Diari Més

Educació

La biblioteca Montserrat Abelló de l'IES Martí i Franquès de Tarragona s'obre a la ciutat

Ahir, que es va oficialitzar el bateig, es va celebrar un acte d’homenatge a la poetessa tarragonina

L'acte celebrat ahir, a l'Institut Martí i Franquès de Tarragona.

La biblioteca Montserrat Abelló de l'IES Martí i Franquès de Tarragona s'obre la ciutatGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La biblioteca de l’Institut Martí i Franquès va prendre ahir el nom de Montserrat Abelló, poetessa nascuda a Tarragona i que va morir l’any 2014. En l’acte, que va comptar amb la presència d’exalumnes, mestres i mostres culturals relacionades amb la seva obra, hi va ser present la seva filla, Mireia Bofill Abelló.

«És una alegria, la meva mare estaria molt contenta», va assegurar. Ahir mateix, a més, i en declaracions a Diari Més, el director territorial d’Educació, Jean-Marc Segarra, va desvetllar que estan treballant per tal que aquesta biblioteca s’obri per als alumnes de les escoles de la ciutat fora de l’horari lectiu.

Aquesta iniciativa, en el marc del Pla Educatiu d’Entorn, permetrà que els estudiants disposin d’un nou espai a la ciutat on estudiar, llegir o consultar informació. En relació a la iniciativa del centre de posar-li nom a l’equipament, Segarra –qui també va ser-ne professor– va comentar que «aquesta biblioteca va ser en un inici el lloc on s’hi enviava els castigats» i que «s’hi ha fet una feina ingent des del protessorat i des del Departament» per actualitzar i digitalitzar els seus recursos.

L’origen de la relació Anna Gispert, professora de català de l’institut, va explicar ahir que «al 2006 vam descobrir la poesia de Montserrat Abelló per un treball de recerca d’una estudiant i ara periodista, Mónica Pérez, un treball que va ser reconegut acadèmicament i que va donar peu a un segon treball, aquest amb beca. «A partir de llavors la relació amb Montserrat Abelló era molt fàcil», va afegir.

L’autora fins i tot va protagonitzar el pregó de la Festa Major de Santa Tecla de l’any 2011. «Tarragona era la seva pàtria petita», va dir la seva filla moments abans de l’acte d’homenatge. «Tot i que hi va viure molt poc i quan va tornar després de l’exili de la Guerra Civil, a Xile, se’n va anar a viure a Barcelona», va recordar. Ahir, de fet, va mostrar orgullosament un certificat de quan la seva mare va estudiar a l’institut de Tarragona, tres cursos, entre els anys 1894 i 1897.

Anys més tard, va esdevenir professora, per la qual cosa Mireia Bofill considera que ella també s’hauria alegrat del reconeixement encara que sigui en una biblioteca petita. «És igual que sigui gran o petita, els llibres són iguals», assenyalava Mireia Bofill poc després de recordar que a Barcelona ja li van dedicar el nom d’un equipament municipal a la seva mare.

A banda de l’acte d’ahir, el centre té previst focalitzar l’activitat acadèmica de manera «transversal» en la figura i l’obra de Montserrat Abelló. L’Institut compleix l’any vinent els 175 anys d’història.

tracking