s’ha acabat» o «No més 14. Desconfiança», aquesta darrera portada per ciutadans de les Terres de l’Ebre.

Abans de l’inici de la marxa, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha manifestat que «cal més seguretat i transparència», i ha dit que «és lògica i correcte la postura adoptada pels sindicats, i també el fet que l’AEQT estigui contra la vaga». «Necessitem una indústria amb més seguretat i prendre les mesures que calguin, com les referides a les sirenes», ha dit.

Entre les organitzacions convocants es trobava la Federació d’Amposta d’Associacions de Veïns. El seu portaveu, Llorenç Navarro, ha manifestat que «volem tenir nosaltres els sensors de seguretat, no les grans empreses». Navarro ha afirmat que «no confiem en els polítics ni en promeses falses i enganys a la població». «No volem que la gent del territori mori de càncer», ha apuntat.

La manifestació s'ha iniciat passades les 7 de la tarda, quan ha arribat a la plaça Imperial Tarraco una columna provinent dels barris de Ponent. Els integrants s'han dirigit fins al carrer Sant Francesc, on està la seu de la Delegació del Govern de Catalunya, on els periodistes Carles Cortés i Laura Casas han llegit un manifest. Entre altres demandes, les organitzacions convocants han exigit«viure en un lloc segur i pròsper», així com «exigir a la Generalitat que doti als ajuntaments i la població civil de canals d’informació».

El moment més emotiu s'ha produit quan s'han recordat les víctimes de l’explosió, que ha estat acollit amb els aplaudiments de les persones concentrades davant de la Delegació del Govern. El manifest també ha reclamat «dotació econòmica» per aplicar a les demandes realitzades, i ha agraït «el treball dels cossos de seguretat» que han intervingut en l’accident, «per la seva professionalitat i entrega». L’acte ha finalitzat amb unes paraules del president de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona, Ángel Juárez, qui ha remarcat el fet que, «per primera vegada, estem tots junts» i ha destacat que és necessària «agafar la via de la unitat».

Gran resposta a la vaga

Els sindicats Comissions Obreres i UGT han xifrat en un «cent per cent» el seguiment de la vaga a la indústria petroquímica del Camp de Tarragona, on l’activitat no s'ha aturat completament per l’aplicació dels serveis mínims. Piquets de treballadors han tancat els accessos per carretera als polígons nord i sud. La jornada, en la qual també ha intervingut el sindicat CGT, s'ha iniciat de matinada amb la presència de piquets i barricades per tallar els accessos a les empreses. Els sindicats han manifestat que la vaga ha transcorregut amb normalitat. El col·lectiu laboral exigeix més seguretat en el sistema de producció, posar-hi fi a la precarietat laboral i establir nous protocols d’actuació, pensant també en la població que resideix pròxima als polígons petroquímics. El col·lectiu ha fet un minut de silenci en record de les víctimes de l’explosió a IQOXE.

A les 11 del matí, els secretaris generals de Catalunya dels dos sindicats majoritaris, Camil Ros (UGT) i Javier Pacheco (CCOO), han ofert una roda de premsa a la carretera N-340, en el punt d’accés a les instal·lacions d’IQOXE, on el 14 de gener es fa produir una explosió en la planta de producció d’òxid d’etilè que va provocar la mort de tres persones i va generar una gran alarma social que ha quedat palesa en la multitudinària manifestació que avui dimecres ha omplert els carrers de la ciutat de Tarragona.

Ros i Pacheco han comparegut acompanyats dels seus homòlegs a Tarragona, Joan Llort i Mercè Puig, respectivament, a més de prop de cinc-centes persones vinculades a la indústria petroquímica que han mostrat les banderes dels dos sindicats i una pancarta on es podia llegir «Contra la pobresa social i salarial. Treball digne i drets».

Els dirigents sindicalistes han manifestat que la convocatòria de vaga general a la indústria petroquímica, primera d’aquestes característiques que s’ha fet al Camp de Tarragona, «ha estat un èxit i la mobilització ha estat total». Aquesta frase mostra la satisfacció dels convocants de la jornada de vaga als polígons Nord i Sud.

Camil Ros ha afirmat «avui buidem les empreses per demanar més seguretat, més ocupació, ja que la crisi econòmica va fer que es perdessin llocs de treball i posar fi a una precarietat laboral que mata». El secretari general d’UGT s'ha referit «als avenços en la producció petroquímica», i ha recordat que «fa vint anys no era tan segura i contaminava més, però ha de seguir avançant perquè ha de conviure amb la indústria turística». «Defensem la indústria petroquímica i turística al Camp de Tarragona, però sempre amb l’absoluta garantia de seguretat i sense precarietat laboral», ha dit Ros.

Per la seva banda, Javier Pacheco ha tingut un record per a les tres persones que van perdre la vida a causa de l’accident a IQOXE i ha avançat que «la manifestació històrica –que s'ha fet hores més tard–serà el millor record que les podem fer». Pacheco ha manifestat que «fem un crit a favor de la defensa dels polígons petroquímics, però sempre que no hi hagi riscos per als treballadors i la ciutadania». També s'ha mostrat en contra de «la precarietat i de la reforma laboral» i ha advocat per «la participació directa dels treballadors en els plans de seguretat i en la creació d’una mesa de diàleg». Pacheco ha denunciat que «el pla d’evacuació no va funcionar correctament» i ha insistit a dir que «cal esbrinar les causes de l’accident i exigir responsabilitats».

El secretari general d’UGT a Tarragona, Joan Llort, ha dit que la jornada de vaga general al sector «és un pas més per anar més enllà de la demanda de més seguretat, perquè la gent de Tarragona necessita les empreses petroquímiques però, també, vol garanties perquè viu aquí». Llort ha recordat que «en els últims nou mesos s’han produït quatre morts per accident».

Per la seva banda, Mercè Puig, secretària general de CCOO a Tarragona, ha valorat «molt positivament» la jornada de vaga i ha dit que «el PLASEQCAT ha de tornar a Tarragona».

Suport de Jéssica Albiach

Jéssica Albiach, qui serà candidata dels Comuns a la presidència de la Generalitat en les eleccions que pròximament convocarà el president Quim Torra, ha participat en la concentració de treballadors en l’accés a la planta d’IQOXE. Albiach ha dit que «el dia de l’accident la seguretat va fallar i això no pot tornar a repetir-se». La diputada ha recordat que el cas de l’explosió està sota secret de sumari, però confia que la comissió d’investigació que es farà al Parlament de Catalunya «posi llum al qual va succeir». Albiach ha expressat el seu temor al fet que la comissió es quedi «a mig camí per les eleccions».

En el punt de trobada davant l’accés a IQOXE també ha fet acte de presència el diputat del PSC Carles Castillo, qui ha ditque «la indústria petroquímica mundial té la mirada posada en Tarragona per l’impacte que va suposar el projectil que va sortir disparat i va matar una persona que es trobava a casa seva a Torreforta, a diversos quilòmetres de distància del lloc de l’explosió».

Solidaritat dels estibadors

Els estibadors del Port de Tarragona han parat una hora aquest matí de dimecres, entre les 7.30 i les 9 hores, com a mostra de solidaritat amb la convocatòria de vaga general en el sector petroquímic. Els treballadors han celebrat una assemblea en la qual han expressat la seva preocupació per la seguretat en l’àmbit laboral. L’assemblea ha demanat que es clarifiquin els protocols de seguretat i que, en aquests, també es tingui en compte el personal portuari. Consideren necessari que el col·lectiu estigui preparat per respondre en cas d’emergènci, entre altres motius per la vinculació que hi ha entre el sector petroquímic i el portuari.

tracking