Diari Més

Successos

La llera del Francolí continua bruta a les portes d'una nova gota freda

A la desembocadura hi ha les restes d’un cotxe arrossegat per l’aigua i una gran quantitat de canyes mentre l’AEMET alerta de fortes tempestes aquesta setmana

Estat en que està el cotxe localitzat a pocs metres de distància d'un dels ponts del ferrocarril.

Un cotxe arrossegat per la riuada d'octubre espera que el retirin del FrancolíGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els efectes de la riuada del passat 22 d’octubre encara són perfectament visibles al llit del Francolí al seu pas per la ciutat de Tarragona. Cinc setmanes després dels forts aiguats que va causar grans danys en diverses comarques i van provocar la mort de cinc persones mentre que altres tres continuen desaparegudes, un cotxe convertit en ferralla, localitat al costat d’uns dels ponts del traçat ferroviari, espera que l’administració competent el retiri del llit del riu. El vehicle va ser arrossegat per l’aigua fins a quedar aturat tot just davant del barri de Residencial Palau.

L’estat en què va quedar el vehicle fa que sigui complicat determinar la marca i el model només des de pocs metres de distància. El cotxe és de color negre i està ple de fang, canyes i branques d’arbres que no van suportar la força de l’aigua i que també van ser desplaçades per la riuada.

Tot segueix igual

Grans quantitats de massa arbòria s’acumula en diferents punts del recorregut del riu per Tarragona i, de manera molt especial, en les columnes dels ponts, tant ferroviaris com viaris, tot i el temps passat des de la darrera DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts). Les restes de la catàstrofe també afecten la zona del tram final del riu urbanitzada, amb camins fets malbé, papereres fora del seu lloc, arbres caiguts o l’acumulació de terra i massa vegetal en les rampes d’accés des de punts com Torres Jordi i el Parc del Francolí.

La manca de neteja del llit pot convertir-se en un obstacle per l’aigua en el cas que es produeixi una nova riuada a conseqüència d’un clima canviant. Precisament, una DANA com la que va provocar la catàstrofe d’octubre en les comarques de Tarragona podria produir-se en els pròxims dies. Tot i que els meteoròlegs tenen dubtes a l’hora de fer la previsió per als pròxims dies, els pronòstics apunten al fet que aquesta setmana s’inicia amb un embossament d’aire fred a la Península. La incertesa sobre la trajectòria d’aquesta gota freda o DANA ofereix molts interrogants, però els principals models meteorològics globals que s’usen a Europa (GFS, HRES-*IFS, ECMWF i UKMO) assenyalen escenaris diferents.

Ara com ara, el model europeu preveu pluges moderades en l’est i nord de la Península, amb el gruix de la precipitació al mar. Les pluges podrien ser de certa intensitat a les Balears, nord-est de Catalunya i al nord d’Alacant i sud de València. L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) va emetre ahir una nota en la qual s’assenyala que poden produir-se pluges localment fortes al Mediterrani, encara que amb una elevada incertesa en la previsió.

El passat octubre, quan es va produir la riuada del Francolí, s’esperaven fortes pluges, però la realitat, per la gran quantitat d’aigua caiguda en un curt termini de temps, va sorprendre tothom i el resultat va ser imprevisible i tràgic.

tracking