Diari Més

Cultura

Tabacalera, Casa Canals i el Mercat del Fòrum vertebraran el 'nou' Centre d'Art

L’alcalde Pau Ricomà destaca en la presentació del projecte que la direcció artística serà escollida per concurs públic i per un període de tres anys

Lalcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat d'alguns membres del consell assessor del Centre d'Art de Tarragona, al terrat de Casa Canals.

Centre d'Art de Tarragona, pau ricomàACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magatzem número sis de Tabacalera, diferents espais de Casa Canals i la planta baixa del Mercat del Fòrum seran els eixos vertebradors del redissenyat Centre d’Art de Tarragona, que en els pròxims mesos abandonarà el Tinglado 2 del Moll de Costa. La nova estructuració i la disponibilitat de nous espais pretenen afavorir l’art contemporani que es genera a la ciutat i fer-ho «de manera transversal», ha manifestat l’alcalde Pau Ricomà, queha ditque, en aquesta matèria, Tarragona necessita donar suport als artistes de la ciutat. Ricomà ha pronunciat aquestes paraules davant d’una àmplia representació de membres del consell assessor, integrat per professionals vinculats al món de l’art en diferents facetes com són Joan Abelló, Manel Margalef, Assumpta Rosés, Bel Olid, Marina Vives, Chantal Grande, Jordi Cervera Lídia Porcar i Martí Peran.

En la seva intervenció, Ricomà ha anunciatque la direcció artística del Centre d’Art serà escollida per concurs públic i per un període de temps de tres anys. L’alcalde ha afegit que «l’Ajuntament no el dirigirà, no hi haurà cap ingerència per part nostra». En aquest context, Ricomà ha anunciat que la voluntat de l’Ajuntament és que el nom del director artístic «es conegui a finals de febrer o inicis de març». L’objectiu és que el Centre d’Art estigui a ple rendiment «abans que acabi l’actual mandat».

La presentació del nou Centre d’Art ha tingut lloc a Casa Canals, un dels espais que ocuparà, tot i que de manera parcial, i que es convertirà en el seu epicentre. En el palauet del carrer Granada de la Part Alta «es faran exposicions, debats i xerrades, entre altres activitats, i, en el futur, serà un gran espai dedicat a la gent jove, ja que al pati es faran actuacions musicals i s’aprofitarà el terrat per fer-ne altres propostes». El Centre d’Art «té com a objectiu ser molt professional, independent de tota ingerència política i disposar d’un consell transversal, format per gent amb molt talent».

De magatzem, a centre cultural

El magatzem número sis de l’antiga fàbrica de Tabacalera, ubicat a l’avinguda Vidal i Barraquer, oferirà al Centre d’Art una superfície de 700 metres quadrats que podrà acollir exposicions de gran format, pel que fa a la planta baixa, mentre que dues plantes es destinaran a tallers i a espais on poder assajar grups de dansa, entre altres col·lectius artístics. També s’aprofitarà un pati que hi ha a la zona posterior de l’immoble que, molt probablement, acollirà concerts musicals.

L’Ajuntament destinarà mig milió d’euros en la primera fase de la intervenció, consistent a adequar l’edifici. La instal·lació s’anirà millorant de manera progressiva fins a «tenir-la llista a finals d’aquest mandat», ha dit Ricomà. La intenció és que aculli les primeres exposicions el 2020. Mentrestant, les exposicions de gran format es faran a la planta superior del magatzem 2 de Tabacalera.

Planta baixa del mercat

Pel que fa al Mercat del Fòrum, tancat al públic des de fa uns anys, l’Ajuntament destinarà, de manera immediata, prop de 50.000 euros per recondicionar la planta baixa, retirant bona part dels punts de venda que encara hi ha a l’establiment, ja que «deixarem algunes per recordar a què es va dedicar aquest espai» de la Part Alta, ha dit Ricomà. «L’edifici serà reinterpretat pels mateixos artistes», ha apuntat l’alcalde.

La reconversió del Centre d’Art és resultat de la petició de l’Autoritat Portuària de Tarragona que abandonés el Tinglado 2 del Moll de Costa, que finalitzarà l’actual etapa com a espai cultural amb l’exposició que està en marxa sobre la fotògrafa Joana Biarnés. Ricomà va expressar el seu agraïment al Port, «amb qui l’Ajuntament té una excel·lent relació», i «estem molt contents amb el tracte que hem rebut», ha remarcat.

En el decurs de la roda de premsa de presentació del Centre d’Art, Ricomà ha manifestat que «aquest salt endavant entronca amb la ferma voluntat d’aquest govern de fer arribar totes les formes de cultura arreu de la ciutat». L’alcalde ha afegit que «aquesta nova etapa, més ambiciosa, ens ha de permetre desenvolupar millor la tasca pedagògica d’apropar l’art contemporani a nous públics». «Cal donar més visibilitat al talent dels artistes locals i d’arreu, i consolidar-se com una ciutat de referència en les arts plàstiques del territori», ha dit.

El Centre d’Art estrena nova marca d’imatge, que ha desenvolupat Noemí Rosell. Tres línies de diferents colors la identifiquen. Simbolitzen els carrers de Tarragona i la línia imaginària que enllaça la Tabacalera amb el Mercat del Fòrum i Casa Canals, la Part Baixa i la Part Alta de Tarragona. El logo vol simbolitzar el salt endavant, tant espacial com conceptual, que donarà el nou Centre d’Art, segons es va explicar en el decurs de la presentació d’aquest projecte que començarà a veure la llum el pròxim any.

tracking