Diari Més

Medi Ambient

Entitats ecologistes i voluntaris netegen la platja Llarga

Diversos membres del consistori, com el mateix alcalde Pau Ricomà, van col·laborar en l’acció durant el dia d’ahir

La corretjola és una planta del fons marí i «és aliment d'altres plantes i l'estructura a partir de la qual neix la duna», segons Guerra.

Entitats ecologistes i voluntaris netegen la platja LlargaOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses entitats ecologistes i voluntaris van participar ahir en una jornada de neteja de la platja Llarga de les afectacions del temporal Glòria, en la qual van participar els regidors de l’Ajuntament de Tarragona Xavi Puig, Hermán Pinedo, Jordi Fortuny i l’alcalde Pau Ricomà.

Concretament, segons va explicar Lluís Gurrera, de l’associació GATA, l’activitat va consistir a destriar els plàstics i microplàstics de la corretjola. Aquesta és una planta que viu al fons marí i que a causa del fort onatge del temporal ha acabat a les dunes de la platja. Segons Gurrera, la gent acostuma a confondre aquesta corretjola amb brutícia i, de fet, aquesta planta és molt important per les dunes. «Aquesta planta és l’aliment d’altres plantes i és com una armadura, és l’estructura a partir de la qual neix la duna», va explicar l’activista. Un cop separada la brutícia de la corretjola, els voluntaris la van anar escampant al llarg de la platja. «Amb aquesta acció s’aconsegueixen dues coses. En primer lloc noves dunes, que protegeixen el que hi ha darrere, és a dir, fan la seva funció de barrera litoral; en segon lloc, no fas altra cosa que respectar el cicle de la natura», va defensar Gurrera. «També és important sensibilitzar les administracions de què no s’han de suplantar les dunes naturals i és un moment històric per no tornar a malmetre al litoral construint on no toca i fent passejos on no s’han de fer», va sentenciar l’ecologista.

Col·laboració del govern

Durant el matí de neteja, Ricomà va defensar un «urbanisme diferent, menys agressiu. Al final la natura et torna el que li fas, cal canviar el xip i ser més respectuosos», i va celebrar que el d’ahir fos un dia de «cooperació». Ricomà va defensar que «aquest és un govern sostenible i molt conscient de l’emergència climàtica i posem els nostres esforços per revertir aquesta situació».

Per la seva banda, Puig va extreure dues conclusions: «Primer, que l’urbanisme ha de ser participatiu, i així ho és; i segon, que la Budallera no és plantejable, és devastar patrimoni natural. El regidor d’Espais Públics va defensar que «el que salva la Platja Llarga és la duna, necessitem menys totxo i més duna, així com la recuperació de llacunes i vegetació mediterrània». A més, Puig va assenyalar que «ha estat un desastre positiu per prendre consciència per anar cap a un model molt més sostenible». Finalment, l’edil de Medi Ambient va destacar que «cal recuperar plans parcials que uneixin ciutat i el patrimoni natural l’hem de posar en valor. Si no som sostenibles no tindrem futur».

tracking