Diari Més

Laboral

IQOXE planteja un ERO temporal durant un any que afectaria tota la plantilla

CCOO rebutja aquest ERO y denuncia «l’actitud mercantilista de l’empresa, que pretén seguir incrementat beneficis a costa de la plantilla»

Imatge de la planta de la Canonja.

iqoxe, canonja, indústria química, tancs, explosióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

IQOXE estudia presentar un ERO temporal durant un any que afectaria tota la plantilla, segons ha apuntat CCOO en un comunicat. L'empresa hauria plantejat l'opció aquest dimecres davant dels representants sindicals. Segons ha explicat el secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, José Martín, des de l'organització rebutgen «totalment» la proposta. Martín ha concretat que la intenció d'IQOXE és presentar l'expedient al·legant «causa de força major». Això faria que es presentés directament davant la Generalitat, que hauria de decidir si l'accepta, però sense necessitat de negociació amb els sindicats. Per CCOO es tracta d'un exemple més de «l'actitud mercantilista» de la companyia.

Martín ha concretat que un ERO temporal d'aquestes característiques no implica que tota la plantilla es quedi sense feina durant un any, sinó que la companyia triarà la durada i el nombre de persones que acomiadarà temporalment. Fins i tot podrien ser resolucions contractuals rotatòries, ha indicat. Amb tot CCOO ha recordat que «fa només un mes que el conseller delegat d’IQOXE va assegurar que es mantindria l’ocupació de la planta».

Per Martín, la decisió no té «cap sentit» empresarial perquè a dia d'avui «tota la plantilla està treballant» en tasques de revisió i manteniment de la maquinària, i en la posada a punt de tots els elements per tornar arrencar la producció. Aproximadament són més d'un centenar d'empleats d'IQOXE, més un altre centenar d'empreses auxiliars. De fet, des de la química han reconegut que volen tornar a produir òxid d'etilè a finals de març.

Un dels aspectes que neguiteja els representants dels treballadors és que IQOXE presentaria l'ERO temporal al·legant «causa de força major», fet que li permetria evitar una negociació amb els sindicats. Tot i això, la Generalitat l'hauria d'acceptar, un extrem que Martín ha posat en dubte. En la seva opinió amb l'explosió no es donen els supòsits per aplicar aquesta figura, sinó que caldria, per exemple, un fenomen meteorològic molt potent que impedís l'activitat de la planta durant molt temps.

El representant sindical ha assegurat que no entenen ni comparteixen les intencions d'IQOXE i que batallaran perquè no s'apliqui.

IQOXEconfirma que ha iniciat els tràmits

Per la seva banda, l'empresaIQOXEhaemèsun comunicat en el qual confirma que ha iniciat els tràmits per presentar unERE. L'empresa justifica aquesta decisió per una «causa de força major» l'explosió del passat 14 de gener, que manté la planta parada.

Des d'IQOXEasseguren que l'EREestà justificata partir de«la necessitat de realitzar els treballs necessaris a les instal·lacions per a la represa de l'activitat i l'absència de data certa que permeti delimitar l'arrencada de l'activitat». AquestEREes fa amb«l'objectiu d'adequar els recursos humans, materials i econòmics de la companyia fins al reinici de l'activitat garantint així tots els drets dels empleats», indica en aquest comunicat.

L'Administració d'IQOXEreitera,contradientla resposta de CCOO, que aquesta decisió es pren amb l'únic objectiu de continuar amb l'activitat el més aviat millor i «mantenirels llocs de treball directes i indirectes».

tracking