Diari Més

Infraestructures

Mercaderies per l'Interior ajorna la declaració oficial per un desacord puntual

El col·lectiu demana que Adif faci un estudi per evitar que trens de més de 700 metres de llarg passin per l’estació de Tarragona i la Costa Daurada

Domènech, tercer per la dreta, va ser la persona que va dir que no era possible signar el document.

Mercaderies per l'Interior ajorna la declaració oficial per un desacord puntualGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un canvi de darrera hora en el contingut de la declaració que havien de signar els representants d’institucions i entitats socioeconòmiques convocades per la plataforma Mercaderies per l’Interior, i l’absència d’un representant de l’AEQT, va obligar a ajornar la signatura del document, prevista per ahir dimecres. El representant de la Cambra de Comerç, Agustí Domènech, va fer constar que no es podia signar un document que havia estat alterat lleugerament en el darrer moment «perquè no estan presents totes les persones que l’han de signar».

Un membre de l’AEQT present en l’acte va informar que el president no podia assistir per estar en una reunió, mentre que l’altra persona amb poder de firma, el gerent, es trobava indisposat per malaltia. Després d’uns minuts en què es va tractar de trobar una solució, els presents van optar per ajornar l’acte de signatura. Les entitats convocades per la plataforma eren Pimec, Cepta, Cambra de Comerç, Port i AEQT.

Eugeni Sedano, portaveu de Mercaderies per l’Interior, va manifestar uns minuts abans del moment en què, en teoria, s’havia de procedir a la signatura del document, que «comptem amb el suport de tots els partits polítics, que abans de les passades eleccions municipals ja ens van comunicar que estaven amb nosaltres». Sedano va remarcar que «a Europa les mercaderies ferroviàries passen lluny de nuclis poblats i no per les ciutats, com es vol fer aquí». Les mercaderies «han de passar per l’interior, no per mig de la ciutat de Tarragona o de la Costa Daurada».

El portaveu de la plataforma va recordar que «ni l’Euromed passarà per Tarragona, en aquesta estació no hi haurà passatgers, que hauran d’anar a agafar el tren a 15 quilòmetres, i sí trens de més de 700 metres de llarg».

La plataforma reclama a Adif que «faci estudis tècnics i mediambientals per fer una via per l’interior, que podria aprofitar els trams existents». Sedano va afegir que «nosaltres no hem de dir per on ha de passar, perquè no som tècnics, però sí demanar que es facin els estudis corresponents».

En el document que s’havia de signar ahir s’indica que es dona suport al transport de mercaderies per ferrocarril «per la seva eficiència energètica, la sostenibilitat mediambiental, i per la millora de la competitivitat d’amplis sectors», en particular del Port i de la indústria química.

En el segon punt, el que va generar la discrepància en ser lleugerament modificat, es constata que «l’acabament de les obres d’implantació del tercer fil ferroviari i la posada en marxa immediata del Corredor Mediterrani és una prioritat inajornable per al nostre territori i la seva competitivitat, sempre que incloguin les mesures de reducció de riscos i d’afectació del benestar de les persones».

En un altre apartat, el document s’indica que «volem que aquest corredor interior s’impulsi amb sentit d’urgència i determinació pels responsables polítics electes del Govern de l’Estat i de la Generalitat, i la seva realització s’incorpori als pressupostos d’aquesta legislatura». Per últim, recorda que «la inversió pública productiva i estructural a Catalunya es manté per sota dels nivells anteriors a la crisi econòmica».

tracking