Diari Més

Patrimoni

L'Ajuntament restaurarà el malmès monument a la sardana de Sant Pere i Sant Pau

El projecte de millora ha estat llargament reivindicat per les entitats veïnals del barri i surt a licitació amb un pressupost de 15.364 euros

Aspecte que ofereix en monument a la sardana emplaçat a Sant Pere i Sant Pau des de 1973.

L'Ajuntament restaurarà el malmès monument a la sardana de Sant Pere i Sant PauGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de molts anys de reivindicacions per part dels veïns de Sant Pere i Sant Pau, l’Ajuntament ha fet públic l’anunci de licitació del projecte de restauració del monument a la sardana, molt deteriorat i al qual li falten fins a vuit figures de les 28 que tenia l’original, obra de l’arquitecte i escultor Josep Piqué Iserte, que el va crear l’any 1973. El pressupost de sortida ascendeix a 15.364 euros, IVA inclòs. El monument es va fer amb motiu de la designació de Tarragona com a Ciutat Pubilla de la Sardana d’aquell any.

L’escultura dissenyada per Piqué (1913-2012) va ser realitzada al taller del manyà Francisco Sánchez, a Montbrió del Camp. La peça va patir diferents desperfectes al llarg dels anys i el 2000 va ser restaurada. La modificació del paviment que la sustentava també va tenir la seva incidència des d’un punt de vista estètic, així com diferents peces metàl·liques que li van afegir amb la finalitat de consolidar les figures dels dansaires. Algunes peces van desaparèixer i altres es conserven en magatzems municipals. La recuperació del monument es podrà fer a partir de fotografies antigues, moltes en blanc i negre, que permetran visualitzar el lloc exacte que ocupaven els diferents motius escultòrics en el conjunt monumental.

El president de l’Associació de Veïns La Unió, Gabriel Muniesa, va expressar ahir diumenge la seva satisfacció en conèixer la decisió de l’Ajuntament de recuperar el monument a la sardana i va dir que «per fi veurem materialitzades les intencions» d’un projecte que «donàvem per fet abans de les eleccions municipals». Muniesa va recordar que «es va fer una campanya per recuperar fotografies antigues amb l’objectiu de saber com eren les figures que falten» i «ja fa uns mesos hi havia diners per fer la restauració del monument». Fa dos plenaris municipals «es va presentar una moció» per demanar la restauració i «pensàvem que el nou govern ho faria».

Muniesa va apuntar que «hem estat les dues associacions de veïns del barri que, des de fa temps, hem demanat la restauració del monument». El president de La Unió va dir que «és bo que donem canya, perquè ens tenen molt oblidats», en clara referència a les actuacions de l’Ajuntament al barri.

Mocions fins a l’estiu

Gabriel Muniesa va indicar que l’associació que presideix té confeccionada una llista de demandes que es presentaran en cada un dels plenaris municipals fins a l’estiu. En la sessió d’aquest desembre «demanarem la construcció d’una rotonda en la confluència del carrer Marcel·lí Domingo amb Països Catalans», on s’ubica uns dels principals accessos al Campus Sescelades de la URV. En el plenari de gener, la moció farà referència a la demanda de passos elevats «en diferents punts del barri, per l’alta perillositat que hi ha per als vianants». «A La Unió tenim molt clara aquesta idea de presentar mocions», va dir, per recordar que «el barri ja s’ha mobilitzat» en demanda de millores. Aquesta redacció va tractar de contactar amb l’Associació de Veïns de Sant Pere i Sant Pau ahir diumenge, sense aconseguir-ho, per conèixer l’opinió de l’altra entitat veïnal del barri.

tracking