Diari Més

La CUP condiciona l'aprovació dels pressupostos a l'increment de partides socials

El PSC afirma que no prendrà una decisió fins que no vegi els comptes

Pla general de la façana de l'Ajuntament de Tarragona amb la pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics', l'11 de novembre del 2019

Ajuntament de Tarragona, presos polítics, pancartaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP ha assegurat aquest dijous que no votarà a favor de l'aprovació dels pressupostos del 2020 de l'Ajuntament de Tarragona, si no s'incorporen algunes de les seves demandes. Els cupaires han lamentat que l'equip de govern encara no els hagi facilitat el contingut dels comptes i han apuntat que no hi ha hagut«un procés de negociació real» amb ERC i En Comú Podem (ECP). El PSC ha estat menys contundent i ha assenyalat que fins que no puguin estudiar els pressupostos, no es posicionaran. Per aquest divendres al migdia hi ha prevista una comissió informativa en la qual es decidirà si s'aproven inicialment i si es poden sotmetre a votació del plenari. Un ple que se celebraria, a priori, el 20 de desembre.

La consellera de la CUP, Eva Miguel, ha indicat que «hi ha qüestions viables i realistes» proposades per la formació «que sembla que no es tindran en compte» per part del govern municipal. La també consellera Laia Estrada ha parlat de que en els pressupostos no es dona resposta a algunes «línies vermelles» dels anticapitalistes. Ha citat increments de partides en educació i casals municipals d'estiu, en ajudes per a la rehabilitació d'habitatges perquè es puguin destinar a lloguer social, en beques menjador o en l'impuls de la lluita contra la corrupció.

Estrada ha comentat que han mantingut dues trobades amb el govern, però que «no hi ha hagut un procés de negociació real». «Se'ns va explicar la filosofia dels nous pressupostos, però no ens han donat el detall ni com s'encaixen les nostres propostes», ha concretat. A més, ha indicat que té la sensació que ja no hi ha temps per poder fer canvis en els comptes que el govern sotmetrà a votació i que en les qüestions que estan d'acord és simplement per «coincidència» programàtica de les formacions. Amb tot, ha reconegut que «hi ha un grau de decepció important pel fet que no hi hagi hagut la voluntat de traçar aliances i treballar conjuntament». De tota manera, Estrada no ha tancat la porta a que la CUP s'abstingui en la votació.

Les conselleres cupaires han deixat entreveure que el govern d'ERC i ECP ha treballat com si tinguessin la majoria garantida i no amb la voluntat de cercar un acord. Una opinió compartida per la portaveu del PSC, Sandra Ramos. Els socialistes no han estat tan clars a l'hora de pronunciar-se amb el sentit del vot. «És un document que no hem vist, no ens podem decidir», s'ha limitat a dir Ramos. De tota manera s'ha mostrat contrària a «pujar impostos», en referència a l'augment de la taxa de plusvàlua per la venda de pisos que vol impulsar l'executiu. «Per nosaltres l'augment de la plusvàlua és per quadrar pressupostos. Considerem que és fer trampa», ha assenyalat.

Tant la CUP com el PSC han lamentat que poc més de 24 hores abans de la comissió informativa on s'han de debatre i aprovar inicialment els comptes, encara no els han pogut veure. Segons han expressat, això no els permetrà estudiar-los en profunditat.

tracking