Diari Més

Infraestructures

Llum verda definitiva a la ZAL, 30 anys després d'engegar el projecte

Urbanisme ha aprovat definitivament el projecte d'aquest espai logístic del Port de Tarragona, que sumarà 92 hectàrees i crearà més de 4.000 llocs de treballs

Vista aèria de com serà la ZAL, amb la recreació del contradic dels Prats al fons.

Zona Activitats Logístiques ZALCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona ja té llum verda. Aquest dimecres a la tarda, la Comissió d'Urbanisme de Tarragona ha aprovat definitivament el projecte i avui dijous, el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Josep M. Cruset, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura l'han presentat públicament. Amb l'aprovació definitiva del projecte, es tanquen prop de 30 anys de tràmits i es deixa en mans del Port de Tarragona tot el procés d'urbanització i comercialització d'aquest gran node logístic, situat dins del recinte portuari al terme municipal de Vila-seca, a tocar de la Pineda. La ZAL tindrà 92 hectàrees (més de 900.000 metres quadrats) i es preveu que generi més de 4.000 nous llocs de treball. El seu desenvolupament suposarà una inversió de més de 30 milions d'euros en els pròxims quatre anys i una inversió total de 73 milions.

L'aprovació de la ZAL és una de les notícies més esperades pel Port de Tarragona. De fet, el seu president assegurava en una entrevista a Diari Més publicada a finals de novembre que l'aprovació definitiva arribaria abans d'acabar el 2019. En aquesta conversa, Cruset posava en valor la feina feta en aquest últim any. Després d'anys de passos previs, a finals de 2018 s'aconseguia l'aprovació inicial, abans de l'estiu la provisional i a l'octubre el projecte urbanístic s'enviava a la Comissió d'Urbanisme de Tarragona per a la seva aprovació definitiva, una aprovació que s'ha signat aquest dimecres.

La idea d'impulsar una ZAL vinculada al Port de Tarragona va sorgir l'any 1989, ara fa 30 anys. Uns anys després es va procedir a la compra dels terrenys i a la redacció del projecte i ara el Port ja pot urbanitzar-la i comercialitzar-la. Pel que fa a aquest últim aspecte, el Port ja ha rebut consultes d'empreses interessades a instal·lar-s'hi. En aquest sentit, Cruset afirma que «hi ha molt d'interès i són diverses les empreses i fons d'inversió que s'han posat en contacte amb nosaltres per a estudiar-ho». L'objectiu del Port és que les primeres empreses puguin operar a partir de 2021.

Creixement en superfície i en tràfics

Dins de la ZAL es podran construir naus i magatzems oberts amb una superfície des dels 8.000 m2 fins als 166.000, en funció de les necessitats de les empreses concessionàries. L'execució d'aquest projecte suposarà un creixement del 20,42% de l'espai per a activitats logístiques del Port i es calcula que els tràfics marítims del port podran registrar un augment d'entre 2,7 i 4,6 milions de tones anuals.

La ZAL està pensada per a activitats estretament vinculades al tràfic marítim i a productes amb valor afegit, com per exemple, productes manipulats, post industrials o precomercials, o serveis com l'embalatge, l'etiquetatge i la paletització de les càrregues, aprofitant els equipaments i la intermodalitat del Port.

Cal tenir en compte que la ZAL estarà connectada amb la Terminal Intermodal de la Boella, que se situa a menys d'un quilòmetre, i que aquesta, a la vegada, estarà connectada amb el port sec de Guadalajara, cosa que multiplica la connectivitat de la ZAL, i del Port en general, i en millora la seva competitivitat. A tot això cal sumar-hi la proximitat de la ZAL amb algunes de les principals vies terrestres com l'AP-7, l'A-7 i l'A-27.

Més de 4.000 nous llocs de treball

El desenvolupament de la ZAL generarà un impacte positiu del territori, tant en termes d'ocupació com de valor afegit brut. El Port estima que amb la ZAL s'impulsaran més de 4.200 nous llocs de treball, 2.974 dels quals directes i 744 indirectes, sumant un total de 3.718 noves ocupacions. A aquestes cal afegir els 564 llocs de feina que es crearan durant les obres d'execució del projecte. A més es calcula que la ZAL generarà un impacte econòmic anual de 154 milions d'euros anuals.

tracking