Diari Més

La reforma del Museu del Port de Tarragona començarà el febrer de 2020 i costarà 2 MEUR

Entre les novetats, destaquen una sala audiovisual immersiva i l’exposició de les dues embarcacions d’entre els segles XVII i XVIII trobades el 2012

Josep Maria Cruset, president del Port, durant la presentació del projecte de reforma del Museu.

La reforma del Museu del Port de Tarragona començarà el febrer de 2020 i costarà 2 MEURGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir del febrer del 2020 començaran les obres de reforma del Refugi 2, espai que acull el Museu del Port de Tarragona, i la renovació del vessant museística d’aquest. Les obres, que duraran uns 10 mesos i s’allargaran fins al novembre, suposaran una inversió d’1.750.000 euros, diners atorgats al Port a través del 1,5% cultural per part de la Comissió Mixta del VII Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Foment i el de Cultura per a l’Actuació en el Patrimoni Històric. Per altra banda, el Port estima que l’execució de la nova proposta de museu es licitarà per uns 300.000 euros.

Amb relació a l’adequació de l’equipament, es durà a terme una reforma integral de l’edifici: en primer lloc, una millora de la climatització i de l’eficiència energètica, amb la substitució de la coberta actual, una millora de l’aïllament de l’edifici i la instal·lació d’un sistema de climatització; en segon lloc, una millora dels usos del Museu, com la incorporació d’un espai dedicat a la recepció i benvinguda dels visitants, la substitució de les dues escales al segon pis per una de sola amb balconada, que actuarà com un mirador sobre l’exposició, i l’increment de 600 m2 nous destinats a espais formatius.

Segons va explicar el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant la presentació del projecte, la nova idea museogràfica «vol aconseguir que l’experiència dels visitants sigui molt més emocionant, activa i moderna». Per això, es vol que la presència audiovisual i tecnològica sigui més potent. La proposta bàsica de museïtzació contempla també un relat temàtic dividit en quatre idees. La primera, sota el títol Entre el mar i la terra, tindrà com a objectiu explicar la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona. A través de recursos audiovisuals, segons va explicar Cruset, es mostrarà com el Port funcionava «com a nexe d’unió entre tres dels quatre elements clàssics que conformen la natura: l’aigua, la terra i l’aire, com a elements vitals els dos primers i el tercer com a força impulsora dels vaixells d’èpoques antigues». La segona àrea, sota el nom de Fer-se a la mar, girarà al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions que han passat pel Port durant la seva història, oferint una experiència interactiva de navegació amb un simulador de pont de comandament. La vida al Port serà el tercer àmbit, el qual comptarà amb una taula interactiva que convidarà a cuinar algunes de les receptes gastronòmiques més conegudes del litoral tarragoní. Finalment, l’última temàtica, Port i sostenibilitat, serà un reflex de com el Port ha anat evolucionant la imatge del territori. Cruset va celebrar que el nou Museu comptarà amb una sala audiovisual immersiva de 94 m2 amb una projecció de vídeo i so de 360 graus.

Una altra de les novetats seran les dues embarcacions de tipus gavarra d’uns 10 metres d’eslora que van ser trobats el 2012 a la plaça dels Carros i que daten d’entre els segles XVII i XVIII. Ara per ara, les dues embarcacions es troben al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, on es preparen per ser exposades al nou Museu del Port.

Durant les reformes, la gran majoria de les peces s’exposaran al Tinglado 2 del Moll de Costa, on fins ara s’exposaven les obres del Centre d’Art de Tarragona. En canvi, l’Aula per rebre estudiants se situarà a l’antic edifici de la Policia Portuària.

tracking