Diari Més

Administració

La Diputació de Tarragona modifica les bases del PAM i apuja la partida econòmica

Aportarà 539 euros per quilòmetre quadrat per afavorir els municipis amb més territori, per combatre el despoblament

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, durant la presentació del PAM 2019-2023.

presidenta Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, PAM, Enric Adell, Marta Blanch.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona va presentar ahir les línies generals de les bases que s’aplicaran en el Pla d’Acció Municipal (PAM), una mesura que determina aportacions econòmiques als municipis i que presenta diferents modificacions amb relació a l’anterior mandat. El nou PAM és quadriennal, en lloc d’anual com fins ara, per la qual cosa els municipis hauran de presentar els projectes que pretenen dur a terme els pròxims quatre anys. La modificació de les bases persegueix lluitar contra el despoblament del territori, per la qual cosa es prioritzaran les inversions i s’afavorirà els municipis territorialment més extensos i aquells que tinguin més nuclis habitats dispersos.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, va destacar que les bases reguladores, aprovades ahir al matí, suposen un augment de cinc milions d’euros de la partida que l’ens destina al PAM, que passarà de 80 a 85 milions d’euros, «la major que mai ha tingut», va dir. Llauradó va recordar que el PAM «permet als municipis fer inversions en equipaments o per l’abastament d’aigua», va citar, «i garantir serveis de qualitat que exigeix la ciutadania».

Llauradó va explicar que la nova estructura del PAM inclou un canvi de criteri de distribució dels imports destinats als municipis i una nova planificació temporal, per al període 2020-2023, per tal que els ajuntaments puguin establir les estratègies pels que fa als projectes i inversions.

La presidenta de la Diputació va remarcar que la superfície del terme municipal i l’existència o no de nuclis agregats o d’entitats municipals descentralitzades seran dos factors que es tindran molt en compte. Aquestes mesures van destinades a afavorir a aquells municipis que cobreixen un territori de grans dimensions i els que disposen de nuclis habitats dispersos. Llauradó va posar com a exemple el fet que el Catllar «té 22 nuclis habitats», tenint en compte les moltes urbanitzacions del terme municipal.

En aquest marc, les bases estableixen que la Diputació aportarà als ajuntaments 539 euros per cada quilòmetre quadrat i 1.760 euros per cada una de les entitats singulars que hi hagi en cadascun dels termes municipals. Les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès sumen 184 municipis. Llauradó va afirmar que, amb l’aplicació d’aquestes mesures, «la Diputació vol liderar la lluita contra el despoblament» del territori.

Per altra banda, una altra modificació destacada fa referència a la incorporació d’un nou programa d’ajuts específic, destinat al sanejament de les finances municipals, que s’afegeix als tres programes ja existents: inversions, despeses corrents i secretaria-intervenció. Llauradó va subratllar que, «gràcies a l’esforç que s’ha fet els darrers anys, el 2020 l’acabarem amb deute zero».

Unanimitat de tots els grups

El conjunt de grups polítics representats en la Diputació van votar «per unanimitat» les noves bases reguladores del PAM, va destacar Enric Adell, diputat delegat del Servei d’Assistència Municipal (SAM). Adell va dir que «el PAM és l’instrument més important de la Diputació per als municipis» i ha estat per aquest motiu que l’ens ha acordat «donar autonomia als ajuntaments perquè decideixin a què destinen els diners, a quins projectes». El diputat va explicar, per altra banda, que les noves bases especifiquen que els municipis de més de 20.000 habitants hauran de dedicar el 75% de l’aportació del PAM a inversions, i el 50% els que tinguin menys de 20.000 habitants. Adell va recordar que «els municipis faran les seves peticions i serà la Diputació la que decidirà els projectes a realitzar».

La diputada delegada del PAM, Marta Blanch, va indicar que la decisió de donar suport econòmic als ajuntaments amb un terme municipal més extens o amb nuclis habitats disgregats «era una reivindicació que feien els municipis amb el terme més gran i que, per exemple, han de gestionar una important zona boscosa». Blanch va destacar que, amb aquesta mesura, «els municipis sabran quina quantitat de diners els corresponen i, a partir d’aquest punt, podran decidir les actuacions que faran els pròxims quatre anys».

La diputada va coincidir amb la presidenta de l’ens en el fet de la necessitat de fer front a l’abandó dels pobles i del territori. «Espero que els 85 milions del PAM serveixin per evitar la pèrdua d’habitants dels pobles i combatre el factor que esdevé de l’envelliment».

El PAM del període 2017-2019 va incidir en 1.256 actuacions. El conjunt dels municipis van destinar el 68,98% de la dotació econòmica a inversions i el 31,01% a funcionament i personal. Les inversions més sol·licitades van estar relacionades amb intervencions en vies públiques i accés als nuclis de població, equipaments socials, culturals i turístics, instal·lacions esportives, equipaments per a serveis generals, enllumenat públic exterior, i distribució d’aigua potable.

tracking