Diari Més

Patrimoni

Declaracions de Pinedo encenen una nova polèmica sobre l'Amfiteatre de Tarragona

El regidor va dir, primer, que les graderies dels anys setanta podrien anar a terra, després que no i, finalment, que és probable

Les graderies que anirien a terra són les que apareixen plenes de gent en un acte de Tarraco Viva.

Declaracions de Pinedo encenen una nova polèmica sobre l'Amfiteatre de TarragonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Potser em vaig explicar malament». Aquesta va ser la resposta que va donar ahir dimarts el regidor de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, després que dilluns manifestés que el seu departament contempla la possibilitat de tirar a terra les graderies de l’Amfiteatre construïdes als anys setanta.

La notícia va sorprendre els regidors dels partits de l’oposició, que el dijous de la setmana passada van participar en una comissió monogràfica per abordar la situació crítica del monument romà.

Ahir al matí, Pinedo va convocar una roda de premsa en la qual va assegurar que «no em plantejo tirar les graderies reconstruïdes», però en la mateixa intervenció va afirmar que, en funció dels resultats que aportin els informes que es faran, «segons el grau d’afectació és possible que es tirin» les graderies dels anys setanta, que des de fa anys presenten esquerdes.

Un informe tècnic del qual es va tenir constància el passat estiu feia referència al fet que el monument corria el risc de «col·lapsar». Pinedo va dir ahir que «la prioritat és excavar la zona de roques, perquè pot haver-hi despreniments de pedres» i, posteriorment, s’actuarà en la zona reconstruïda, un espai del monument en què «treballarem conservar les graderies».

El regidor de Patrimoni Històric va recordar que aquest any l’Ajuntament ha aprovat una partida de 100.000 euros per intervenir en l’Amfiteatre i que en els pressupostos municipals del 2020 n’hi haurà una de 200.000 euros. «La prioritat absoluta és invertir per mantenir i conservar les graderies» dels anys setanta, va dir, per tornar a comentar que en les seves declaracions del dia anterior «no em vaig expressar bé».

Pinedo va anunciar l’execució d’un estudi de georadar per determinar el grau d’afectació de les vibracions del ferrocarril en les estructures del monument. El regidor va apuntar que, quan s’hagi actuat en el monument i estigui garantida la seguretat, s’estudiaran els usos que es donarà a l’Amfiteatre, un espai que «volem museïtzar per potenciar-lo». Pinedo va remarcar que aquest objectiu s’ha de contemplar per un període llarg de temps, «que pot ser de quinze a vint anys».

Incredulitat en l’oposició

Les regidores de la CUP i de Ciutadans, Eva Miguel i Sonia Orts, respectivament, van fer acte de presència en la roda de premsa convocada per Pinedo per expressar la seva «incredulitat» davant les declaracions del regidor de Patrimoni Històric. Miguel va comentar que «la notícia ens ha sorprés, després que no es digués res en la comissió monogràfica del 28 de novembre, de més de dues hores de durada, que vam demanar nosaltres perquè hi ha una enorme falta d’informació».

«Lamentem la improvisació en un tema que és greu», va dir la regidora cupaire, qui va subratllar que «en cap moment es va parlar de treure les graderies». Miguel va afegir que «els tècnics que van ser-hi presents en la comissió van dir que falta fer més informes».

«A l’hora de parlar de l’Amfiteatre, on existeix un risc, entenem que no es poden fer declaracions d’aquestes característiques», va comentar Miguel, qui va indicar que «a la resta dels grups municipals ens genera dubtes la manca de transparència». Per la seva banda, Orts va expressar la seva «perplexitat i sorpresa» per les declaracions de Pinedo i va explicar que, ahir al matí, «els regidors d’ERC no en sabien res, tampoc l’alcalde Ricomà que s’ha pensat que les graderies havien caigut».

La regidora de Ciutadans va coincidir amb Miguel a l’hora de dir que en la comissió de la setmana passada «no es va parlar de tirar a terra o no les graderies dels anys setanta». El portaveu del grup taronja, Rubén Viñuales es va mostrar «molt sorprès, tot i que a Tarragona estem acostumats al fet que el patrimoni es tracti d’aquesta manera».

«No hem d’oblidar que la Fiscalia estudia el que passa amb aquest monument, el més simbòlic de la ciutat», va apuntar. Viñuales va alertar de la possibilitat que «ens treguin el títol de Patrimoni de la Humanitat, com li ha passat a una ciutat alemanya». El regidor de Ciutadans va anunciar que «hem demanat que en els pressupostos del 2020 hagi una partida d’un milió d’euros, que només servirà per tapar forats, i en aquest mandat s’haurien d’invertir cinc milions d’euros per mantenir i conservar el nostre patrimoni, la qual cosa ha de ser una prioritat».

«Desitgem una solució per als nostres monuments», va subratllar. Per la seva banda, la portaveu del grup municipal del PSC, Sandra Ramos, va exclamar «en quines mans està el patrimoni de la ciutat». Ramos va apuntar que «no es pot alarmar la població donant informacions com aquesta» i va fer un joc de paraules per dir que en la roda de premsa «Pinedo ha dit que no va dir el que sí que va dir».

En opinió de la regidora socialista, «si les graderies de l’Amfiteatre dels anys setanta es tiren a terra, no es podran reconstruir i mai tornarem a veure el monument com ho hem fet fins ara».

tracking