Diari Més

Política

La CUP garanteix a ERC i ECP el seu suport al pressupostos municipals de Tarragona

Laia Estrada diu que el vot favorable és «crític» i les tres parts es comprometen a fer un seguiment bimensual de l’acord

Estrada, Puig i Aguilar, ahir en la roda de premsa en què van explicar el contingut de l'acord.

La CUP garanteix a ERC i ECP el seu suport al pressupostos municipals de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un acord en el temps de descompte assegura que el govern municipal de Tarragona, d’ERC i ECP, aprovi avui divendres els pressupostos de l’Ajuntament per al 2020. La CUP ha sabut jugar el seu partit, ha aconseguit la introducció de diversos punts que reivindicava des de feia setmanes i ha propiciat el desempat necessari perquè els pressupostos «del canvi» surtin guanyadors.

Tot i que en el decurs de la comissió informativa de Serveis Generals del passat divendres la formació anticapitalista va expressar la seva negativa a aprovar els pressupostos, les negociacions de les darreres hores i l’acceptació per part del govern municipal de diferents propostes programàtiques, han propiciat el canvi. L’acceptació dels pressupostos per la CUP i el suport de Junts per Tarragona farà que siguin aprovats en el plenari del matí d’avui divendres. El PP va anunciar que el seu vot serà negatiu, Cs està entre el «no» i l’abstenció, i el posicionament del PSC no se sabrà fins a l’hora del plenari. L’acord es va escenificar en una roda de premsa en la qual van participar els portaveus d’ERC, Xavi Puig; ECP, Carla Aguilar, i CUP, Laia Estrada.

La portaveu del grup municipal de la CUP va manifestar que «és la primera vegada que donem un ‘sí’ als pressupostos de l’Ajuntament», però va matisar que es tracta d’un vot favorable «crític». «No són els pressupostos que volíem, però s’incorporen algunes de les nostres propostes, tot i que en teníem més», va remarcar Estrada.

Per la seva banda, Puig va dir que «dotar de recursos el govern del canvi és un fet històric que possibilitarà fer allò que volíem». El portaveu d’ERC va fer un reconeixement a la «generositat de la CUP i de Junts per Tarragona, perquè sense ells no tindríem assegurats els pressupostos». «Volem que el canvi sigui per a tots», va insistir.

Puig va afirmar que «hem de fer autocrítica», amb relació als temps que s’ha invertit per arribar a un acord. «Som un govern jove que ha fet els seus primers pressupostos i, a partir del mes de gener, començarem a preparar els del 2021». El polític republicà va afirmar que «hem hagut de fer un gran esforç, ja que hem transformat uns pressupostos que ens venien donats per l’anterior govern». Puig va anunciar que les tres parts implicades «ens hem compromès a fer una reunió bimensual per analitzar la marxa de l’acord» i el compliment dels compromisos adquirits.

La portaveu d’ECP, Carla Aguilar, va dir que «farem efectiu el canvi que va votar la gent i farem que aquest sigui real». «Estic orgullosa d’uns pressupostos socials i feministes» i va agrair «les aportacions d’altres partits i, en particular, de la CUP».

Entre altres propostes de la CUP acceptades pel govern municipal, Estrada va destacar que «es farà una auditoria dels habitatges buits, un estudi de l’aire i un de paisatgístic de la Budellera, la construcció d’una xarxa de carrils bici i un pla de xoc de millora de les estructures de les escoles».

La CUP i el govern municipal no s’han posat d’acord pel que fa a la lluita contra la corrupció. Estrada va dir que «no renunciem al fet que l’Ajuntament sigui acusació popular en casos com el del Jaume I i tenim la clara voluntat d’aixecar catifes». Al seu torn, Puig va apuntar que «és un tema complex i tenim temps per parlar», per subratllar que «nosaltres creiem en la lluita contra la corrupció, però una altra cosa són els mecanismes que ens proposa la CUP».

tracking