Diari Més

Patrimoni

La RSAT no veu amb bons ulls la demolició de les graderies de l'Amfiteatre

El president afirma que decisions importants sobre monuments s’haurien de consultar a especialistes de la URV o de l’ICAC i, per això, cal fer un ens

Pla general de la grada de l'amfiteatre romà, a Tarragona.

romà, amfiteatre, estudi, Tarragona, anàlisiACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), Joan Vianney Arbeloa, va manifestar ahir a aquesta redacció que «tirar a terra les graderies de l’Amfiteatre s’hauria d’argumentar bé», encara que es tracti de les estructures construïes entre finals dels anys seixanta i inicis dels setanta.

Aquesta va ser la resposta a la polèmica sorgida a aquesta setmana, després que el regidor de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, declarés que no descartava la demolició del sector del segle passat de les graderies a causa de les patologies que pateixen, tot i que, posteriorment, va dir que no estava prevista aquesta actuació pels informes que ara hi ha.

El president de l’Arqueològica va comentar que la presa de decisió que poden afectar greument als monuments de Tarragona, per irreparables, «s’haurien de consultar a arqueòlegs i historiadors, i a experts com els que hi ha a la Universitat Rovira i Virgili o a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica».

Arbeloa va recordar que, des de fa anys, l’entitat que presideix reclama la creació d’un ens que englobi diferents sectors de l’àmbit del patrimoni, «que sigui consultat i pugui donar la seva opinió». «Sempre hem dit que hi ha d’haver un ens d’experts que puguin dir la seva», va remarcar. Arbeloa va afirmar que els membres de l’Arqueològica «no sabem què pensa fer l’Ajuntament» per consolidar l’Amfiteatre i, concretament, amb relació a les graderies del segle XX, actualment en estudi a conseqüència de l’aparició d’unes esquerdes que van fer saltar totes les alarmes.

El president de l’Arqueològica va dir a Diari Més que «s’han de fer més informes» abans de prendre solucions definitives. «El projecte que es faci a l’Amfiteatre ha d’estar a l’altura del monument». Arbeloa va insistir a dir que «no coneixem a fons la problemàtica que planteja l’estat de l’Amfiteatre i pensem que el dia que es faci una proposta s’haurà de valorar si l’estat de les graderies és greu». «Hem demanat a Hermán Pinedo una reunió, però porta moltes àrees i esperem que ens rebi quan li sigui possible», va dir.

Un monument molt visualitzat

L’Amfiteatre va estar parcialment ocult fins als anys setanta per la presència d’edificis que es van construir en diferents èpoques i només era visible el sector de graderies originals, a les quals s’impedeix l’accés dels visitants. La imatge actual és recent, però com va apuntar Arbeloa, «és com tenim visualitzat el monument».

Abans d’intervenir-hi, «s’hauria de contrastar la imatge d’ara amb la que podria resultar, veure com quedaria el monument i quins efectes tindria» la demolició de les graderies construïdes fa prop de seixanta anys, després de l’excavació del monument que es va portar a terme i del seu buidatge. Arbeloa va remarcar que «no coneixem l’afectació real», per la qual cosa «suposo que es faran diverses propostes» abans de prendre una decisió que no tindria marxa enrere. En aquest context, el president de la RSAT va dir que «hem de donar valor a la imatge consolidada que avui ofereix l’Amfiteatre».

D’aquestes paraules es desprèn que l’entitat no veuria amb bons ulls la demolició d’unes graderies que facilita la realització d’activitats amb públic.

tracking