Diari Més

Administració

El govern municipal frena l'operació urbanística a Mas d'en Sorder

ERC i ECP treuen de l’ordre del dia del plenari que se celebrarà el pròxim divendres l’aprovació definitiva del projecte

Imatge del conseller de Territori de Tarragona, Xavier Puig, durant la roda de premsa.

ERC de Tarragona canvia d'opinió i aposta per aturar el projecte urbanístic de Mas d'en SorderGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de l’Ajuntament de Tarragona (ERC-ECP) farà tot el possible perquè el projecte urbanístic de Mas d’en Sorder no prosperi. La primera mesura ha estat retirar de l’ordre del dia del ple municipal del pròxim divendres el punt que proposava l’aprovació definitiva. El regidor de Territori, Xavi Puig, va argumentar la mesura en el fet que «no és el pla d’ERC i ECP, perquè ataca el nostre objectiu d’un urbanisme sostenible i, per tant pensem que s’ha de replantejar». Puig va afegir que «molts ciutadans i entitats ecologistes ens han traslladat la seva preocupació, així com altres partits polítics». «Hi ha marge per revertir la situació», va remarcar. Puig va afirmar que «la nostra voluntat és aturar el projecte tal com està ara i sempre que tinguem el suficient suport dels partits polítics, perquè, urbanísticament, no és sostenible».

El canvi d’opinió va sobtar, ja que ERC, junt amb PSC, Ciutadans i PP, va votar a favor del projecte en el decurs de la comissió de Territori celebrada el dijous de la setmana passada.

La mesura afecta, d’entrada, a la construcció de 237 habitatges, distribuïts en dos sectors, no tant a l’hotel que es vol fer en l’immoble, declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), que «té valors molts positius, ja que es recuperaria l’edifici». «També ho deixem a criteri de tots els partits polítics», va dir el regidor de Territori, per destacar que l’obertura de l’establiment hoteler incidiria «en l’arranjament de camins i seria positiu pel que fa a la protecció de l’àmbit forestal».

Puig, va manifestar que els informes presentats pels promotors «són favorables, el projecte presentat és impecable i no se’ls pot recriminar res». «Hem estat en contacte amb els promotors i em consta que estan preocupats», va apuntar Puig, qui considera que «tenen els seus drets i sabem que la decisió pot ser dolorosa perquè ells tenen un interès particular». No obstant això, «pensem que cal repensar-lo», va dir.

PSC, Cs i PP critiquen el govern

Els partits de l’oposició van reaccionar de manera radicalment diferent davant l’anunci fet per l’equip de govern. PSC, Ciutadans i PP van mostrar-se a favor del projecte i van qüestionar la decisió adoptada per ERC i ECP, mentre que JxTarragona i CUP van celebrar que aquesta iniciativa privada hagi saltat de l’ordre del dia del ple de divendres i, per tant, de moment no serà aprovada.

Begoña Floria, regidora del PSC, el principal partit de l’oposició, va criticar la paralització del projecte i va afirmar que «és un exemple més del caos d’aquest govern». Floria, va afegir que «el replantejament d’aquest pla parcial és la constatació que aquest és un govern dèbil i sense criteri, que es deixa portar per pressions externes i que està sumint la ciutat en un caos». La regidora socialista va afegir que la ciutat «està amb una paràlisi constant, que comportarà que a Tarragona no es vulgui invertir per la improvisació i la falta planificació urbanística».

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, també es va mostrar força crític i va lamentar que «ERC faci demagògia amb un assumpte tan important com és l’urbanisme». «A la comissió de Territori, ERC va votar a favor del projecte i ara el vol suspendre, quan és un tema del qual fa més de vint anys que es parla i sempre que els promotors han presentat informes han estat favorables», va dir. Viñuales, qui va estar present en la roda de premsa que va oferir Puig, va destacar que «ERC intenta enganyar la gent i fa aquestes coses de cara a la galeria perquè pensa que li donen rèdit polític».

En termes similars es va expressar José Luís Martín, portaveu del grup municipal del PP. En declaracions a aquesta redacció, Martín va dir que «és una mostra que el govern de la ciutat no té un model, que improvisa i pren decisions sobre la marxa». «A la comissió de Territori va votar a favor i, poc després, diu que el vol frenar», va indicar. «En una setmana ha passat de donar-li suport a retirar-lo de l’ordre del dia del ple», va subratllar.

CUP i JxTarragona, a favor

Una opinió del tot contrària a la de PSC, Ciutadans i PP és la que va expressar la CUP, que va afirmar que «la retirada de l’aprovació definitiva del pla de Mas d’en Sorder és una victòria de les entitats ecologistes que vetllen per la salvaguarda de l’Anella Verda». Aquesta formació va comentar que «celebra» que el govern municipal «hagi retirat l’aprovació definitiva del pla urbanístic de Mas d’en Sorder de l’ordre del dia del proper consell plenari». La CUP va expressar el seu «temor» i va afegir que «el més lògic hauria estat que el govern de Ricomà hagués començat a treballar la modificació del pla de Mas d’en Sorder des de l’inici del seu mandat, cercant les aliances necessàries, tant per aquest projecte com per la resta del POUM». En canvi, «el debat s’inicia a tres dies de la seva aprovació definitiva, amb els previs vots a favor d’ERC i ECP d’aquest punt a la comissió informativa del dijous, en la qual només la CUP va votar en contra».

Dídac Nadal, portaveu de Junts per Tarragona, va mostrar el seu suport a la decisió de l’equip de govern. Nadal va manifestar que «aquest projecte no cohesiona la ciutat, la disgrega». «Es vol construir en un punt allunyat del nucli urbà», va concretar. A més, va dir que «no respon a l’actual demanda d’habitatges, a les necessitats actuals de la població» i, en cas d’executar-se, «perdríem una important part del pulmó ver del nostre terme municipal».

Els promotors defensen que el projecte constructiu ha rebut tots els informes favorables

Davant l’anunci de suspensió de la tramitació del projecte immobiliari de Mas d’en Sorder, l’empresa promotora va fer públic un comunicat on deia que «aquest projecte ja va ser aprovat a la comissió informativa amb els vots de tots els partits polítics, inclosos aquells que formen l’actual equip de govern, amb l’abstenció de Junts per Tarragona i el vot en contra de la CUP». Recorda que «el projecte ha rebut tots els informes favorables, tant dels serveis tècnics i jurídics de la Generalitat, com del mateix Ajuntament de Tarragona i que, tal com va reconèixer en roda de premsa el portaveu del govern municipal, el nostre projecte és escrupolós en el compliment de la normativa vigent. És un projecte que, a més de ser respectuós amb el medi ambient, promou la recuperació del patrimoni arquitectònic i potencia un complex esportiu que atrau turisme esportiu. Es tracta, per tant, del projecte al qual qualsevol ciutat donaria suport com a generador d’activitat per al municipi».

En un tercer apartat, els promotors insisteixen en el fet que «el projecte d’habitatges està fora de l’Anella Verda i, a més, és contigu i limítrof amb altres edificacions d’urbanitzacions ja existents, situant-se a tocar de zona urbana consolidada».

Per altra banda, els promotors afirmen que «ens produeix inquietud la decisió de suspensió de la tramitació del Pla Parcial, anunciada per l’equip de govern municipal, per la càrrega d’inseguretat jurídica que comporta per a empreses i ciutadans. Més encara quan ha superat abastament els controls tècnics i jurídics de la Generalitat i de l’Ajuntament, així com ha rebut l’aprovació prèvia de la majoria dels partits polítics de l’Ajuntament». «En una societat de dret i democràtica –afegeixen–, els drets de les empreses i dels ciutadans estan regulats per les lleis, així com la tramitació dels projectes empresarials i, quan una institució no respecta els terminis d’aprovació dels projectes, genera en la societat el perill que empreses i ciutadans tinguin la por que els seus drets puguin ser conculcats en qualsevol moment i que aquests drets estiguin supeditats als interessos de grups de pressió i que, per tant, la institució pugui incórrer en arbitrarietat».

Per últim, en el comunicat es remarca que «l’empresa promotora confia que l’equip de govern reconsiderarà aquesta decisió sobtada de suspendre la tramitació i aprovació del projecte immobiliari de Mas d’en Sorder, que s’ajusti a dret i que, dintre del termini legal que té per fer-ho, sotmeti al ple l’aprovació del projecte, ja realitzada en comissió». Els promotors destaquen el fet que el projecte està al marge de l’Anella Verda i que l’accés és pel terme municipal del Catllar.

tracking