Diari Més

Recerca

Què és allò que tota la vida he vist tancat?

Alexandra Rión ha guanyat el Premi de Recerca Trencadís pel seu treball sobre el preventori de la Savinosa

Imatge de les guanyadores, promotors i patrocinadors del Premi Trencadís.

Què és allò que tota la vida he vist tancat?Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jove estudiant tarragonina Alexandra Rión Marqués ha estat la guanyadora del tercer Premi de Recerca Trencadís, una iniciativa que busca reconèixer els millors treballs de recerca de Batxillerat dels centres educatius del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. La Fundació ha premiat el seu estudi, L’agonia d’una arquitectura nascuda per curar. El preventori de la Savinosa de Tarragona, que va realitzar quan era estudiant de Lestonnac-L’Ensenyança, sota la tutoria d’Eva Brull.

«Vaig escollir fer un treball sobre el preventori perquè l’he vist sempre, des de petita i no en sabia res. A més, com que estic enamorada de la ciutat, volia aportar un granet a la nostra història. I el tercer motiu és que buscava alguna cosa que estigués relacionada amb la Medicina, ja que és el que volia estudiar», detalla l’autora del treball. És per això que el seu estudi dedica tot un capítol a la tuberculosi i com, a partir d’aquesta malaltia tan latent a finals del segle XIX i principis del XX, la ciutat de Tarragona decideix construir un centre on tractar-la. Tot seguit l’Alexandra repassa la història de l’edifici i els seus usos fins al dia d’avui: «Amb la guerra es va destinar a acollir nens refugiats de la perifèria de Madrid, i més endavant es converteix en hospital de guerra, on hi aniran sobretot els ferits en la Batalla de l’Ebre. Després, a partir del 39, i fins al 67, el preventori comença a rebre nens que hi anaven a recuperar forces, perquè vivien en ambients pretuberculosos. Finalment, el 1970, a causa de les riuades del Francolí, acollirà les famílies que vivien a la llera del riu. Al 1976 el tanquen definitivament». Quant a la documentació, l’estudiant explica que va buscar informació en arxius i hemeroteques, però que una de les aportacions més importants va ser la dels tres testimonis que va poder entrevistar, persones que en un moment de la seva vida van estar allotjades a la Savinosa: «Són testimonis que emocionen, un d’ells ho recorda com unes vacances, va ser la primera vegada que va veure el mar. Els altres dos són una mica més durs», detalla.

En el seu treball Alexandra Rión inclou també un apartat de conclusions i una proposta personal sobre el que considera que caldria fer amb aquest edifici, que, assenyala, «agonitza en l’oblit». «M’agradaria que es conservés l’edifici per preservar la memòria històrica, perquè hi ha moltes persones que hi han viscut etapes de la seva vida», apunta. La jove ha afegit que vol dedicar aquest premi «a totes les persones que m’han ajudat i a tots aquells que el preventori va formar part de la seva vida». La Fundació Trencadís. Modernisme i Cultura per objecte promoure activitats relacionades amb la Cultura i el Modernisme. El reconeixement que atorga anualment està patrocinat per Repsol, i té una dotació de 800 euros. També ha concedit un segon premi, dotat amb 700 euros, al treball El modernisme a Tarragona, de Júlia Belmonte Fortuny, del Col·legi Santa Teresa de Jesús.

La guanyadora del premi Alexandria Rión.

Què és allò que tota la vida he vist tancat?Cedida

tracking