Diari Més

Patrimoni

L'Arxiu Arxidiocesà celebrarà el seu centenari amb diferents actes

El centre de documentació va ser fundat per Vidal i Barraquer el més de febrer del 1920

Mossèn Manel Fuentes, amb un escrit antic dipositat a l'arxiu de l'Arquebisbat de Tarragona.

L'Arxiu Arxidiocesà celebrarà el seu centenari amb diferents actescedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 9 de febrer de l’any 1920 el cardenal–Arquebisbe Francesc d’Assís Vidal i Barraquer va inaugurar l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT), amb el triple objectiu d’evitar la pèrdua de documents antics, garantir la seva conservació i facilitar la seva consulta. La celebració d’aquesta efemèride s’iniciarà el pròxim 10 de febrer, amb un acte que tindrà lloc al Centre Tarraconense El Seminari. Les diferents activitats programades clouran el 9 de febrer del 2021.

Entre altres propostes, es durà a terme la presentació de les actes de les quartes jornades Mossèn Sanç Capdevila i Felip: fenòmens migratoris a Catalunya al llarg dels segles XIX i XX. Sanç Capdevila i Felip era l’arxiver de l’Arquebisbat quan Vidal i Barraquer va crear l’Arxiu Històric Arxidiocesà.

Mossèn Manuel Fuentes, director de l’arxiu des de l’any 1999, va comentar en una trobada amb representants dels mitjans de comunicació que «seguim sent fidels» amb l’esperit inicial que va marcar Vidal i Barraquer, afegint la incorporació de la tecnologia, que facilita la digitalització de documents antics especialment sensibles, un fons que es posa a l’abast dels investigadors i usuaris. Aquest fet «és pioner entre els arxius eclesiàstics», tant catalans com de l’Estat espanyol.

L’AHAT també custodia i gestiona l’Arxiu Capitular de Tarragona i l’Arxiu Històric de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. La suma dels tres arxius dona un total de 15.029 documents digitalitzats. Des del dia 10 de setembre de l’any 2009, moment en què es van penjar els primers documents al web de l’arxiu, la pàgina ha rebut més d’un milió de visites procedents d’un total de 128 països, amb una mitjana diària, el darrer any, de 450 visites.

Entre altres activitats programades amb motiu del centenari, hi ha un concert de música i la presentació de l’inventari del fons personal de mossèn Miquel Rué i Rubió, acte aquest darrer que tindrà lloc el 26 de setembre, o una jornada sota el títol Arxius històrics: reptes de futur, el dia 21 d’octubre. La commemoració tindrà, també, una mirada posada en el futur i, d’aquesta manera, hi haurà activitats didàctiques adreçades a les escoles i la creació d’un premi de recerca anomenat Canonge Blanch, un reconeixement per a treballs de fi de Grau relacionats amb la història.

Per altra banda, amb motiu del centenari l’Arxiu Històric Arxidiocesà ha estat proposat per rebre la Creu de Sant Jordi 2020.

tracking