Diari Més

Explosió Canonja

Un operador d'IQOXE: «Hem treballat sota mínims»

Des d'IQOXE reiteren que s'havia aturat l'activitat de tres de les cinc plantes i el nombre de personal contractat era l'adequat

Moments després de la deflagració.

iqoxe, explosió, etilè, canonjaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 24 de desembre va finalitzar el contracte d'obra de sis treballadors de la planta d'IQOXEque va protagonitzar el succés del passat dia 14 de gener. Segons ha pogut saber Diari Més d'ençà que l'empresaIQA, que va ser adquirida pels nous propietaris i es va convertir en l'actualIQOXE, les retallades en l'àmbit de manteniment i de contractació de personal van esdevenir una constant que feia saltar les alarmes entre els treballadors. «Hem treballat sota mínims», assegura un treballador a Diari Més.

El 17 de desembre CCOO va organitzar una vaga durant la negociació del nou conveni laboral. El 24 de desembre es va fer efectiva la finalització dels contractes d'aquests 6 treballadors de la planta.

L'empresaIQOXEha contactat amb aquesta redacció per explicar que de 5 reactors que disposa, per culpa de la baixa demanda del mercat europeu, es va aturar l'activitat de tres reactors, quedant dos d'ells en funcionament. De fet, la planta va deixar de produir durant sis dies, asseguren des d'IQOXE, i per tant, per garantir el correcte funcionament dels dos reactors en marxa el nombre de treballadors contractats era l'adequat.

JoseManuelMartín, delegat d'Indústria de CCOO a Tarragona, ha confirmat la finalització d'aquests contractes a Diari Més.Martínassegura que des de CCOO es considerava que la recuperació d'aquests llocs de treball eren necessaris per al bon funcionament de la planta, i destaca també que aquesta finalització de contractes va ser utilitzada com a mesura de pressió en un moment en el qual s'estava negociant el conveni laboral dels treballadors.

Segons explica el treballador, l'empresa va justificar la no recuperació d'aquests llocs de treballen base auna inspecció que es va realitzar anys enrere, l'informe de la qual especificava que el treball efectiu dels treballadors es limitava al 20% de la jornada laboral. Diari Més ha pogut saber que aquesta xifra es va extreure d'una conclusió errònia: no es calculava el temps que un treballador tarda a desplaçar-se d'una banda a l'altra de la planta, només constava en aquest informe el temps que el treballador trigava a realitzar la tasca en si mateixa.

«Va venir un home amb un cronòmetre que ens seguia a tot arreu. Si un treballador caminava 10 minuts per anar a tancar una vàlvula, només comptava el temps que es tardava a tancar-la, però no el 'passeig' de 10 minuts» explica aquest treballador.

La finalització dels contractes d'aquests sis treballadors va comportar que «només 2 treballadors haguessin de controlar el total de les 5 plantes que formen part d'IQOXE», segons ha explicat aquest treballador que vol restar en l'anonimat. El delegat de CCOO argumenta que pel correcte funcionament, en termes de seguretat, d'una planta de la indústria química es recomana que dues persones siguin les encarregades de controlar la seva activitat: un treballador seria el responsable de la feina 'de camp' i un altre, l'encarregat d'estar davant dels panells de control per tal d'informar alseu company de qualsevol problema que pugui haver-hi.

Des d'IQOXEreiteren que s'havia aturat l'activitat de tres de les cinc plantes i l'empresa ha volgut aclarir que tenia contractats a quatre operaris, és a dir, dos per cada reactor en funcionament.

El dia abans de l'explosió, el 13 de gener, el Comitè d'empresa es va reunir amb els responsables d'IQOXEper alertar del perill de la posada en marxa de la planta sense cobrir les vacants de personal a causa de l'aturada d'aquesta.

Segons aquest treballador, l'endemà, 14 de gener, dia de l'explosió d'IQOXE, «no hi havia personal suficient que pogués alertar als operadors de la planta de qualsevol incident». En aquest sentit,FelipeRendón, un dels ferits durant l'explosió del reactor, explica que estava realitzant tasques de comprovació als tancs quan va detectar una irregularitat i es va dirigir a la sala de control per alertar d'aquesta incidència. El seu testimoni va en la mateixa línia del que argumenta el treballador amb el qual ha pogut contactar Diari Més.

Aquest testimoni contradiu, doncs, la informació facilitada des de l'empresa, on asseguren que a causa de l'aturada de tres dels cinc reactors, el nombre de personal contractat era de dues persones encarregades de controlar cada planta.

tracking