Diari Més

Infraestructures

El nou Centre Obert per a presos en tercer grau s'enllestirà l'estiu del 2021

Comencen les obres del nou equipament, que suposarà una inversió de 9,5 MEUR

Pla obert de maquinària movent terres al solar del futur Centre Penitenciari Obert de Tarragona.

El nou Centre Obert de Tarragona per a presos en tercer grau s'enllestirà l'estiu del 2021ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de construcció del futur Centre Obert de Tarragona han començat aquesta setmana al carrer Arquebisbe Josep Pont i Gol, a tocar de les instal·lacions de la Guàrdia Urbana i la Guàrdia Civil. El Govern invertirà més de 9,5 MEUR en el nou equipament, dissenyat per facilitar el tractament dels interns en règim de tercer grau. La previsió és que els treballs estiguin enllestits l'estiu del 2021. Segons informa el Departament de Justícia, amb aquestes obres l'executiu «compleix amb el compromís adquirit amb l’Ajuntament de Tarragona, amb qui el 2016 va pactar tant la inversió com la ubicació d’aquest nou centre penitenciari d’última generació per a presos en semillibertat».

L’edifici tindrà poc més de 6.100 metres quadrats de superfície construïda, ocuparà quatre plantes i tindrà despatxos, espais comuns i 72 habitacions, cinc de les quals estaran adaptades a persones amb mobilitat reduïda. Les habitacions estaran distribuïdes en tres mòduls d’homes, un per a dones i un altre per a joves. Això suposa una capacitat per a 146 interns, tot i que està preparat per créixer en capacitat fins als 219 llits mitjançant la transformació de les habitacions dobles en triples. L’edifici incorporarà mesures de millora energètica, com ara la instal·lació de panells solars per a la producció d’aigua calenta.

Tancar l’antiga i obsoleta presó de Tarragona: primer pas per al Fòrum de la Justícia

Aquest equipament substituirà l’antiga presó de Tarragona, que fa les funcions de centre obert des que va quedar buida per la inauguració del Centre Penitenciari Mas d’Enric, a finals del 2015. Justícia va fer-hi algunes adequacions provisionals per reconvertir-lo al seu nou ús, però l’edifici, del 1956, és el segon més antic dels Serveis Penitenciaris, per darrera de la presó de Dones de Wad Ras (1916). L’antiga presó és propietat del Departament de Justícia i està ubicada a l’avinguda República Argentina, on ocupa un solar d’11.000 metres quadrats. El valor d’aquesta superfície podria servir per finançar la construcció del Fòrum de la Justícia de Tarragona, segons recorda Justícia.

Justícia defensa un servei «eficaç i integrat a l'entorn»

Tot i les reticències dels veïns del Parc Francolí, que s'han manifestat en reiterades ocasions contra la instal·lació del centre penitenciari a la zona, Justícia insisteix que l'actual centre «conviu amb els veïns i la resta de serveis i comerços del seu entorn sense que hagi provocat cap problema de convivència ni d’inseguretat». De fet, segons el Departament, «els estudis sobre reincidència confirmen que el retorn progressiu a la vida en llibertat millora les possibilitats de reinserció i disminueix el risc de tornar a delinquir». Segons el darrer estudi sobre reincidència a Catalunya, 8 de cada 10 interns que acaben la pena en contacte amb l’exterior no tornen a ingressar a presó, mentre que la taxa general és de 7 de cada 10.

L’antiga presó de Tarragona té ara una capacitat per a 120 interns en règim obert i no compta amb espais propis per als col·lectius de dones i joves. Actualment, el centre obert fa el seguiment de 153 persones que compleixen condemna en tercer grau, 87 de les quals pernocten al centre. A Catalunya, 1.612 persones estan en règim obert, que representen una de cada quatre persones classificades.

Un equipament penitenciari per a interns en semillibertat

En règim obert, els interns i internes dormen al centre de dilluns a divendres, d’on surten a diari per treballar o fer formació, i, generalment, el cap de setmana tenen permís per anar a casa. Al centre obert també hi fan les entrevistes de seguiment amb els professionals i els controls que es determinen en cada cas. Des del centre obert també es fa la supervisió dels interns en règim obert subjectes a altres modalitats de compliment de la pena fora del centre, com ara quan poden anar a dormir a casa o a una unitat dependent, que són pisos supervisats per professionals.

Prop de 115 MEUR en la renovació dels equipaments penitenciaris a Tarragona

Quan el nou equipament entri en funcionament, el Govern haurà completat la renovació de tots els equipaments penitenciaris de la demarcació, amb una inversió que suma prop de 115 MEUR entre Mas d’Enric (El Catllar) i el Centre Obert del carrer Arquebisbe Josep Pont i Gol.

tracking