Diari Més

Recerca

La temàtica de la pròxima Tàrraco Biennal serà els ports a l'antiguitat

El Museu Bíblic acollirà demà dimecres la presentació del llibre amb els articles de la darrera edició

Muñoz, De Arbulo i López mostren un exemplar del recull d'articles de la darrera Tàrraco Biennal.

La temàtica de la pròxima Tàrraco Biennal serà els ports a l'antiguitatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Bíblic Tarraconense acollirà demà dimecres, a les 19 hores, la presentació del llibre que recull els 51 articles, de 97 autors, que es van presentar l’any passat en la Tàrraco Biennal, amb les actes del quart Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic i la setena Reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica.

El catedràtic Joaquin Ruiz de Arbulo va anunciar que la pròxima edició, que se celebrarà la tardor del 2020, el títol de la Tàrraco Biennal serà Viure als ports de l’antiguitat, que abordarà aspectes com «la fiscalitat en època romana, l’arribada d’estrangers per comercialitzar o el port com a lloc d’intercanvi», va dir De Arbulo, qui va subratllar que «sense el port, Tarragona mai hauria existit». Ports de la importància dels de Tàrraco, Narbona, Arles o Roma estaran presents en la pròxima edició. El catedràtic va remarcar que s’han editat 500 exemplars, que estaran a disposició dels investigadors i, també, de les persones interessades en aquesta matèria.

L’editor del llibre, l’arqueòleg i investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) Jordi López, va informar que el recull de les actes, en 500 pàgines, aporta estudis realitzats per investigadors de Catalunya, Espanya, Portugal i els Estats Units, pertanyents a diferents universitats, institucions com l’ICAC, museus i institucions i empreses de l’àmbit de l’arqueologia.

La presentació està organitzada per blocs. El primer recull deu articles sobre Tàrraco i setze relacionats amb la província Tarraconensis. També n’hi ha d’altres províncies romanes com la Lusitània i la Bètica.

Per la seva banda, Andreu Muñoz, arqueòleg i director del Museu Bíblic Tarraconense, va remarcar que la Tàrraco Biennal «és una plataforma para que el món de la investigació pugui traslladar els resultats al conjunt de la població».

Muñoz va destacar la important contribució al coneixement de l’arqueologia cristiana hispànica. L’arqueòleg va apuntar que «era estrany que una de les activitats més important d’arqueologia hispànica mai s’havia fet a Tarragona», quan es tracta d’un referent, entre altres motius perquè el 259, a Tàrraco, van aparèixer els primers màrtirs cristians a Hispània: Fructuós, Eulogi i Auguri.

Muñoz va referir-se a la importància històrica del període que es correspons als primers cristians de l’Imperi, del qual en queden gran quantitat de restes, tant arqueològiques com culturals.

tracking