Diari Més

Sanitat

L'avaria de dos ecògrafs del Joan XXIII impedeix realitzar proves a un nadó

La mare d’un nen amb un ronyó pèlvic diu que té visita amb la nefròloga «i no han fet una prova demanada fa tres mesos»

Susi mostra el full de reclamacions que va omplir el passat dimarts a l'Hospital Joan XXIII.

L'avaria de dos ecògrafs del Joan XXIII impedeix realitzar proves a un nadóDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fill de Marta Susi Ramos, de sis mesos, va néixer amb un ronyó pèlvic i un cop cada trimestre se li ha de practicar una ecografia per tal que la nefròloga que el tracta pugui veure l’evolució del nen.

El pròxim dilluns té visita amb l’especialista. El passat dimarts Susi va acudir a l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), a l’Hospital Joan XXIII, per demanar que fessin al seu fill l’ecografia corresponent al segon trimestre, «que la doctora va demanar fa tres mesos», però no va ser possible.

La mare va expressar el seu malestar pel fet que no li van realitzar la prova i, poc després va omplir un full de reclamació. L’endemà, ahir dimecres «vaig rebre una trucada de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge i em van dir que dos ecògrafs estaven espatllats».

«Suposo que la trucada va ser arran de la reclamació», va comentar Susi, qui va preguntar a l’IDI «per la possibilitat de derivar-me a un altre centre assistencial, ja que no puc anar el dilluns a la visita de la nefròloga sense que li hagin fet l’ecografia al nen: no tindria cap sentit».

El departament de comunicació de l’Hospital Joan XXIII va confirmar ahir a aquesta redacció que els dos ecògrafs van estar «un dia espatllats» i que es va procedir a ajornar dates a les persones programades, mentre que «els casos d’urgència es van fer amb altres aparells». L’informant va afirmar que els dos ecògrafs només van deixar de funcionar ahir, «no abans», i que desconeixia «quan tornaran a funcionar».

«No és el primer problema»

Susi va explicar a Diari Més que «durant l’embaràs es va detectar que un ronyó del nen estava fora de lloc i en el paritori se li van fer les primeres proves».

La mare va afegir que «el ronyó pèlvic és més petit del que és normal i treballa un 38 per cent», segons va saber després que li realitzessin al nen la primera ecografia, coincidint amb els tres primers mesos de vida.

En aquella ocasió ja van sorgir «problemes», va dir Susi. «La primera vegada no li van fer l’ecografia el dia que tocava i la consulta amb la nefròloga no va servir», va dir la mare, qui va relatar que «la van fer l’endemà». «Ara estem a l’espera que li puguin fer la segona abans del pròxim dilluns, perquè ningú m’ha trucat per donar-me cita».

Davant la proximitat de la pròxima consulta, el passat dimarts «vaig presentar una queixa en un full de reclamació per no tenir cita per l’ecografia i suposo que, per aquest motiu, el dimecres vaig rebre la trucada en què em van comentar que els dos ecògrafs estaven espatllats». En el full de reclamació, on Susi explicava que el dilluns té visita amb la nefròloga i que no se li ha practicat l’ecografia al seu fill, la mare va indicar que «en 48 hores he trucat unes 25 vegades i no m’agafen el telèfon i, quan finalment el dia 2 de desembre el van agafar, van dir-me que trucarien de manera urgent. Han passat 36 hores i encara no sé res».

Susi va indicar que «estem parlant de la salut d’un bebè amb problemes de ronyó». En l’escrit, la mare apunta que «és la segona vegada que ens passa i la conseqüència és tornar a començar, amb el retard que això suposa». «Sabent que el meu bebè s’ha de fer la prova cada tres mesos, no és normal que hagi d’anar al darrera perquè l’administració faci bé el seu treball». Susi va trucar a la Guàrdia Urbana ahir dimecres «per saber si podia verificar que les màquines no funcionaven, em van dir que no ho podien fer i va indicar-me que podria buscar un advocat especialista en administracions públiques per demanar el registre de pacients i saber amb seguretat si les màquines funcionen o no».

Aquest no és l’únic cas en què les proves es retarden a causa de l’avaria d’algun dels ecògrafs del Joan XXIII. Diari Més té constància del retard en proves a causa de l’avaria d’alguns dels aparells de la unitat d’Urologia de l’hospital tarragoní a principis de setembre.

tracking