Diari Més

Festa i cultura popular

Valls reviu el tipisme calçotaire amb la Gran Festa de la Calçotada

La IGP Calçot de Valls preveu arribar a la xifra rècord de 18 milions de cebes aquesta temporada que celebra 25 anys

Imatge del concurs de calçots

Valls reviu el tipisme calçotaire amb la Gran Festa de la CalçotadaTwitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La 39a Gran Festa de la Calçotada de Valls reviu aquest diumenge el tipisme calçotaire amb les demostracions de coure calçots, les degustacions populars de les cebes i els concursos d'elaboració de salsa i de cultivadors. Ara bé, el gran atractiu de l'esdeveniment és el Concurs de Menjar Calçots, que aixeca una gran expectació entre el públic i els mitjans de comunicació internacionals. La festa ha omplert els carrers de la capital de l'Alt Camp de visitants d'arreu i marca l'inici de la temporada que s'allarga fins a l'abril. Enguany, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que celebra el seu 25è aniversari, preveu produir fins a 18 milions de cebes aquesta temporada, una xifra que, si s'assolís, seria rècord, ja que la campanya anterior se'n van cultivar 16 milions.
Adrià Wegrzyn guanya el Concurs de Menjar Calçots

L'històric concursant Adrià Wegrzyn ha guanyat el Concurs de Menjar Calçots d'aquesta edició i s'ha emportat el seu tretzè certamen. L'Adrià s'ha cruspit 200 calçots amb un pes de 2,495 grams, però no ha aconseguit superar el seu rècord. Fa dos anys, va menjar-se 5,800 grams. El barceloní hi participa des de l'any 2002 i ho fa habitualment acompanyat del seu pare. «No és el millor any però tampoc el pitjor. Estic content, fa il·lusió a casa, sobretot als nens», ha valorat Wegrzyn, que diu també que rep molta pressió familiar.

L'Adrià Wegrzyn ha destacat el «bon ambient» de la festa i ha explicat que acabarà de passar el dia en família a les places vallenques, on degustarà més calçots i carn. «Després marxarem cap a Barcelona, com es pugui, per arribar al primer lavabo disponible», ha bromejat. Pel que fa a la resta de concursants, en David Martín s'ha classificat en segona posició i s'ha menjat 183 calçots, que són 2,269 grams. La Diana Andrade s'ha posicionat en tercer lloc i repeteix la posició de l'any passat quan va esdevenir la primera dona a fer pòdium. Enguany, se n'ha cruspit 123 i al tram final del concurs s'ha desmaiat a causa de la gran quantitat d'ingesta de calçots.

El Concurs de Menjar Calçots és un dels actes clàssics i més mediàtics de la Gran Festa de la Calçotada. Durant 45 minuts, una vintena de concursants acaparen totes les mirades dels centenars de persones que s'apleguen a la plaça del Patí. A banda, en Daniel Rovira i la Lídia Prado han estat els guanyadors del concurs de cultivadors i d'elaboració de salsa, respectivament. Segons el coordinador de la Gran Festa de la Calçotada, Rafel Castells, durant la jornada s'han servit unes 60.000 cebes dolces. Les degustacions s'han fet a diversos espais habilitats del barri Antic, tot i que un dels punts neuràlgics ha estat la plaça de l'Oli, on s'han fet les demostracions de coure calçots. De fet, els carrers de Valls s'han inundat de visitants vinguts d'arreu i també de turistes asiàtics. L'organització calcula que han visitat la ciutat entre 35.000 i 40.000 persones. «El gran atractiu de la festa és l'ambient, el tipisme i el fum dolcenc que fa la cuita de calçots», ha afirmat Castells.

L'IGP Calçots de Valls preveu una campanya de rècord

L'entitat Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls preveu que aquesta temporada sigui de rècord amb una collita que podria enfilar-se fins als 18 milions. L'any passat, els productors en van assolir 16 milions i, aquest any, coincidint amb 25è aniversari, esperen superar la xifra. «Aquesta campanya pinta molt bé, el 80% dels calçots que s'etiquetaran són de llavor pròpia», ha detallat Francesc Xavier Amill, president de la IGP. «Aconseguir els 18 milions seria una bona manera de celebrar els 25 anys», ha afegit.

Així mateix, Amill ha subratllat que cada vegada tenen més demanda, tant pel que fa al mercat nacional com a l'estranger, gràcies, diu, als Casals Catalans. «N'enviem a tot arreu. La gent demana calçots amb etiqueta i, per això, tenim molta vida per endavant», ha tancat el president. L'IGP està formada per una cinquantena de pagesos de quatre comarques: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès.

tracking