Diari Més

Fotografia

Albert Nel·lo, caçador d'instants

L’exposició ‘Bastint anhels’ del fotògraf tarragoní es pot visitar al Tinglado 1 de Tarragona

Albert Nel·lo aquest dimarts a l'exposició que presenta al Tinglado 1.

Albert Nel·lo, caçador d'instantsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quaranta-cinc fotografies que ens mostren castellers a plaça. Rostres, mirades, mans, braços i tota la intensitat del fet casteller. Aquest és el cos i l’ànima de l’exposició Bastint anhels, un recull d’imatges del fotògraf tarragoní Albert Nel·lo que s’exposen al Tinglado 1 del Moll de Tarragona.

La mostra és un compendi d’instantànies recollides durant quatre anys i que tenen com a tret significatiu el blanc i negre. L’autor explica que la decisió de despullar els castellers del color de la camisa respon a la voluntat d’oferir una «idea global» sobre el món casteller. Així mateix, afegeix, també ha buscat transmetre la seva visió dels castells: «Per a mi, són com la vida mateixa, un grup de persones on cadascú té la seva missió. Igual que a les empreses o a les famílies. Quan algú del grup falla, el castell cau, de la mateixa manera que passa en una empresa o una família».

Bastint anhels centra la mirada en les persones. «El que volia ensenyar era la gent, l’esforç i les expressions, sense importar els castells», detalla Nel·lo. «Si per exemple mostrés fotos de castells petits, la gent podria pensar que no tenen tant d’esforç com els grans, quan en realitat no és així, perquè en tots dos hi intervé el factor humà», conclou.

Albert Nel·lo va començar a treballar en aquesta exposició fa prop de quatre anys. Fotògraf habitual del món casteller, va decidir apostar per un recull d’imatges que poguessin bastir una exposició amb un discurs diferent de l’habitual: «La gent d’aquí ja ha vist moltes fotos de castells, per això vaig voler que fossin una mica impactants», detalla.

Quant a la dificultat de fer aquest recull, el fotògraf tarragoní insisteix a assenyalar que el més difícil per a ell ha sigut «poder estar al lloc on volia estar. Com que no treballo per a cap mitjà, molt sovint em posen pegues». En aquest sentit, explica que ha pogut fer fotos a places com Vilafranca del Penedès, el Vendrell o Valls sense problema. «L’únic lloc on no he aconseguit els permisos per accedir a determinats espais ha estat a la meva ciutat. Jo soc pelacanyes, i m’he trobat que el meu ajuntament s’ha negat en rotund a donar-me els permisos. I m’ha passat el mateix amb el Concurs de Castells. Em diuen que és perquè no treballo en cap mitjà. Fins aquí d’acord, però jo he vist altres persones que tampoc ho fan i sí que els donen l’autorització».

Albert Nel·lo explica que la clau per aconseguir aquestes fotografies és tenir la capacitat d’intuir els gestos de les persones retratades «i avançar-se a la jugada, sabent que de vegades l’endevines, i de vegades no». Quant a la tria de les fotografies que conformen l’exposició, el fotògraf explica que l’ha fet buscant l’equilibri entre homes i dones, persones grans, joves i nens.

Bastint anhels es pot visitar fins al 9 de febrer al Tinglado 1 del Port de Tarragona. L’entrada és lliure.

tracking