Diari Més

Política municipal

L'Ajuntament de Tarragona licitarà un estudi «independent» de la qualitat de l'aire

El regidor Jordi Fortuny avança algunes partides dels pressupostos municipals del 2020

El regidor Jordi Fortuny, durant la compareixença d'avui al matí a l'Ajuntament.

L'Ajuntament licitarà un estudi «independent» de la qualitat de l'aireGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona licitarà l’any vinent la realització d’un estudi de la qualitat de l’aire «independent i que tregui de dubtes als ciutadans»,ha anunciat el tinent d’alcalde de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, qui ha avançatalguns dels capítols que formaran part dels pressupostos municipals del 2020. Entre altres, Fortuny ha fet referència a la construcció de carrils bici, la instal·lació d’un semàfor en els accessos a Cala Romana o la millora de la gestió forestal de l’Anella Verda. Fortuny ha comentat que el plenari en què es debatran els pressupostos municipals del 2020 se celebrarà, «probablement i si les màquines no s’espatllen», el divendres dia 20 de desembre, tot i que no va donar per segura la data. El plenari també podria fer-se el dia divendres 27, segons va indicar el regidor republicà.

«A Tarragona hi ha neguit pels efectes de l’activitat dels polígons industrials i del Port sobre la salut i la qualitat de l’aire». Aquesta realitat comentada per Fortuny ha decidit al govern municipal d’ERC i ECP a destinar una partida de 200.000 euros per la realització d’un estudi extern, «independent i fora de tota sospita o suspicàcia», ha remarcat el responsable de Serveis Econòmics. Fortuny va afegir que, «si cal posar més diners, es posaran», i ha recordatque «ERC ja va impulsar fer aquest estudi durant l’anterior mandat municipal, fet que posem en relleu, i el 2015 jo vaig publicar un article sobre aquest tema i, des de llavors, la situació no ha canviat», ha dit.

El responsable de Serveis Econòmics ha apuntat que la qualitat de l’aire que respiren els tarragonins «és un tema sensible, amb un problema de credibilitat i, per aquest motiu, farà l’estudi un equip tècnic independent». «No podem tenir la imatge que a Tarragona ens ofeguem», ha dit Fortuny, qui va afegir que «si ens ofeguem o no» ho haurà de determinar l’estudi. Davant la necessitat de «treure de dubtes la població sobre si estem en situació perjudicial a causa de l’aire, donarem la màxima prioritat a l’elaboració de l’estudi».

Mesures per la mobilitat

Fortuny s'ha referit a tres mesures que estaran reflectides als pressupostos i que afecten la mobilitat. L’Ajuntament iniciarà el pròxim any la construcció d’una xarxa de carrils bici que començarà amb el que unirà els campus Catalunya i Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili. Com a segon objectiu, «busquem que els carrils bici enllacin el centre de la ciutat amb els centres educatius». El programa també inclourà un carril bici que unirà el centre urbà amb el Complex Educatiu, tot i que Fortuny no va especificar el calendari d’obres que s’aplicarà.

Per altra banda, els pressupostos municipals inclouran una partida de 100.000 euros que es destinarà a la construcció d’un pas de vianants i la instal·lació d’un semàfor en l’accés a Cala Romana on es troba el Club Tennis Tarragona, una infraestructura llargament reivindicada pels veïns de la urbanització i els usuaris de l’entitat esportiva i de la zona d’aparcament vinculat a la platja Llarga.

La tercera partida, i més important, redundarà en la millora i rejoveniment de la flota d’autobusos de l’Empresa Municipal de Transports (EM). Fortuny va anunciar «la inversió de 600.000 euros, als quals s’afegiran prop de 400.000 que no s’han executat aquest any, per la compra de nous autobusos». L’objectiu que persegueix la mesura és «rebaixar la mitjana d’antiguitat dels autobusos dels 13 anys actuals a 7 o 8» en un període de temps relativament curt. En funció de la tipologia del vehicle, s’incorporaran cinc o més, sempre que algunes unitats siguin microbusos.

Anella Verda i boscos

Els pressupostos municipals disposaran de 100.000 per la millora de la gestió forestal dels boscos del terme municipal i de l’Anella Verda, que portaran a terme «entitats ambientals i del sector de la discapacitat», ha dit Fortuny. El responsable de Serveis Econòmics ha indicat que «multiplicarem per cinc la partida per a la gestió forestal, que era de 21.000 euros». Una de les metes a aconseguir és «l’important risc d’incendis».

La CUP, a favor de l’estudi

El grup municipal de la CUP ha manifestat que «celebrem que el govern de Pau Ricomà hagi fet públic el pressupost que destinarà a l’estudi independent de la qualitat de l’aire». La formació anticapitalista ha recordat que «aquest era un dels cinc punts de mínims que vam acordar amb ERC a canvi de la seva investidura i es tracta d’una de les reivindicacions que la CUP hem defensat amb major insistència des que vam posar per primera vegada un peu a l’Ajuntament». Aquesta també és una de les qüestions demandades per aquesta formació per un possible suport als pressupostos municipals.

Per altra banda, la CUP ha comentat que considera «una autèntica vergonya que tot allò que està relacionat amb la contaminació de la indústria al Camp de Tarragona, a hores d’ara, segueixi envoltat d’opacitat». En les seves declaracions, ha remarcat que «tot el que té a veure amb el Polígon Sud segueix sent una incògnita, doncs els únics estudis independents que s’han realitzat són relatius al Polígon Nord, gràcies al treball de la Plataforma Cel Net i a la implicació d’ajuntaments com el del Morell».

En aquest context, la CUP ha indicat que «resta pendent conèixer el procediment mitjançant el qual es pretén encarregar aquest estudi independent a un centre de recerca amb experiència i sense vincles amb la indústria química tarragonina». En aquest sentit, «nosaltres prevèiem que s’hi destinessin 300.000 euros, d’acord amb les reunions que fa temps que havíem mantingut amb la Plataforma Cel Net, però el conseller Fortuny ens va assegurar que els 200.000 euros serien suficients, segons l’assessorament tècnic que havien sol·licitat».

tracking