Diari Més

El diorama de Monnars recrea la cúpula de Mas Sorder amb closca d'ou

L’autora, Lourdes Banqué, va iniciar la construcció del pessebre el passat mes de març i la seva obra es pot visitar al Centre Cívic de Llevant

Reproducció del Mas Sorder feta per Banqué, amb la cúpula de trencadís en primer terme.

El diorama de Monnars recrea la cúpula de Mas Sorder amb closca d'ouGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Cívic de Llevant, localitzat a l’antic poble de Monnars, exposa un diorama singular, obra de Lourdes Banqué, que reprodueix l’edifici modernista de Mas Sorder. La principal peculiaritat del pessebre és que Banqué ha utilitzat petits trossos de closca d’ou per reproduir la cúpula de trencadís de l’immoble.

L’any passat, Banqué va recrear el poble de Monnars, amb la seva església, per fer un homenatge als veïns, i l’anterior va recrear Boï Taüll. «La idea de fer Mas Sorder va sorgir l’any passat, perquè volia posar-lo en miniatura i formant part del diorama de Monnars, però vaig pensar en fer-lo gran perquè sempre m’ha agradat aquest edifici», va dir.

L’autora del diorama va explicar a aquesta redacció que l’execució de la cúpula «ha estat difícil per la forma ovoide que té i pel fet d’estar construïda amb trencadís». «Ha estat una feinada», va comentar Banqué, qui va iniciar el projecte «el passat mes de març». Des de llavors, ha dedicat «dues o tres hores diàries a fer el diorama de Mas Sorder i, per aquest motiu, sempre que n’acabo un dic que no faré cap més, però al final sí en faig de nous».

Banqué va comentar que «la gent de l’Associació de Veïns de Monnars m’ho demanen i el cert és que tots estem molt contents amb el resultat final». La inauguració del diorama es va fer el passat cap de setmana i es podrà visitar durant les festes de Nadal d’aquest any.

Visible des de l’exterior

El diorama es pot veure des de l’exterior de l’edifici del Centre Cívic de Monnars i, també, des de l’interior. Banqué recomana fer la visita «quan es fa fosc, perquè s’aprecia millor la il·luminació» que es projecta sobre l’edifici modernista i les figures que en formen part del conjunt constructiu.

Banqué va comentar que «jo no era pessebrista, a casa el compràvem, però sempre m’han agradat els treballs manuals». Fa set anys, coincidint amb una visita a l’exposició que l’Associació Pessebrista de Tarragona feia en un local del carrer Girona, «em vaig trobar amb un amic, vam entrar i em va agradar». Poc després, «em vaig apuntar a una xerrada sobre pessebrisme que feien a El Corte Inglés i em vaig fer de l’associació», va dir.

A partir d’aquella experiència, «n’he fet bastants pessebres per l’associació de veïns, per casa meva i per al meu germà perquè és una activitat que m’agrada». L’acceptació dels diorames per part dels veïns de Monnars la motiven per fer-ne de nous.

Detalls del diorama, amb les figueres clàssiques del pessebre.

El diorama de Monnars recrea la cúpula de Mas Sorder amb closca d'ouGerard Martí

tracking