Diari Més

Infraestructures

Les entranyes del pont mòbil del Port

L’Autoritat Portuària organitza visites guiades per veure el mecanisme que mou les dues fulles d’aquesta infraestructura

El pont mòbil del Port va ser inaugurat el mes de novembre del 1999 i la seva construcció va significar treure prop d'un miler de camions i altre tipus de vehicles dels carrers del barri del Serrallo.

Les entranyes del pont mòbil del PortGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha organitzat visites guiades al pont mòbil i el mecanisme que permet aixecar-lo per facilitar el pas d’embarcacions de grans dimensions. Les visites es faran els dies 1 i 29 de març, en el marc de la celebració del 150è aniversari de la constitució de la Junta d’Obres del Port i en el marc del programa Espais portuaris per descobrir. Les places són limitades i s’ha de fer una reserva prèvia a arxiu@porttarragona.cat. En funció de la demanda, el Port augmentarà el nombre de visites. Aquestes no són aptes per infants i persones amb mobilitat reduïda.

El president del Port, Josep Maria Cruset, va mostrar ahir les interioritats del pont mòbil, construït el 1999. La seva posada en marxa va suposar l’eliminació de prop d’un miler de camions i vehicles de tota mena dels carrers del barri del Serrallo. Cruset va manifestar que, amb aquesta iniciativa, «volem donar a conèixer els espais portuaris més desconeguts perquè el seu accés és restringit». La primera proposta serà la visita a l’interior del pont mòbil, dividit en dues fulles que mesuren en total dos-cents metres, que s’obren i tanquen gràcies a un sistema hidràulic i que superen els 96.000 quilos de pes. La seva construcció va suposar una inversió d’aproximadament 14,5 milions d’euros. «Des de l’interior, es veu la magnitud del pont mòbil», va dir Cruset.

El president del Port va explicar que el pont triga a obrir-se dos minuts i l’operació per retornar a l’estat original perquè puguin circular vehicles és de cinc minuts. Prèviament, sona una alarma i la Policia Portuària talla la circulació . «El pont s’obre dos o tres cops al dia i una vegada cada vint-i-quatre hores s’aixeca per comprovar el seu correcte funcionament». Tres bombes formen part del sistema que permet moure els pistons que permeten la maniobra d’obertura i tancament de les dues fulles del pont. L’execució del moviment es vigila que sigui correcte mitjançant càmeres, des d’una torre de control i des del centre on està ubicada la Policia Portuària. Dins la instal·lació, no visible per a persones no acreditades, se sent el soroll dels camions quan passen pel pont i s’observa el mecanisme que facilita aixecar les fulles d’aquest. Això formarà part de la visita guiada organitzada pel Port.

Una gran festa

La inauguració del Pont Mòbil ser motiu de la celebració d’una gran festa popular en la qual va participar el grup Comediants. Segons dades que es van oferir, van gaudir de la mateixa prop de 10.000 persones. Aquesta era una llarga reivindicació de les persones residents al Serrallo. Josep Maria Cruset va recordar ahir que l’entrada en funcionament de la infraestructura «va permetre recuperar urbanísticament el Moll de Costa i va comportar millores per al barri». El carrer Trafalgar va ser modificat, en el seu traçat antic es va crear una zona per a vianants i l’antiga llotja del peix es va destruir i es va construir l’actual. El barri va patir una transformació que el va convertir en un espai d’atractiu turístic i l’augment de l’oferta gastronòmica. Es pot dir que el pont mòbil va suposar un abans i un després al barri del Serrallo.

Procés d'aixecament d'una de les dues fulles del pont mòbil, que es podrà veure en la visita.

Les entranyes del pont mòbil del PortGerard Martí

tracking