Diari Més

Pressupostos

L'oposició negocia sense conèixer la proposta pressupostària del govern de Tarragona

Les formacions coincideixen en què encara no disposen d’un plantejament detallat sobre els comptes municipals del 2020

Pla general de la façana de l'Ajuntament de Tarragona amb la pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics', l'11 de novembre del 2019

Ajuntament de Tarragona, presos polítics, pancartaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona es va reunir ahir el matí amb la CUP, el PSC, el PP i Junts Per Tarragona per tal de tractar els pressupostos municipals del 2020, mentre que amb el grup municipal de Ciutadans es trobaran demà divendres.

Els portaveus de les diferents formacions van coincidir que el govern encara no té un plantejament pressupostari detallat i, tot i que hauran de trobar-se de nou per poder veure que proposa Pau Ricomà i, a partir d’aquí, prendre una decisió sobre si aprovar, abstenir-se o simplement donar una resposta negativa, alguns van sortir amb més bones sensacions que d’altres.

Pel que fa a la CUP, la seva portaveu, Laia Estrada, va lamentar que l’equip de govern no presentés el seu plantejament dels pressupostos i que, per tant, no poguessin conèixer quina és la proposta d’ERC i En Comú Podem per dur a terme «el canvi» a la ciutat de Tarragona.

De totes maneres, Estrada va assegurar que celebren que des del govern se’ls hagi «respost favorablement» als dos primers eixos de les propostes que van presentar. La portaveu de la CUP va explicar el passat dimarts que aquestes demandes es dividien en tres blocs.

En primer lloc, els punts que van permetre la investidura de Ricomà, que la cupaire va considerar una «qüestió de mínims». En segon lloc, totes les mocions presentades per la CUP i aprovades pel plenari de l’Ajuntament.

I, finalment, el tercer bloc, que recollia diverses propostes concretes relacionades amb habitatge, patrimoni, mobilitat, serveis socials, anticorrupció i cohesió de ciutat. Amb relació a aquest tercer eix però, Estrada va reconèixer que «malgrat que no se’ns han manifestat objeccions clares a cap de les partides plantejades, caldrà esperar a una segona reunió per a poder comprovar el grau de compromís que el govern està disposat a adquirir».

Per altra banda, ahir es va dur a terme la segona reunió entre l’equip de govern i Junts per Tarragona. Les sensacions de la formació encapçalada per Dídac Nadal respecte a un hipotètic suport als pressupostos han estat bones en ambdues reunions, en les que s’han trobat un govern disposat a col·laborar, tot i que encara sense propostes fermes sobre el paper.

Sandra Ramos, portaveu del grup municipal socialista, també va criticar el fet que Ricomà encara no hagi presentat la seva proposta dels comptes municipals, dels que assegura que «no estem massa a prop de tenir-los». Ramos va assegurar que «res del que ens han explicat dona una visió de conjunt de quin és el model de ciutat que vol aquest govern».

La portaveu socialista va defensar que els comptes han de reflectir la idea que té l’Ajuntament de cap on vol anar la ciutat però va lamentar no poder-lo haver vist prou detallat encara. «No es tracta d’una barra lliure per veure que et demana cada formació perquè te’ls aprovi», va manifestar Ramos, criticant que el govern no hagi pres encara la iniciativa en aquest sentit.

Els socialistes van presentar les seves demandes a Ricomà, basades a destinar partides als serveis socials i en el projecte de bus gratuït, segons Ramos, «l’eix vertebrador del nostre model de ciutat».

Sobre aquest, la portaveu del PSC al consistori va assegurar que la negativa per part del govern és rotunda. Ramos, va reconèixer que «s’agraeix el gest de voler negociar els pressupostos amb les diferents formacions», però va remarcar que és «responsabilitat de l’equip de govern» tindre una proposta pressupostaria.

Per la seva part, el portaveu del grup municipal del Partit Popular, José Luis Martín, també va manifestar la seva desconeixença dels comptes municipals. «Ens han explicat la idea que tenen però no tenim cap esborrany ni cap document que reflecteixi els pressupostos desglossats», va assegurar Martín, afegint que «no podem fer una valoració si no els coneixem.

«Esperem tindre un esborrany abans de la comissió, una setmana abans del plenari en què haurem d’aprovar els pressupostos», va manifestar el portaveu popular al consistori.

El PP aposta principalment per una transformació de la via pública, a la qual proposa destinar 3,7 milions d’euros, per una inversió en un pla operatiu que uneixi comerç, patrimoni i turisme, al qual vol destinar 1,5 milions d’euros, i per una rebaixa de la pressió fiscal, amb una disminució de 25% de l’IBI en els quatre anys vinents.

Martín va considerar «important» aquesta última demanda, però va lamentar que recentment el govern decidís pujar les taxes de la brossa i de l’aigua, fet que posa en evidència les diferències entre les dues parts, almenys en aquest punt.

Per acabar amb aquesta ronda inicial, a l’espera de segones trobades entre govern i formacions, Ricomà es reunirà demà amb Ciutadans. La formació taronja tornarà a presentar a l’alcalde el pla de xoc dels barris que ja va proposar en el seu dia a Ballesteros i que demanda una partida de 2 milions d’euros anuals.

La proposta de Ciutadans també incorpora un augment a les ajudes a les entitats fins a 50.000 euros, una partida d’1 milió destinada al manteniment del patrimoni històric, 150.000 euros en manteniment i inversions en carreteres recepcionades, entre altres demandes que sumen un total de 6.034.000 euros, import total que el grup vol veure reflectit en els pressupostos per arribar a un acord amb el govern municipal.

tracking