Diari Més

Pressupostos Municipals

El govern preveu iniciar Illa Corsini i la millora de la Part Baixa i la Rambla

Ha elaborat uns pressupostos en els que inclou aquests tres projectes amb participació ciutadana en un paquet de 12,5 MEUR a inversions

Imatge de la façana de l'Ajuntament de Tarragona

El govern preveu iniciar Illa Corsini i la millora de la Part Baixa i la RamblaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La creació dels projectes de millora del barri de la Part Baixa i de l’Illa Corsini i la remodelació estètica de la Rambla Nova són les tres principals actuacions d’Espais Públics que l’equip de govern ha inclòs en els pressupostos municipals de 2020 i als quals destinarà 250.000 euros. El regidor de Territori Xavier Puig defensa que tots tres projectes busquen «augmentar l’espai pels vianants, augmentar l’espai per la mobilitat sostenible i implicar el dinamisme del comerç. En definitiva, donar vida a la ciutat».

Els comptes de l’Ajuntament de Tarragona preveuen destinar 12.549.951,81 milions d’euros a les inversions, dels quals s’en destinarà 1 milió a la millora dels espais públics de la ciutat. Aquestes millores es veuran reflectides, sobretot, en aquests tres projectes principals de la Part Baixa, la Rambla Nova i l’Illa Corsini. El Pla Integral de la Part Baixa està valorat en 100.000 euros i, segons Puig, «es tracta de realitzar un full de ruta de les actuacions que cal fer, combinant expertesa, d’arquitectes i enginyers, i la implicació dels veïns i d’altres parts afectades, com poden ser els comerços, en un procés participatiu». Segons el regidor, el projecte de la Part Baixa estaria «enfocat a la rehabilitació de façanes i habitatges, a la construcció d’equipaments que falten, a millorar la mobilitat i a potenciar el dinamisme comercial». Per altra banda, tant per al projecte de la Rambla Nova com pel de l’Illa Corsini, s’hi preveu destinar 75.000 euros. Pel que fa a l’artèria principal de la ciutat, el projecte es basaria en un canvi més aviat estètic, «consistirà en endreçar la Rambla», assegura Puig. En canvi, el d’Illa Corsini sí que buscaria una millora de l’espai que facilités la mobilitat de la gent. En aquest projecte també s’hi veuria involucrada tant la participació veïnal com la dels comerços afectats.

.tg {border-collapse:collapse;border-spacing:0;border-color:#aabcfe;margin:0px auto;} .tg td{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:0px;overflow:hidden;word-break:normal;border-top-width:1px;border-bottom-width:1px;border-color:#aabcfe;color:#669;background-color:#e8edff;} .tg th{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;font-weight:normal;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:0px;overflow:hidden;word-break:normal;border-top-width:1px;border-bottom-width:1px;border-color:#aabcfe;color:#039;background-color:#b9c9fe;} .tg .tg-si57{font-weight:bold;font-size:14px;font-family:Arial, Helvetica, sans-serif !important;;text-align:left;vertical-align:top} .tg .tg-mb3i{background-color:#D2E4FC;text-align:right;vertical-align:top} .tg .tg-mutk{font-size:14px;font-family:"Arial Black", Gadget, sans-serif !important;;text-align:left;vertical-align:top} .tg .tg-lqy6{text-align:right;vertical-align:top} .tg .tg-l2oz{font-weight:bold;text-align:right;vertical-align:top} .tg .tg-23y0{background-color:#D2E4FC;font-size:14px;font-family:"Arial Black", Gadget, sans-serif !important;;text-align:left;vertical-align:top} @media screen and (max-width: 767px) {.tg {width: auto !important;}.tg col {width: auto !important;}.tg-wrap {overflow-x: auto;-webkit-overflow-scrolling: touch;margin: auto 0px;}}

«Els canvis de calat necessiten un projecte, un pla que aporti objectius i rigor, i que sigui compartit», defensa Puig. I afegeix: «Per això quelcom amb tanta envergadura com recuperar la vitalitat del centre i els barris, el seu comerç i la vida quotidiana, requereix un bon full de ruta. Vam dir que el canvi començava a la Part Baixa i així és». Sobre aquesta zona, el regidor de Territori i d’Espais Públics manifesta també que «requereix un pla integral que parli de les millores en els habitatges, en les places i carrers, en la mobilitat i en els equipaments. Aquest pla s’ha de fer mobilitzant les persones amb més expertesa i també les persones que hi viuen. Coneixement i participació». «Això permetrà tenir un full de ruta acceptat per tothom sobre les actuacions que calen a la Part Baixa per, en pocs anys, tenir un barri nou, que ajudi a dinamitzar el centre de Tarragona», sentencia Puig. Amb relació la Illa Corsini reconeix que «tothom en parla però no hi ha cap projecte fet». «Nosaltres el farem, també amb expertesa i participació de tots els sectors», assegura Puig. Finalment, sobre el pla de la Rambla Nova, el de Territori defensa que «pretén canviar la imatge de la principal artèria de Tarragona. Cal unificar els materials, endreçar-la arquitectònicament i posar-la en valor. És un eix comercial i una carta de presentació de la ciutat que ha de lluir».

Aquest paquet d’un milió d’euros, segons el regidor de Territori, Xavier Puig, se suma als 2 milions d’euros de crèdits demanats anteriorment que també es dedicaran al manteniment i arranjament de les diferents zones públiques de la ciutat que ho necessitin. En aquest, l’equip de govern inclou l’increment de 435.000 euros la partida de parcs i jardins, que passa de 3.165.000 a 3.600.000 euros, per fer front als jardins de l’Anella Mediterrània i millorar el manteniment del Parc del Francolí. La partida relacionada amb el manteniment de parcs infantils també augmenta respecte el 2019, en 30.000 euros, sumant un total de 110.000 euros el 2020. Els comptes de l’any vinent també preveuen millores per a les instal·lacions esportives de la ciutat: 150.000 euros als camps de futbol, 60.000 euros per canviar les pistes de pàdel de les instal·lacions municipals de Sant Pere i Sant Pau, Bonavista, Riuclar i Serrallo, i 69.000 d’euros a la millora de la pista del pavelló de Sant Pere i Sant Pau. I, com informava ahir Diari Més, un altre dels punts clau és l’increment del suport a les entitats veïnals. L’objectiu del govern és anar incrementant l’aportació fins a assolir quantitats que s’aproximin a les de fa deu anys. Per aquest motiu, el pressupost de 2020 inclou un increment de 40.000 euros (de 160.000 a 200.000) de suport a les entitats veïnals per arribar als 400.000 euros a finals del mandat.

El pressupost municipal que l’equip de govern portarà al debat del plenari per aquest 2020 puja a un total d’177.821.000 euros, amb un augment de l’1,88%, que són 3,28 milions d’euros més que els del 2019. Dins d’aquests, està previst destinar 12.549.951,81 euros a les inversions, entre les quals s’hi troben les esmentades anteriorment dedicades a la millora de l’espai públic de la ciutat. A més, també cal destacar l’inversió de 2.534.700 euros al projecte Rambla de la Ciència i el Coneixement, diners però que l’Ajuntament ha rebut en forma de subvenció per part dels Fons FEDER, el passat mes de juny. L’equip de govern també inclou dins els pressupostos dedicar 550.000 euros a la creació d’una xarxa de carrils-bici, que permeti que el centre de la ciutat estigui connectat amb els barris de Llevant i de Ponent, i per dur a terme diferents millores en termes d’accessibilitat a la ciutat. Concretament, aquest carril-bici uniria els campus Catalunya i Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i també enllaçaria amb l’estació d’autobusos situada a la plaça Imperial Tarraco. Per dur a terme el projecte el govern haurà de negociar amb l’Estat espanyol i amb la Generalitat de Catalunya, que tenen la titularitat d’alguns trams de carreteres i que està previst que s’adeqüin perquè també hi puguin passar ciclistes. Els comptes municipals redactats per l’equip de govern preveuen també invertir gairebé 2,6 milions d’euros en l’adquisició d’habitatge social, condició que la CUP va fer pública a principis de mes. En els pressupostos del 2019 els socialistes ja van contemplar una partida que ascendia als gairebé 3 milions d’euros i que no es va arribar a executar. El document contempla també inversions destinades a l’adequació tant de l’Espai Tabacalera com del Camp de Mart, de 150.000 i 86.3000 euros, respectivament. Fins a 195.000 euros s’invertirien en el projecte d’evacuació i drenatge de la rampa i la graderia nova i l’execució de la primera fase de l’Amfiteatre de Tarragona. Finalment, entre les més destacables també s’inclou l’aportació a l’Empresa Municipal de Transport (EMT) de 600 mil euros per la renovació de la flota de busos. En el document que detalla els pressupostos també s’hi pot observar la inversió, que es completaria el 2021, d’1.160.642,14 euros al Pla Parcial Urbanístic PP-10, on anirà el projecte comercial de Ten Brinke.

Per finançar les inversions previstes el govern compta amb un crèdit de 9.700.000 euros, la venda de patrimoni corresponent a una finca situada a la Vall de l’Arrabassada per un import de 2.497.000 euros i les aportacions de l’Agència Catalana de Residus i d’Ematsa, de 54.000 i 298.000 euros, respectivament.

El nou govern té previst incrementar els ingressos a través dels impostos directes en un 7,61%, dels quals l’increment principal és el del valor dels terrenys de Naturalesa Urbana, que puja en 3,25 milions. Pel que fa a les taxes i altres ingressos, preveu incrementar la recaptació en un 7,83%, principalment per l’increment del 12,93% de la taxa de recollida i eliminació d’escombraries. Dins d’aquests ingressos, l’equip de govern contempla també l’increment derivat de la venda d’entrades als museus, així com l’augment del valor de la plusvàlua, com ja va avançar ahir Diari Més.

Concretament i de forma detallada, l’Àrea de Territori, Sostenibilitat i Seguretat del consistori és la que gaudirà de més inversions, amb un import total de 6.422.851 euros, 6.060.000 dels quals provenen del prèstec de 9,7 milions, 54.450 euros de subvencions i 298.501 euros d’Ematsa. La dotació a l’Àrea de Ciutadania és de 3.048.500 euros, 551.500 del préstec i els 2.497.000 restants de la venda patrimonial de la finca de la Vall de l’Arrabassada. La tercera que gaudirà d’una major inversió és l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, amb un import total de 1.249.400 euros, xifra provinent en la seva totalitat del prèstec. Finalment, les tres àrees amb una menor inversió seran la de Presidència, la de Serveis Centrals i Govern Obert i la d’Educació, amb imports de 890.200, 353.000 i 486.000 euros, respectivament, diners provinents també del crèdit demanat pel govern.

Els diferents partits de l’oposició han disposat d’escasses 24 hores per poder estudiar els pressupostos el·laborats per l’equip de govern abans d’aprovar-los inicialment en la comissió informativa d’avui a les 13 hores. Aquesta debat previ és per poder portar-los al ple ordinari del dia 20. En cas de que no s’aprovin, s’haurien de debatre en una nova comissió informativa i el plenari d’aprovació final dels pressupostos podria ser a finals d’aquest mes de desembre.

La Fundació Tarragona Smart City, en procés de dissolució

L’Informe d’Intervenció del Pressupost Municipal 2020 recull que la Fundació privada Mediterranean Smart City no ha aportat cap pressupost i que, per tant, es troba en procés de dissolució. Segons el regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, el govern està immers en un «procés de repensament» sobre què fer amb la fundació. «Actualment es troba en activitat zero i creiem que ja ha fet la seva funció fins ara», assenyala Fortuny. Aquest recorda també que des del consistori ja realitzen accions en aquest àmbit, i destaca que la Generalitat els va atorgar el segell Smart.

La CUP rebutja l’aprovació dels comptes abans de conèixer-los

Poc abans de conèixer el contingut dels pressupostos, la CUP va sortir en roda de premsa assegurant que l’absència, pel que havien pogut saber en les reunions, de partides que consideraven «claus», provocava que, en aquell moment, no poguessin aprovar els comptes el·laborats pel govern. Tot just després de la compareixença, els diferents grups municipals van rebre el document que les cupaires hauran d’haver analitzat detingudament per veure si, almenys, aproven o s’abstenen inicialment en la comissió informativa d’avui. Per la seva banda, la portaveu del PSC, Sandra Ramos, va criticar, també en roda de premsa, que només disposin d’un dia per estudiar els pressupostos, reunir-se amb els membres del grup i prendre una decisió. Tot i això, Ramos va assegurar que faran un «exercici de responsabilitat».

tracking