Diari Més

Medi Ambient

Mas de Moregons, una urbanització entre abocaments i deixalles

L’empresa promotora va fer fallida i, des de llavors, l’Ajuntament encara no ha pogut recepcionar la zona

Les deixalles, al costat dels contenidors, a Mas de Moregons.

Mas de Moregons, una urbanització entre abocaments i deixallesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vegetació i els abocaments de residus s’han apoderat des de fa anys d’una urbanització. Mas de Moregons, que va néixer l’any 2006, es troba a l’oest del terme municipal del Catllar. Arribada la crisi econòmica –el projecte de reparcel·lació es va fer el 2007, un any abans de l’esclat de la bombolla immobiliària–, la principal empresa promotora va fer fallida i va deixar una gran avinguda amb deu carrers paral·lels per construir.

Actualment hi viuen 50 habitants, segons el cens municipal, després que s’hi hagin pogut edificar, fins a la data, un total de 13 habitatges, una xifra insuficient per omplir tot l’espai projectat. Veïns de la urbanització veïna, Esplai Tarragoní –també del terme municipal del Catllar– lamenten l’abandonament de la zona.

«Des de fa un temps estan proliferant els abocadors il·legals, els matolls es mengen literalment les voreres, no es recull la brossa que la gent deixa als contenidors i a l’estiu és un cau insuportable de mosquits tigre perquè els solars no es netegen», comenta un veí. L’empresa promotora de la urbanització i gestora de vora el 80% del terreny projectat, Esquemes Els Jardins del Centre SL, amb seu a Barcelona, va fer fallida, «però van deixar la urbanització feta», assegura l’alcalde de la localitat, Joan Morlà.

Des de llavors, l’Ajuntament, a través del servei de neteja del Consell Comarcal del Tarragonès, ha fet algunes neteges. Una d’elles va ser a través del pla de reinserció de la Diputació per, com a mínim, dedicar-se a la zona verda del camí central. Tot i que pels seus carrers s’hi pot circular, la vegetació s’ha apoderat de l’espai, un fet que contrasta amb la proximitat de cases unifamiliars –de l’altra urbanització– o que fins i tot donés temps a instal·lar contenidors soterrats.

Propietaris desapareguts

Una de les feines que l’Ajuntament del Catllar afirma estar fent és posar-se en contacte amb els propietaris de les parcel·les, avui buides, per tal que iniciïn el procediment legal de cessió de la urbanització al consistori.

De moment, ni tan sols s’han posat d’acord a constituir la junta de compensació i el govern està intentant trobar els titulars de les finques també ja fora de Catalunya. «Alguns van comprar la parcel·la sense saber què estaven comprant», recorda el republicà Joan Morlà, qui va prendre possessió del càrrec el 2018.

A banda de particulars, bona part del terreny és ja de propietat d’entitats financeres i de societats. Com el cas de Mas de Moregons, afirma l’alcalde, «no n’hi ha cap altre» en tot el terme. De moment, l’Ajuntament hi va dedicant recursos com ara l’enllumenat de la zona edificada o la vigilància amb patrulles, però aquesta esdevé «difícil» sense veïns que puguin veure i denunciar els abocaments. «Fer abocaments és molt ràpid i senzill i el Catllar té molts camins per amagar-se», destaca.

Tot i amb això, Joan Morlà assegura que ja s’ha iniciat algun expedient per incivisme en aquella zona i que estan treballant perquè les sancions «les tramiti BASE» per, d’aquesta manera, fer-les efectives directament. «Ens hi hem de posar molt seriosament», conclou l’alcalde.

Els veïns asseguren que se senten «impotents» davant les peticions de neteja que no es responen com reclamen. Entre els abocaments, majoritàriament al final dels camins, hi ha residus de tota mena, també industrials. La seva proximitat amb zones boscoses fa que encara sigui més perillós. «No podem evitar els abocaments», adverteix l’alcalde, qui malgrat tot destaca que des del consistori s’han dedicat quantiosos recursos econòmics a la zona.

Algunes restes impedeixen el pas en camins laterals.

Mas de Moregons, una urbanització entre abocaments i deixallesOlívia Molet

tracking