Diari Més

Administracions

IQOXE no pot tornar a produir fins que presenti el nou pla de riscos laborals

La Generalitat es reuneix amb els municipis vinculats a l’antic Plaseqta per escoltar les seves demandes amb el compromís que seran escoltades

Més d'una vintena de representants d'ajuntaments del territori van participar en la reunió presidida per Pau Villòria.

IQOXE no pot tornar a produir fins que presenti el nou pla de riscos laboralsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa química IQOXE no pot reiniciar la producció, després de l’accident mortal que va patir el passat 14 de gener, fins que presenti el nou pla de riscos laborals. Així de taxatiu es va mostrar el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, a la finalització de la reunió de la taula de treball formada per representants d’ajuntaments vinculats al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta), de la Generalitat i de la Diputació, per avaluar les conseqüències de l’explosió de fa dues setmanes, que va acabar amb la vida de tres persones.

En la trobada es van valorar futures actuacions en l’àmbit de la indústria petroquímica. Peris va explicar que IQOXE «té el pla de riscos laborals antic, el d’abans de l’accident, i per tornar a la producció ha de presentar un de nou –a la Generalitat–, i això és el que li demanem». En el moment que ho presenti, «els treballadors podran tornar a la feina», però no abans, «i en poc temps es farà una inspecció» per garantir que tot està en regla i que es compleix en la seva integritat. Peris va recordar que el pla ha de canviar «perquè la planta destruïda ja no existeix».

Entre els alcaldes que van assistir a la reunió es trobava el de Tarragona, Pau Ricomà, qui va manifestar que les mesures que s’han d’estudiar per la seva possible aplicació després de l’accident a IQOXE passen per quatre línies bàsiques. Ricomà va referir-se a la millora en la formació i la informació a la població de l’entorn de la petroquímica, a la gestió del sistema d’emergències des del territori, la modificació dels protocols de seguretat i, també, pensar que «aquesta indústria, que dona feina a milers de persones, no és l’única i s’ha de valorar l’economia circular», va dir.

Ricomà, com ja ha proposat en els darrers dies, va insistir a dir que el territori ha de recuperar el Plaseqta, el pla de seguretat del territori tarragoní, que va ser substituït pel Plaseqcat. L’alcalde va defensar la creació de l’Agència de Seguretat Química, d’àmbit estatal. L’objectiu d’aquest ens seria vetllar per la seguretat d’un polígon sensible com el petroquímic. «La química ha de ser la primera interessada a tenir el màxim nivell de seguretat i la màxima gestió de les emergències», va dir Ricomà, qui va afegir que «és molt important que s’impliqui l’Estat en el control de la seguretat de les empreses químiques».

Per altra banda, Ricomà va manifestar que considera necessari que s’augmentin les inspeccions a les indústries del sector i que hi hagi un major control dels riscos laborals, així com oferir una millor informació al ciutadà perquè sàpiga com actuar davant d’accidents.

Propostes del territori

La trobada d’alcaldes va ser presidida pel viceconseller de Presidència de la Generalitat, Pau Villòria, qui no es va mostrar explícit a l’hora d’informar de les diferents qüestions plantejades pels representants dels municipis. «He demanat als alcaldes que siguin ells qui expliquen les seves demandes», va dir. A la reunió «s’han concretat aspectes millorables que no detallaré», va indicar Villòria, qui sí que va dir que és important «saber l’opinió de tots els actors, del territori, i conèixer les queixes i suggeriments per traslladar-ho als departaments afectats perquè el més aviat possible es puguin veure implementades les mesures de millora».

El viceconseller de Presidència va anunciar «el compromís que les mesures de millora de la seguretat –que s’adoptin– s’implementin com més aviat millor». Villòria també va anunciar que, pròximament, mantindrà reunions «amb el sector petroquímic, els sindicats i associacions de veïns». Sobre els fets ocorreguts a IQOXE i la posterior gestió de l’emergència, el viceconseller de la Presidència va dir que «hi ha aspectes millorables», i va optar per no pronunciar-se sobre què no va funcionar, tot recordant que el succés , que està sent investigant, «està en fase de secret de sumari». Villòria també va descartar valorar l’actuació de l’empresa, ja que no disposa de «tota la informació».

Ajustar protocols

El delegat del Govern, Òscar Perís, va dir que reunions com la celebrada ahir al matí a la seu del servei 112 permetran «ajustar protocols perquè aquests siguin més eficients». Perís, no va dubtar a dir que és el sector de la indústria petroquímica el que ha de «contribuir» en major mesura a oferir «confiança» a la població, «aplicant les mesures de seguretat que convingui».

El delegat del Govern va remarcar que la petició dels municipis «apunten cap a la recuperació del Plaseqta» i «tenim recursos per fer-ho». En aquest context, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, va comentar que s’ha de garantir que aquesta mesura, si finalment és adoptada, ha d’anar acompanyada de recursos per part de la Generalitat.

tracking