Diari Més

Patrimoni

Proposta per fer al Jaume I un museu de la pagesia i del carruatge històric

El Gremi de Pagesos ha traslladat a l’Ajuntament aquesta iniciativa i l’equip de govern ha anunciat que li agrada la idea i que la treballarà

Alguns dels exemplars de la col·lecció, coberts amb plàstics per protegir-los.

Proposta per fer al Jaume I un museu de la pagesia i del carruatge històricCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Gremi de Pagesos proposa a l’Ajuntament de Tarragona que el fracassat pàrquing Jaume I pugui albergar, en el futur, un museu dedicat als mons de la pagesia a la ciutat i del carruatge històric de diferents èpoques. La instal·lació es trobaria a pocs metres de distància de la seu del gremi i a la plaça de la Pagesia. La petició ja ha estat traslladada al govern municipal. El passat mes de desembre, membres del gremi i el tarragoní Jordi Rovira, propietari d’una de les col·leccions privades de carruatges més importants de l’Estat, amb prop d’una vuitantena d’unitats, va mostrar el contingut de la mateixa a la regidora i presidenta del Patronat Municipal de Turisme Laura Castel. La visita va suposar tot un descobriment per a Castel, qui va dir que l’Ajuntament «estudiarà» aquesta iniciativa.

Després de conèixer el contingut de la col·lecció i rebre informació de primera mà de Rovira, Castel, qui no tenia constància de l’existència de la col·lecció de carruatges, va manifestar que «és molt maca». Davant la possibilitat que pugui ser mostrada a l’espai on havia d’anar el pàrquing Jaume I, la regidora va comentar que «s’ha de plantejar bé». «El govern municipal encara no ha estat informat», va matisar. No obstant això, Castel va apuntar que «hem de treballar la proposta».

Per la seva banda, des del Gremi de Pagesos es va anunciar que socis de la veterana entitat, pertanyents a famílies de pagesos que van treballar la terra a l’Horta Gran i altres zones del terme municipal quan l’agricultura era una de les principals activitats econòmiques de la ciutat, estan disposats a cedir estris antics del camp si la proposta tira endavant.

El president del Gremi de Pagesos, Raül Font, va manifestar a aquesta redacció que l’entitat «manté una estreta vinculació amb Jordi Rovira, qui tots els anys i, des del primer després de recuperar els Tres Tombs, ens cedeix algun carruatge i, en moltes ocasions, presenta de restaurats». L’any passat Rovira, de Cal Joanet, va presentar un carruatge francès que estava destrossat i va restaurar i, al damunt, va posar l’última barca construïa a Torredembarra. El darrer carruatge que Rovira ha recuperat és el que portava aigua potable a les monges encarregades del preventori de la Savinosa.

Font va comentar que, durant la visita, «vam explicar a la regidora Castel que la col·lecció, que es troba en magatzems, per la qual cosa no llueix, i que es podria exposar junt amb eines que expliquin com era el món de la pagesia a Tarragona antigament». «Pensem que el Jaume I, que es troba a pocs metres de distància de la seu del gremi, es podria museïtzar i dedicar-lo a l’àmbit de la pagesia i dels carruatges que van utilitzar els pagesos i, en general, la societat d’altre temps, ja que la col·lecció de Rovira està formada per vehicles de diversos usos socials i de sectors econòmics, com els dels traginers que van treballar al port de la ciutat». Font va apuntar que el museu, si finalment es concretés la proposta en un fet real, «podria dividir-se per sectors». «El gremi hi podria col·laborar», va indicar, qui també va dir que «hi ha socis disposats a cedir-ne material».

El futur de l’espai que es va dissenyar per albergar un aparcament de vehicles intel·ligent encara està pendent dels tribunals. D’altra banda, l’interior s’hauria de modificar per poder disposar de més plantes on distribuir el material vinculat a la pagesia i els carruatges.

Castel durant la visita que va fer el passat mes de desembre.

Proposta per fer al Jaume I un museu de la pagesia i del carruatge històricCedida

Carro de Rovira a la Casa Museu Can Joanet, a Torredembarra.

Proposta per fer al Jaume I un museu de la pagesia i del carruatge històricCedida

tracking