Diari Més

Llibres

El Port de Tarragona com mai l'hem vist

Joan Carles Blanch és l’autor del llibre ‘Atles històric i il·lustrat del Port de Tarragona’

L'il·lustrador i historiador de la Riera de Gaià Joan Carles Blanch.

El Port de Tarragona com mai l'hem vistGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 2.000 anys separen un petit port iber del segle V aC del modern port de Tarragona, una infraestructura d’abast mundial. Aquesta línia temporal és l’eix sobre el qual ha treballat l’il·lustrador i historiador Joan Carles Blanch per elaborar l’Atles històric i il·lustrat del Port de Tarragona, una obra editada aquesta tardor que aporta una mirada precisa, detallada i rigorosa a la història d’aquest enclau marítim tarragoní.

L’Atles compta amb 290 pàgines, 370 il·lustracions i més de 30 fotografies. «Volíem que fos una obra molt visual, didàctica i escrita amb un llenguatge molt planer», detalla l’autor. L’obra arrenca amb una línia temporal amb format desplegable que és bona síntesi, tant visual com informativa, del contingut del llibre. Tot seguit, s’hi repassa la transformació del port des de l’Antiguitat fins al segle XXI, amb una sèrie de capítols que es dediquen a recordar com era la ciutat, el port, el comerç i els vaixells en cadascuna d’aquestes èpoques.

Tota aquesta informació es presenta a través d’un doble nivell de lectura: d’una banda, el text, i de l’altra, precises il·lustracions que ens mostren la ciutat, el port, els personatges que l’habitaven i els vaixells que hi navegaven amb un nivell de detall excepcional. Així per exemple, podem observar com era el trirrem, la famosa nau de guerra romana, de quina manera es va fortificar la ciutat per combatre els assalts pirates o com era la Tarragona del 1801, abans de ser assaltada per les tropes napoleòniques durant la Guerra del Francès.

L’autor explica que, a l’hora de mostar l’evolució del port, era indestriable fer referència a la història de Tarragona, perquè «parlar del port és parlar de la ciutat, ja que una no s’entén sense l’altra, i de fet la ciutat evoluciona quan el port funciona».

L’il·lustrador de la Riera de Gaià detalla que ha dedicat tres anys i mig a elaborar aquesta obra, treballant a partir de les fonts i la documentació proporcionada per l’Arxiu del Port. Això no obstant, assenyala, hi ha hagut èpoques de la història local en què la informació era parcial, incompleta o, directament, inexistent: «En les èpoques més reculades, els períodes ibers i romans, no està massa clar com era el port. També hi havia una llacuna important en època medieval, del segle V fins al XII. En aquests capítols és potser on he disfrutat més, perquè he tingut més llibertat per treballar, tot i que sempre ho he fet mirant de ser rigorós».

Ara, amb la feina ja enllestida, Joan Carles Blanch admet sentir-se molt satisfet d’haver «patit i gaudit» aquesta feina. També destaca que l’obra, que ha estat editada pel Port de Tarragona, «és una aposta valenta» i «tot un luxe» perquè «té un format generós que permet que la feina llueixi molt». I, sobretot, conclou, perquè «és un llibre que parla de la ciutat i de nosaltres mateixos». L’Atles històric i il·lustrat del Port de Tarragona es pot comprar a les llibreries Adserà i La Capona i té un preu de 30 euros.

tracking