Diari Més

Laboral

Treballadors de la neteja de Tempo convoquen una vaga indefinida a Tarragona

Denuncien retard constant en els pagaments i que les institucions no els rescindeixen els contractes

Imatge de les protestes dels treballadors de Tempo

Treballadors de la neteja de Tempo convoquen una vaga indefinida a TarragonaTwitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim dimarts 26 de novembre a les sis del matí començarà, si no hi ha res que ho freni, una vaga indefinida de prop de 150 treballadors tarragonins de l’empresa de neteja Tempo Facility Services.

Així ho confirma el president del comitè d’empresa, Manuel Carmona, que assenyala que el principal motiu és el retard continu –des de fa més d’un any– en el pagament dels sous. De fet, apunten, fins ahir 20 de novembre encara no havien cobrat la remuneració corresponent al mes d’octubre.

Tempo és una empresa amb seu a Barcelona que presta serveis de neteja a la Diputació de Tarragona, els casals de la Gent Gran de la Generalitat i els ajuntaments d’Altafulla, la Canonja, Salou, els Pallaresos i la Pobla de Mafumet.

En aquest darrer cas, fins i tot el consistori els va renovar el contracte tot i les protestes dels treballadors, que avisaven que no estaven cobrant segons conveni.

«El contracte diu que no tenir productes de neteja o paper de vàter és motiu restricció, però que no ens paguin als treballadors no ho és», diu Sylvia Fernández, membre del sindicat Co.Bas.

Tots els treballadors ho són del seu centre i l’empresa concessionària del servei està obligada a subrogar-los, per la qual cosa el comitè està pressionant els seus «clients» perquè restringeixin els diferents contractes amb

Tempo i sigui una altra companyia la que els aboni les nòmines. «Tot això passa per externalitzar la neteja», es queixa Fernández.

La pressió que estan exercint es va traduir ahir en una visita a Pere Granados, alcalde de Salou, que a la sortida d’una reunió a l’Ajuntament va ser rodejat per una vintena de treballadores demanant explicacions. També, demà, a les 15 hores, hi ha convocada una assemblea a les portes de la Diputació, a Tarragona.

No es presenten a la mediació

Cap representant de Tempo, segons fonts sindicals, es va presentar a la mediació convocada pel Departament de Treball un cop es va notificar la vaga. Segons els van explicar, la intenció era pagar «aquesta setmana».

El conflicte ja ha arribat a oïdes fins i tot d’Inspecció de Treball, ja que apunten que legalment podrien reclamar una compensació. Segons Sylvia Fernández, però, els van dir a l’agost que «tenien sis mesos per a investigar-ho, i fins llavors nosaltres què fem?».

Els motius pels quals l’empresa diu que no està abonant els salaris a temps són, segons Co.Bas, que «té un deute amb clients d’Andalusia de 2 milions d’euros». «Vam parlar amb companys dels comitès d’empresa d’allà i ens van dir que a ells els deien el contrari, que amb el procés independentista a Catalunya els clients no estan pagant aquí», afirma Fernández.

«Volem que els sous de l’octubre i el novembre es posin al corrent i que ens diguin què passarà al Nadal, que és a tocar», diu Manolo Carmona, que recorda a més que hi ha diversos treballadors que van ser acomiadats i que les quitances de juliol i agost encara no els les han pagades.

Préstecs entre elles

Els salaris en aquesta empresa poden arribar, com a màxim i només en el cas dels contractes de 40 hores –que representen vora una cinquena part del total–, als 1.033 euros bruts. Altres tan sols perceben 500 o 600 euros mensuals per mitges jornades.

«S’estan fent prestamistes entre elles, hi ha persones a les que els han tallat el llum o l’aigua, o que no poden pagar el menjar per als seus fills» a causa dels endarreriments. En aquest sentit, recorden que els bancs incrementen els interessos perquè no poden cobrar les quotes al dia fixat i, quan els incompliments són continus, aquests es van fent més importants.

tracking