Diari Més

Carnaval

El Ninot, la Ninota i la Bóta tenen desitjos sostenibles per aquest Carnaval

Jordina Ros i Pere Estavella, els autors, diuen que amb les figures volen fer «reflexionar»

El Ninot, la Ninota, el Rei i la Concubina d'aquest Carnaval, acompanyats de l'alcalde Ricomà i en Pere Estadella i la Jordina Ros.

El Ninot, la Ninota i la Bóta reivindiquen un món més sostenible per aquest CarnavalGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el Rei i la Concubina d’enguany, Edgar Ordoñez i Bianca García, i Pere Estavella i Jordina Ros, autors de les figures, han presentat dimarts al matí, a la plaça de la Font de Tarragona, el Ninot, la Ninota i la Bóta d’aquesta XXXIX Edició del Carnaval de Tarragona.

L’alcalde ha donat inici a la part més tradicional del Carnaval, recordant que amb la instal·lació de la Bóta comença ja la disbauxa, que cremarà dimarts a la nit i es tornarà a la Quaresma i al recolliment. Amb això, Ricomà també ha recordat que el Carnaval és sàtira i que per això «cada any els ninots i la bóta ens transmeten un missatge, amb humor, però deixant un espai per a la reflexió». Finalment ha desitjat un bon Carnaval a tothom i ha apuntat que el de Tarragona, «és el més meravellós de Catalunya».

Per la seva banda, Estadella ha explicat que «la Bóta, com cada any, té aquest punt reivindicatiu que, enguany parla del territori. Parlant sempre segons el que em diu el Ninot, aquest critica aquest any que ja estem una mica cansats de què tots el que contamina ens ho enviïn al territori». La bóta d’aquesta edició del Carnaval és un bidó daurat del qual surten uns tubs. «Estem una mica farts, ja no només per l’accident, sinó perquè no es fa un estudi ambiental», ha explicat Estavella. Segons l’autor, la Bóta és daurada i en surten uns tubs «perquè hi ha algú que es forra molt i cuida molt poc a la gent, perquè, si guanyes tants diners, el que hauries de mirar una mica és contaminar molt menys», i ha afegit que «entenc que dona llocs de treball, però crec que estem al 2020 i és moment de veure que hi ha altres alternatives», ha finalitzat Estavella, que va recordar que és el que li ha dit el Ninot.

Ros és l’encarregada de vestir als ninots, que també els construeix Estavella. Ros ha explicat que el que reivindiquen les dues figures és que «ells viuen en un món de fantasia, que realment és molt bonic, i se n’estan adonant que nosaltres vivim en una realitat molt crua, que maltractem el nostre planeta i que ens maltractem nosaltres».

Ros ha convidat a fer una reflexió sobre això i durant la presentació ha ofert a la gent del públic que escrigués en un paper tres desitjos per la humanitat i per al planeta Terra. Ricomà ha llegit els tres desitjos que s'han agafat de l’urna i els ha llegit pels assistents: «Un món més vegetal, les mateixes oportunitats per a tots i justícia per la gent». Abans però, s’havia escollit un altre paper en què hi havia dos desitjos d’algú que no havia acabat d’entendre el joc i que ha desfermat els riures del públic, que demanava «Amor incondicional» i que «Em toqui la Primitiva». Ros ha celebrat que els desitjos «han estat molt bonics i han arribat al cor de la gent» i espera que «es puguin complir, almenys de mica en mica». Estavella ha explicat que el missatge que es vol transmetre amb la bóta «és sempre més directe, molt reivindicatiu, i molt relacionat amb el territori, parla més de la ciutat». En canvi, Ros ha defensat que «els ninots potser parlen més de la qüestió humana i dels desitjos i de les nostres virtuts i desvirtuts, però han parlat de temes durs també, com un any que va parlar sobre el maltractament de la dona». L’autora de les figures ha afegit que «intentem parlar sobre el que passa, els inputs que rebem els artistes els intentem reflectir després amb l’obra».

Gala de Carnaval

Demà dimarts, a les 19.30 i a les 21 hores, coincidint la primera actuació amb la manifestació de la vaga, es farà, al Teatre Tarragona, la Gala del Rei Carnestoltes, la seva Concubina i els Sèquits. En aquesta gala, les comparses de Sinhus Sport Som i Serem Urban Style oferiran un espectacle de ball i sàtira. A més, l’Ajuntament lliurarà la vara de comandament al Rei i a la Concubina.

tracking