Diari Més

Llibres

El quadern de viatge de Josep Maria Jujol

El llibre ‘A peu amb Jujol’ és un recull de dibuixos que l’arquitecte va fer durant els seus viatges pel país

Jordi Amenós, autor del llibre.

El quadern de viatge de Josep Maria JujolGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arquitecte Josep Maria Jujol va ser un gran dibuixant. Sempre duia a sobre paper i un llapis petit, i aprofitava les sortides arreu del país per registar paisatges, elements arquitectònics o racons de pobles i ciutats que, per un motiu o altre, despertaven el seu interès.

Aquest dimecres s’ha presentat a Tarragona l’obra A peu amb Jujol, Quadern de viatge de l’arquitecte, un llibre que recull desenes d’aquests dibuixos, ordenats de manera que conformen un viatge imaginari des del Baix Ebre fins a la Cerdanya a través del traç del dibuixant tarragoní.

«Jujol no parava de dibuixar, era molt prolífic, i qualsevol retall de paper li servia», detalla Jordi Amenós, autor del llibre. En aquesta obra s’hi pot constatar, no només el desfici jujolià per recollir en forma de dibuix tot allò que li cridava l’atenció, sinó també el seu excel·lent domini de la tècnica, ja que hi trobem tant treballs d’un estricte realisme acadèmic com dibuixos d’una simplicitat màxima. Amenós, que treballa per a l’Arxiu Jujol digitalitzant dibuixos del Fons Jujol, explica que aquest «àlbum de dibuixos» mostra tècniques «molt atrevides, com el puntillisme, l’ús de trames verticals o horitzontals o tècniques mixtes», fet que dona peu a que «puguem conèixer molt bé la faceta de dibuixant de l’arquitecte Jujol».

Els dibuixos que es mostren tenen en comú el petit format en què van ser realitzats. A més, també solien coexistir diferents dibuixos sobre un mateix paper, no sempre relacionats entre ells. «En funció del temps de què disposava, de vegades Jujol els acabava a casa, perquè tenia una memòria fotogràfica molt significativa que li permetia recordar molts detalls», assenyala Amenós.

La funció d’aquests dibuixos era sovint més documental que d’expressió artística. «També documentava elements que li podien servir d’inspiració», apunta l’autor, «com és el cas dels àngels giratoris. Al llibre en trobem tres: el de la Masó, el del Vendrell i el de Puigcerdà, que possiblement li haurien servit per fer després l’àngel de la Casa Bofarull que en corona la torratxa. Segurament els va dibixar perquè ja barrinava sobre com el podia fer», aventura Amenós. En tots, però, hi sobrevola el seu gran interès pel paisatge i, en especial, pel del Camp de Tarragona, que hi és profusament representat. Tots els dibuixos del llibre es presenten agrupats en capítols que corresponen a comarques de Catalunya, en un recorregut imaginari amb parades significatives a llocs com Vilallonga del Camp, destí d’estiueig de l’arquitecte.

A peu amb Jujol. Quadern de viatge de l’arquitecte ha estat editat per l’Arxiu Jujol i ha comptat amb la coordinació de Josep Maria Jujol Gibert jr. Es pot comprar a la cooperativa del Col·legi d’Arquitectes i a Drudis Edicions, al carrer dels Ferrers de Tarragona. «Més endavant valorarem si potser tot plegat acabi sent una exposició», ha conclòs Jordi Amenós.

tracking