Diari Més

Patrimoni

L'Amfiteatre podria guanyar l'espai soterrat de les Escales del Miracle

Un sector del monument, de 250 metres quadrats, serà buidat de runes i s’obre la porta a què aquest espai sigui museïtzat

La zona tramada correspon a les restes del monument romà actualment soterrades.

L'Amfiteatre podria guanyar l'espai soterrat de les Escales del MiracleCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La intervenció que es durà a terme a l’Amfiteatre amb la finalitat de consolidar sectors en mal estat de conservació, pot comportar l’ampliació del monument en 250 metres quadrats en el tram que coincideix amb les Escales del Miracle, on hi ha restes soterrades de l’edifici romà del segle I, junt amb les qui hi ha en el subsòl de la plaça Arce Ochotorena i del Col·legi del Miracle. El pressupost de licitació del projecte que afecta aquest sector ascendeix a més de 46.000 euros i preveu una actuació en el mur perimetral de contenció.

En l’Estudi de Diagnosi de l’Estabilitat Estructural de l’Amfiteatre que es va realitzar l’any passat, a conseqüència de les esquerdes aparegudes en l’àmbit del monument construït el segle passat, l’arquitecte Josep Lluís Servent proposa que les obres que es duran a terme s’aprofitin per museïtzar la zona afectada per les Escales del Miracle, que haurà de ser buidada de les runes que hi ha en el seu subsòl. Una opció que es proposa és no tornar a reomplir l’espai que haurà de ser buidat i que es desmunti el mur que es va construir en època moderna. Aquesta intervenció, si finalment es fa com aconsella l’arquitecte, comportarà estudiar el restabliment de la continuïtat del pas de vianants que configuren les Escales del Miracle i l’aplicació d’un sistema compatible amb l’ampliació de l’àmbit del monument. Aquesta intervenció hauria de formar part del projecte general de millora del conjunt de l’Amfiteatre, amb independència de les actuacions que s’han de dur a terme amb caràcter d’urgència a causa de l’estat de conservació del monument, de manera especial en el sector de les Escales del Miracle, on està soterrat part del monument romà.

To i que s’haurà de determinar la fórmula a emprar, si es decideix museïtzar els 250 metres quadrats que es podrien recuperar, la fisonomia del monument canviaria sensiblement, ja que es donaria continuïtat visual a un espai del recinte que actualment finalitza amb l’església romànica, que està a tocar de les Escales del Miracle, just on es troba el mur de contenció en el qual s’ha d’actuar. L’Estudi de Diagnosi de l’Estabilitat Estructural de l’Amfiteatre va evidenciar humitats provinents de canalitzacions d’aigua i blocs de pedra afectats per diferents patologies que obliguen a intervenir per evitar mals majors i que aquest àmbit del monument continuï amb el procés de degradació que l’afecta i que cal frenar.

En temps de l’alcalde Joan Miquel Nadal l’Ajuntament de Tarragona va valorar la possibilitat de recuperar les restes del monument que estan ocultes per les intervencions urbanístiques que es van realitzar en el decurs del segle XX, com va ser la construcció de l’actual Col·legi del Miracle (Escola Normal), la finalització de la qual va tenir lloc el 1936, la posterior urbanització de la plaça Arce Ochotorena i l’habilitació de les Escales del Miracle. El 1936 es van enderrocar les parts més deteriorades d’aquest sector de l’Amfiteatre i la demolició de la volta de l’absis de l’església romànica, també motius relatius a l’estat de la construcció i el risc que suposaven per a la població. Aquest espai de l’Amfiteatre mai ha estat excavat.

tracking