Diari Més

Patrimoni

La Generalitat restaura la cortina de l'àtic de la Catedral de Tarragona

Les figures de les tres virtuts teologals, fe, esperança i caritat, recuperen els colors originals

L'arquebisbe, tècnics del Centre de Restauració i acompanyats, durant la visita.

La Generalitat restaura la cortina de l'àtic de la Catedral de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ultima la restauració de la cortina de l’àtic de la Catedral de Tarragona, on es representen les virtuts teologals: fe, esperança i caritat. En una recent visita que l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, va fer a la seu del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya a Valldoreix, la seva directora, Àngels Solé, va mostrar les diferents tasques de restauració i les tècniques que s’utilitzen en funció del material en què estan fetes les obres d’art. Aquest centre també té pendents de restauració la tribuna que recull les imatges de la Verge acompanyada de les santes Tecla i Caterina.

La visita es va iniciar amb la projecció d’un vídeo que recull el complex treball de restauració que es va fer de les sarges de l’orgue de la Catedral, una intervenció que es va fer al llarg de dos anys. Les portes que permeten cobrir aquest instrument es van pintar entre els anys 1563 i 1565 pel piemontès Pietro Paolo da Montalbergo i constitueixen una de les obres cabdals del Renaixement manierista a Catalunya. La intervenció es va realitzar a la Catedral i, per fer-ho possible, es van haver de desmuntar les sarges, de grans dimensions. La Generalitat va aprofitar aquesta intervenció per millorar l’estructura de les portes de l’instrument, on estan les sarges.

Els assistents a la visita, entre els quals es trobaven el delegat per al Patrimoni Artístic i Documentat de l’Arxidiòcesi, Antonio P. Martínez, el cap dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, i el patró de la Fundació Privada Mútua Catalana, Francesc Roig, van fer una valoració molt positiva dels resultats que va oferir la restauració de l’obra de Pietro Paolo da Montalbergo, una iniciativa que va comptar amb el suport econòmic de la citada fundació.

L’objectiu de la restauració de la cortina de l’àtic de la Catedral és intervenir directament en el material per consolidar-lo i recuperar els colors de la pintura, enfosquits pel fum d’espelmes, la humitat i el pas del temps. Les imatges de les tres virtuts han estat recuperades per complet i actualment ja llueixen com ho van fer quan van ser pintades. Maite Toneu, cap de l’equip de pintura sobre llenç, junt amb el també restaurador David Silvestre, van oferir informació detallada a l’arquebisbe Planellas de la intervenció duta a terme fins ara i la feina que resta per fer per donar per finalitzada aquesta important tasca de conservació del patrimoni històric de la Catedral.

tracking