Diari Més

Ornitologia

El millor canari del món és tarragoní

El Club Ornitològic de Tarragona aconsegueix un or, dues plates i un bronze al 68è Mundial d’Ornitologia

Iñaki Liarte i Vicente Carrasco amb un dels canaris campions.

El millor canari del món és tarragoníGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La localitat portuguesa de Matosinhos va acollir, el passat mes de gener, la 68a edició del Campionat Mundial d’Ornitologia. El certamen va aplegar més de vint mil ocells procedents de vint-i-tres països diferents. Entre els participants hi havia dos representants del Club Ornitològic de Tarragona. Es traca d’Iñaki Liarte, president de l’entitat, i Vicente Carrasco, vocal, que amb els seus canaris es van endur un total de cinc medalles: un or, tres plates i un bronze.

En aquest tipus de certàmens s’estableixen tres modalitats de competició: Cant, Color i Postura. En cadascuna d’aquestes, a la vegada, els participants hi competeixen agrupats per races. L’Iñaki Liarte va aconseguir la plata amb el seu canari Gloster en la modalitat de Postura, mentre que el Vicente Carrasco, que competeix en Color, va guanyar l’or en la raça Agata opal, dues plates en les races Bruno opal i Bruno onix, i un bronze més en la raça Bruno Onix.

Preguntats per allò que els ha fet campions, Liarte explica que, al capdavall, el mèrit consisteix en aconseguir, mitjançant la cria i creuament dels canaris, arribar a tenir l’exemplar que millor representi la raça: «En base al que tens, vas provant. Tens l’ideal de la raça i has d’intentar arribar fins allà», afegeix el Vicente Carrasco. El vocal de l’entitat explica que la manera d’aprendre no és altra que veient molts i molts ocells: «Tu en tens un a casa i et sembla molt bonic. El problema ve quan el poses al costat d’uns altres deu, i llavors t’adones que el teu té la cua llarga, el cap petit… Visitar molts i molts aviaris és l’única manera d’aprendre». L’Iñaki Liarte cria una quarantena de parelles, mentre que el seu bon amic Vicente en té unes vuitanta.

Al club, expliquen els dos socis, «hi ha molt bon nivell, però la gent és una mica reàcia a participar, perquè té por d’arribar allà i que els seus canaris no siguin prou bons. Però no s’ha de tenir por. El més bonic és poder comparar els teus ocells amb els altres i veure que no ho has fet tan malament o, que al contrari, has ficat la pota».

El Club Ornitològic de Tarragona es va fundar l’any 1983 i en l’actualitat compta amb una vuitantena de socis. Els seus membres tenen una llarga trajectòria de presència i victòries en concursos de tots els àmbits geogràfics, i cada any organitzen el seu propi concurs a la ciutat amb la presència d’un miler d’ocells vinguts d’arreu d’Espanya. Tant en l’organització del concurs com en el dia a dia del club, compten amb el suport del Port de Tarragona. Una ajuda, detallen, «sense la qual no podríem tirar endavant». De fet, apunten, a la demarcació de Tarragona ja només queden tres entitats ornitològiques: «la resta s’han anat perdent a poc a poc».

De cara al concurs que se celebrarà a Tarragona al novembre, Vicente Carrasco fa una invitació a la ciutadana: «Ens agradaria que vingués més gent, perquè nosaltres criem els ocells per poder-los ensenyar. Ens agrada mostrar el que fem».

El subcampió de la raça Gloster de postura.

El millor canari del món és tarragoníGerard Martí

tracking