Diari Més

Salut

Salut ha atés 534 temptatives de suïcidi des del 2014 al Camp de Tarragona

El Departament está duent a terme l’actualització del Codi Risc Suïcidi i en registra més d’un centenar d’intents anuals en aquesta regió sanitària

Del total de persones que van intentar suïcidar-se, el 64,3% van ser dones i un 35,7%, homes.

Salut ha atés 534 temptatives de suïcidi des del 2014 al Camp de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 534 persones han intentat llevar-se la vida des del 2014 fins a l’actualitat al Camp de Tarragona. Aquest és el total de temptatives de suïcidi que ha pogut registrar el Departament de Salut a través del Codi Risc Suïcidi, un sistema que permet detectar i fer el seguiment de les persones amb conductes suïcides per oferir-les un tractament amb l’objectiu de reduir la mortalitat per aquesta causa.

La regió Sanitària del Camp de Tarragona és la quarta en nombre de temptatives de suïcidi d’ençà que s’hi va implementar el Codi Risc Suïcidi (CRS) l’any 2014 amb una mitjana que supera el centenar de persones a l’any, per darrere de la regió Metropolitana Sud (1.897), la Nord (2.491) i la regió sanitària de la ciutat de Barcelona (2.357). El CRS es va posar en marxa a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre el setembre de 2015. Des d’aleshores, el Codi Risc Suïcidi ha intervingut en 113 episodis de temptativa de suïcidi en aquesta regió sanitària.

Segons el Govern, actualment s’està duent a terme una actualització del protocol del Codi Risc Suïcidi per part d’un grup de treball promogut des del Pla Director de Salut Mental i Addiccions i format per diferents professionals i associacions de salut mental.

El CRS defineix el circuit a seguir davant d’una temptativa de suïcidi. El primer avís el rep normalment el 061 CatSalut Respon, ja sigui via telefònica, per una activació d’atenció, o per qualsevol altre agent de salut. El 061 CatSalut Respon realitza una primera enquesta, a partir de la qual es determinen els recursos a mobilitzar segons el grau de gravetat del cas. En els casos en què hi ha una necessitat d’assistència, aquesta es dona in situ i es trasllada el pacient a un centre hospitalari si és necessari. El pacient ja és visitat pel psiquiatre durant el mateix ingrés. En el cas que es determini que hi ha un risc alt o moderat de suïcidi, es programa una visita a un centre de salut mental en un termini màxim de deu dies. Si es tracta d’un menor, aquesta visita es fa dins els tres dies següents. El 061 CatSalut Respon fa un seguiment telefònic proactiu post alta del pacient al cap d’un mes, per garantir que hagi acudit a la visita programada al centre de salut mental. Aquest és el mecanisme que es posa en marxa davant la detecció d’una temptativa de suïcidi.

Els resultats del registre del Codi Risc Suïcidi mostren que 12.033 persones han protagonitzat 14.089 episodis d’autòlisi a tot Catalunya, de les quals 8.728 (el 88,8%) han fet un sol episodi. Del total, un 64,3% van ser dones i un 35,7%, homes i el 88,4% són adults. El nombre de pacients que es van derivar per al seguiment ambulatori va ser d’un 78% l’any 2018, segons les dades de què disposa el Departament de Salut.

A hores d’ara, d’altra banda, no existeix un programa específic d’atenció als supervivents del suïcidi, tot i això, Salut col·labora amb diverses associacions, especialment amb l’Associació de Supervivents (DSAS) per tal de donar-hi resposta.

tracking